Lukas (Dawn Of Disease): “Death metal sigurno će preživjeti”

851

Dawn Of Disease njemački je death metal bend osnovan 2003. godine u Osnabrücku.

Nakon objavljivanja EP-a “Through Bloodstained Eyes” (2004.) i
odrađenih nekoliko koncerata u bendu su nastupile mnoge promjene, tako
da je dosta vremena proteklo otkako se postava ustalila. 2007. se bend i
raspao, a nekoliko godina kasnije opet oformio.

2010. godine ulazi u studio da bi snimio svoj prvi album “Legends Of Brutality”, koji je objavljen u travnju 2011. za Noise Art Records. Nakon toga bend bilježi nastupe po Europi, te opet odlazi u Soundlodge studio i snima novi album “Crypts Of The Unrotten”, koji je služeno u prodaji od 27. travnja.

Tim povodom porazgovarasmo s gitaristom Lukasom Kerkom, koji nam je, osim biografije benda, ispričao kako je postao glazbenik, svoje viđenje death metal scene, koji su bendovi utjecali na njega i njegov bend…Možeš li za početak predstaviti bend, od početaka do današnjih dana?
Dawn Of Disease oformljen je 2003. godine. Nakon objavljivanja MCD-a “Through Bloodstained Ees” i nekoliko koncerata, bend je naišao na mnoge probleme i stao s radom 2007. godine. Bubnjara Mathiasa, koji je sačinjavao zadnju postavu, 2009. zvao je Tomas u želji da bend opet započne s aktivnim radom. U tom smo periodu Mathias i ja sviruckali onako neobavezno. Nakon kontaktiranja gitarista Ollija i basista Michalea okupili smo se i odlučili nastaviti tamo gdje je bend stao. 2010. godine ulazimo u Soundlodge studio da bismo snimili prvi studijski album “Legends Of Brutality” koji je objavljen u travnju 2011. za Noise Art Records. Nakon nekoliko koncerata i nastupa na Metalfestu u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, te na festivalima Death Feast, Party.San vraćamo se opet u Soundlodge studio kako bismo snimili drugi album “Crypts Of The Unrotten” koji je izašao 27. travnja.

Opiši nam pjesme s “Crypts Of The Unrotten” i usporedi ga s vašim prvim albumom “Legends Of Brutality”.
“Descent Into Another World” – intro. Uvod je malo sporiji, a ukrašen je gitarskim melodijama i harmonijama. To je dobar početak i osjećaš se kao da se spuštaš među kripte o kojima album govori u nastavku.
“Alone With The Dead” – prva pjesma koja udara direktno u glavu. Tempo varira, gitarska sola su čisti old-school. Ubitačna pjesma koja te ‘lomi’ i upušta u osjećaj da si sam među stotinama mrtvih ljudi.
“Knife vs.Flesh” – još jedna brza, ubitačna pjesma, koja sadrži crust elemente. Upečatljiva je po refrenu.
“The Unrotten” – to je naslovna, udarna pjesma na albumu. Sačinjava je mračna atmosfera, nije brza, ali puna je gitarskih melodija.
“Skinless And Impaled” – old school, tako je najjednostavnije opisati. U njoj se čuje zvuk naših uzora Entombed i Grave, a u njoj ima i dosta blastbeata.
“Enter The Gates” – obiluje melodijom i na momente čistim gitarama. Prva asocijacija su Amon Amarth, te Edge Of Sanity.
“Calcined Bones” – tu najviše dolazi do izražaja refren koji se lako pamti, te elementi marša.
“Catacombs” – razbijačina! Teška je i ‘kotrlja’ se kao tenk. Na ovoj pjesmi je Evan Hensley (Nightfall) odsvirao odličan gitarski solo.
“Final Ressurection” – brza, melodična pjesma koja sadrži blastbeatove. Sukob melodije i agresije, pogotovo u gitarskim dionicama između Ollija i mene.
“Devouring Obscurity” – instrumental koji je napisao Olli.
“But Death Goes On” – zadnja pjesma. To je naša počast bendu Entombed. Tu se proteže odličan spoj refrena i melodije.

