Skidam kapu 2CELLOSU, no jedna od prvih asocijacija na njih mi je Stjepan Hauser i njegovi mali ispadi, kakav je imao u intervjuu za HRT prije četiri godine (ali tko sam ja da mu sudim, podrigujem se nakon par gutljaja pive, nisam institucija finoće, no dobro). Iako smo tu prvenstveno zbog glazbe, svejedno mi je bilo drago što sam dobila priliku popričati s Lukom Šulićem. Malo je staloženiji ipak lik. Kul lik. Pristao je čak i zasvirati sa mnom, ali trebat će mi još malo vježbe da zamijenim Hausera.

Luka Šulić
Luka Šulić i urednica Muzika.hr-a Ivona Lenard

2CELLOSIMA vratit ćemo se kasnije, idemo sada na ono bitnije. Naime, Luka Šulić nedavno je objavio solo album “The Four Seasons”. Prvi je to put u povijesti glazbe da je netko Vivaldijeva “Godišnja doba” aranžirao za violončelo. – Moja diskografska kuća je čak provjeravala sve kataloge ikad snimljenih Vivaldijevih aranžmana i nije našla niti jednu na violončelu. Kad sam dobio potvrdu, rekao sam: to je to. – rekao je Luka, nadodavši kako je jedan od razloga za sviranjem Vivaldija bio taj što je odrastao uz “Četiri godišnja doba”. Jedna je to od prvih kazeta koju je s obitelji slušao u autu. Svaka mu čast, zbilja. Meni je tata puštao Deep Purple pa sada ne sviram poput Richieja Blackmorea, dogurala sam samo do dva akorda na ukulelama.

S druge strane, Luka Šulić odsvirao je djelo koje je teško za odsvirati čak i na violini. – Kada nekom laiku objašnjavam kako je svirati neku zahtjevnu literaturu, koja je teška čak i za violinu, svirati Vivaldija na violončelu je kao igranje nogometa u pancericamaTo je bio jako velik izazov za mene, kao violončelista muzičara, a isto tako je to kompozicija koja kroz koju se svi mogu zaljubiti u klasičnu glazbu, a to je bio jedan od razloga. – tvrdi Luka, koji je dvije godine radio na albumu, kojim je htio napraviti nešto za svoju dušu.

Muziku podržava

Osim toga što je album napravio zbog osobnih motiva, htio je napraviti i album koji će dodatno popularizirati klasičnu glazbu. – Htio sam se nekako nadovezati na 2CELLOS priču, da nastavim s popularizacijom klasične glazbe,  samo što je ovo sad hard core klasika, ali je odsvirano drugačije. Puno fanova, koji su me upoznali kroz 2CELLOS, i dalje me prati, svi su oduševljeni s albumom. Upravo sam zato i izabrao djelo koje je atraktivno i za širu publiku. To je remek djelo samo od sebe. S razlogom. – ističe Luka, koji se pohvalio kako se njegov album ukazao na prvom mjestu Billboardove ljestvice klasične glazbe. – Mislim da je to album koji će trajati vječno. Nije to kao pop album koji se prodaje samo u prvom tjednu, ovo je album za sva vremena, bit će konstantnija prodaja. – nadodaje.

Luka se školovao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u Beču, i Londonu, nastupao je s mnogim svjetskim renomiranim orkestrima te je s glazbom proputovao cijeli svijet. Koliko mu je god drago svirati u našim krajevima, ipak mu je najdraže nastupati što dalje od kuće. Draže mi je nastupati što dalje od kuće zato jer me onda nitko ne zove za ulaznice hahaha. Kod kuće je najstresnije, trudim se dati sve od sebe zbog obitelji. Najstresnije mi je kad su moji roditelji u publici. – kaže.

Pomislih, tata mu je bio prvi čelist, prvi učitelj, mora da su mu onda roditelji najveći kritičari. – Pa i nisu, to je valjda samo u mojoj glavi. Zbog djetinjstva, zbog svega. Onda sam sebi čovjek stvara pritisak. Kad si negdje u Novom Zelandu, onda si opušteniji. Ali svugdje je super. Svugdje nas je publika prihvatila. Sad sam recimo bio sa svojim projektom u Rusiji. Kažu Rusi hladni, ali tamo je običaj da se poklanja izvođačima cvijeće na kraju koncerta pa sam imao brdo cvijeća na kraju koncerta, stvarno predivno iskustvo. – sa smiješkom na licu govori. 

Sa smiješkom na licu govori i o 2CELLOSU. Trenutno su on i Stjepan Hauser posvećeni solo karijerama, a 2021. godine plan im je napraviti svjetsku turneju sa zadnjim šestim albumom povodom desete obljetnice postojanja 2CELLOS-a. Zanimljivo je da kada u Google upišete 2CELLOS, pod pitanjima koja su najčešće guglaju, prvo pitanje je “Are the 2CELLOS married”– Meni to ne smeta ako netko misli da sam gay, baš me briga. Nemam potrebu dokazivati da nisam gay, nije ni važno na kraju krajeva. Svi misle kao, Elton John, on nas je otkrio pa smo zato gay. Imaš ljudi koji nemaju ništa loše za reći pa misle da će nas time uvrijediti, gluposti. – komentira Luka nagađanja drugih, u stilu “pusti selo neka priča”. 

Za kraj smo se dotaknuli koncerta u Lisinskom. Šulić će koncert “The Four Seasons by Vivaldi” održati 5. veljače u Lisinskom, u pratnji orkestra iz Maribora. Luka kaže kako će prvi dio koncerta biti samo Vivaldi, a drugi će dio biti malo opušteniji. – Moja sestra će biti gost u drugom dijelu koncerta. Bit će to djela klasične glazbe koje sam izabrao, koja su meni predivna, ali opet koja su meni izazov za odsvirati. Glazba koja će se publici svidjeti, uz koju se baš možeš opustiti i uživati. Na kraju još nekakvo iznenađenje i to je to. – zaključuje Luka, s kojim bi još mogla satima pričati, ali vrijeme je novac. Kako ne bi sve bilo u uštogljenom tonu, za kraj mi je još otkrio koje izvođače voli najviše slušati. – Oliver, Gibonni, Tedi Spalato, od stranih U2, Nirvana, Coldplay, Radiohead – nadodaje Luka te šalje pozdrave svim čitateljima Muzike.hr i poručuje da je to najbolji portal ikad. Šalim se, izmislila sam ovaj zadnji dio, ali vjerovat ćemo da to zaista misli. 

 

Muziku podržava