Luky: “Niti jedna moja pjesma se ne može upiti na prvu”

4158

Dugo godina uspješan producent, član TBF-a i onda iznenada 2002. godine autor najboljeg pop-rock albuma kojim je zapanjio cijelu glazbenu scenu kako kvalitetom tako i glazbenim stilom koji je malo tko očekivao od njega. Nakon četiri godine rada i višestrukog odgađanja izlaska, početkom ovog mjeseca svjetlo dana ugledao je album “V.I.T.R.I.O.L.“, kojim Luky nastavlja glazbenu priču započetu “Araritom“.

Pred neko vrijeme primili ste nagradu za prodaju albuma “Ararita” i s 20.000 prodanih primjeraka spadate među rijetke izvođače u Hrvatskoj koji su u stanju imati toliku nakladu. Osjećate li se zbog toga u neku ruku zvijezdom?
Nipošto. Smatram da u našoj zemlji i ne postoje stvarne zvijezde – kako su definirane u Americi pod pojmom ‘stars’ radi svoje nedodirljivosti. Globalne zvijezde su prije svega bogataši sa zaradama na nivou godišnjih proračuna naših gradova. Smiješan mi je svak, tko se u ‘Lijepoj našoj’ pokušava predstavljati kao zvijezda.

Nakon dugogodišnje i više nego uspješne producentske karijere snimili ste kvalitetan album kakav je malo tko očekivao. Koliko Vam je dugo trebalo da se odlučite na taj korak?
Sve se dogodilo potpuno spontano. Pjesme su same u jednom trenutku izašle iz mene.

Poznati ste i kao dobri duh splitske glazbene scene i iako je svojedobno bilo i negativnih konotacija veznih uz Vas (primjerice usporedbe u stilu, Huljićev klan, Lukićev klan) kakvo je stanje danas? Da li još uvijek promovirate i gurate mlade bendove iz Splita?

Ne živim u svijetu tih klanova i plemenskih interesnih zajednica, pa i nemam neki odgovor na tu temu. Mlade bendove nemam kada gurati u onom smislu kako sam to pokušavao devedesetih. Ipak, često znam biti upitan za razne savjete ili pomoć, te – ukoliko imam vremena rado učinim što mogu.

Kad već spominjemo mlade bendove iz Splita, kakav je Vaš trenutni status u TBF-u? Član benda, producent?
TBF zauzima toliko velik dio moga srca da mi je teško govoriti o nekoj odijeljenosti. Tehnički gledano – više nisam aktivni član benda, već producent i kreativni suradnik, međutim – TBF je dio mene i u toliko imam osjećaj da nikad i nisam prestao djelovati kao član benda. Uostalom – djelovanja ima raznih: tjelesno, astralno, mentalno, spiritualno… TBF i ja smo kao Hajduk i Torcida – ‘jedna duša, a dva tila’.

Muziku podržava

U zadnjih nekoliko godina na hrvatskoj sceni se pojavilo više kvalitetnih bendova pa nas zanima, iz perspektitve producenta, koji su vam zapeli za oko (uho) i da li bi s nekima od njih htjeli raditi u budućnosti?
U svakom slučaju Quasar i Svadbas. Također su mi odlični Leut Magnetik i mislim da bi s obzirom na izraz mogli ponešto napraviti i vani. Nikada neću prežaliti što splitske grupe Zidar Betonsky i Đubrivo koje su stvarno bile vrhunske – nisu uspjele doživjeti veći plasman na našoj sceni. Duša me boli radi toga…

Radili ste i glazbu za film “Posljednja volja”. Kakvo vam je bilo iskustvo i hoćete li se angažirati za neki drugi film?
Iskustvo je bilo da san se naradija ka pas, a nisu mi platili. Eto takvo.