Ako album usporedimo s prvim, “Legends Of Brutality”, ovaj album kompaktniji je i dorečeniji. Imali smo dovoljno vremena za snimanje, bez ikakvog pritiska. “Alone With The Dead”, “The Unrotten”, “Enter The Gates”, “But Death Goes On” udarne su pjesme na albumu.

Muziku podržava

Inspiraciju za album našli ste u velikim kriptama u Italiji, u kojima leži tisuće spaljenih mumija. Zanima me tko je došao na tu i ideju i kako? Tema se čini vrlo interesantna i zanimljiva?
Ja sam gledao na televiziji dokumentarac o tome, pa sam se počeo interesirati i tražiti nešto više informacija, pa smo napravili nekoliko pjesama na tu temu.

Opet ste snimali u Soundlodge studiju s Jörgom Ulkenom, koji je poznat po radu s bendovima God Dethroned, Sinister i ostalima. Kako je bilo raditi s njim?
Da, stvar je jednostavna. Odlučili smo i ovaj put raditi s njim jer nam je prvi put bilo odlično. Jörg je jako ugodna i opuštena osoba, tako da kad radiš s njim pritiska jednostavno nema. Za vrijeme snimanja prvog albuma bili smo u laganoj stisci s vremenom, ali on je napravio odličan posao. Jako smo zadovoljni s njim.

Kako stojite s koncertima, koliko ste nastupali dosad i koji je za tebe bio najvažniji nastup?
Sa sadašnjom postavom odsvirali smo dvadesetak koncerata. Najvažniji za mene bio je prošle godine na Metalfestu u Njemačkoj. Onslaught je otkazao nastup, a mi smo dobili mogućnost da sviramo zadnji i da produžimo nastup. Šator je bio skroz pun, fanovi su se otkačili do kraja, a nastup najenergičniji dosad.

Kakvi su planovi za ovogodišnje festivale na otvorenom? Zanima me jesi li čuo da ove godine prvi put i Hrvatska ima Metalfest, koji se početkom lipnja održava u gradu Zadru na poluotoku Puntamici ?
Ove godine sviramo na Extremefestu u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, te na Metal Bash Open Airu u Njemačkoj. Da, čuo sam za Metalfest u Hrvatskoj. Mjesto mi se čini izuzetno lijepo i ugodno za događaj kakav je metal festival. Bilo bi jako lijepo da festival opstane i da mi dogodine sviramo na njemu.

Što misliš o death metalu kao podžanru u svijetu metala? Na svjetskoj sceni je nešto više od 20 godina, misliš li da će opstati još dugo?
Death metal sigurno će preživjeti. Dvadesetak godina na sceni nije zanemariva činjenica. Ako bismo death metal uspoređivali s bilo kojim drugim pravcem onda bi zasigurno bio u podređenoj situaciji, ali s godinama dolaze nove generacije koje podržavaju i sviraju ovu glazbu.

Ajmo malo u period kada si bio klinac. Sjećaš li se još kako je to krenulo u tvom životu? Ima li neki album, spot ili nešto što si vidio, čuo, a da je na tebe ostavilo poseban dojam?
Prvi kontakt imao sam još u osnovnoj školi, kad mi je prijatelj dao jednu kompilaciju. Od tada sam počeo pratiti scenu i kupovati CD-e. Što se glazbene strane tiče, roditelji su me upisali u muzičku školu kao trogodišnjeg klinca. Kako sam stasavao, tako mi je gitara bila sve draža i draža, i evo danas sam gitarist u bandu.

Reci mi za kraj, znaš li bilo što o hrvatskoj metal sceni ?
Da budem iskren, ne znam apsolutno ništa, ali evo nakon ovog intervjua počet ću se baviti i hrvatskom scenom i nadam se da ću ti već na idućem intervjuu moći reći svoja iskustva i mišljenje o hrvatskim bendovima.

Mogu ti reći da mi se vaš “Crypts Of The Unrotten” album sviđa i da je to death metal uradak onakav kakav death metal zapravo i treba biti.
Hvala tebi, svaka iskrena podrška nam mnogo znači u našem radu.

Muziku podržava