Pjesme s albuma “Ararita” bile su popraćene kvalitetnim video spotovima koji su se rijetko emitirali na domaćim televizijskim postajama a danas ih je moguće jedino vidjeti na vašim web stranicama. Da li se uopće isplati ulagati u video spotove?
Ne. Video je kod nas postao potpuno neisplativ, ponajviše s toga što nas je HTV jednostavno – otpuhao s ekrana. Dok smo im, pogotovo neki što smo ulagali veliki trud i sredstva, trebali kao kvalitetan dio besplatnog programa i definiranja zvučne slike novonastale nam države – koristili su nas. Kasnije su nas odbacili kao stare kante! Baš lijepo od ‘javne televizije’ zemljice poput naše…

Činjenica da ste snimili prvi HDTV spot na ovim prostorima govori u prilog tome da je isplativo ulagati u spotove iako niti jedna TV postaja još uvijek nema tehničkih mogućnosti emitirati isti u punoj kvaliteti? Ulažete li time u budućnost?
Uvijek istražujem nove tehnologije i koketiram s njima, pa je to bio jedan od takovih istraživačkih poduhvata. Nažalost, svaki se takav rad kod nas svodi na to – da li ćemo imati za sendviče statistima ili asistentima…

Kao i “Ararita”, album “V.I.T.R.I.O.L.” je popraćen kvalitetnim web stranicama. Poklanjate dosta pažnje tom segmentu promocije, kao malo koji izvođač u nas. Koje je vaše mišljenje o web promociji na hrvatskoj glazbenoj sceni?
Visoko. Web je možda najbliži način moje direktne komunikacije s publikom i to me raduje, te mi daje određenu dozu topline cijeloj stvari.

S obzirom da su dva singla s albuma “V.I.T.R.O.L.” već neko vrijeme vani kakav je odaziv publike i medija?
Zaista odličan. “Vinča san More'” je već postala omiljena među ljudima, a “Tamo di san davno tija” treba još malo ‘air playa’, jer je prilično kompleksna pjesma i ne može se baš upiti na prvu, kao uostalom niti jedna moja pjesma.

Mislite li da će ponoviti uspjeh “Ararite”?
Ne znam. Ne razmišljam o tome. Učinio sam sve najbolje šta sam znao i u zadnjih 2 godine koliko sam radio na materijalu mogao. Na publici je da prosudi…

Kakvi su vam planovi za promociju, koncertna turneja možda?
Prvo probe. Početkom prosinca velika koncertna promocija u Aquariusu, a nakon toga se planira više različitih koncertnih akcija, ali – o tom – po tom.

Pitam to pošto ste s ovim albumima zakoračili u dio scene kojima suvereno već godinama ‘vladaju’ Oliver i Gibonni a njihove koncertne turneje su već više spektakli nego koncerti.
Oliva i Gibo su velika imena hrvatske glazbene scene, te mislim da je pretjerano uspoređivati me s njima. Obojica imaju ogromne glazbene opuse, koncertnu mašineriju i veliku financijsku podršku pokrovitelja. Osobno nemam takve resurse, pa mislim da ipak ne spadam u tu jakosnu skupinu. Moje su koncertne mogućnosti za sada daleko manje.

Planirate li izdati i neki DVD zapis slično kao uz izdanje “Ararita Limited” koji su sadržavao spotove s albuma “V.I.T.R.O.L.”?
Pa, nešto će se vjerojatno pokrenuti nakon idućeg ljeta. Još je daleko. Vidit ćemo…

Kako to da se do sada nije izašlo DVD izdanje koncerta? Sjećam se da je bilo nekih govora o tome, ali od DVD-a ništa. Što se dogodilo?
Naš poznati, domaći fušeraj – zbog kojeg sam stopirao cijelu stvar.

Moram priznati da čitajući vaše intervjue i tekstove od prije imam dojam da oko sebe širite pozitivnu energiju. Koliko je teško ostati pozitivan uzevši u obzir stanje u državi i generalno sve što se događa u svijetu? Odakle crpite snagu i inspiraciju?
Iz dubine duše. Iz Ljubavi. Ona je najveći i neiscrpni Izvor energije svakog čovjeka. Posjet Izvoru i jest osnovna misao albuma “V.I.T.R.I.O.L.”.

S obzirom da je eto album “V.I.T.R.I.O.L.” najavljen kad drugi u trilogiji, imate li možda namjeru (slično kao Edo Maajka) nakon trećeg albuma završiti s karijerom izvođača ili je to tek kraj jedne priče nakon koje slijedi druga trilogija?
Kraj jedne priče zasigurno jest, a za sljedeći početak trebat će u – novi posjet Izvoru svih stvari…

Muziku podržava