Ljubav prema muzičkoj harmoniji – urođena ili naučena?!

Muzika.hr
3198

Znanstvenici sa Sveučilišta u Melbourneu otkrili su da ljubav čovjeka prema muzici i veličanje muzičke harmonije nije urođena već naučena sposobnost.

Izvanredni profesor Neil McLachlan iz Škole za Psihologiju iz Melbournea izjavio je da su prijašnje teorije o ljudskoj percepciji muzike bile temeljene na fizikalnim karakteristikama zvuka i slušnim sposobnostima da čujemo harmoniju u glazbi.

“Naše istraživanje pokazuje da ljudi mogu naučiti čuti harmoniju u glazbi, te da se mozak može istrenirati da na određeni način percipira zvukove” izjavio je izvanredni profesor McLachlan.

Muziku podržava

“Dakle, ako vam je glazba neke egzotične kulture (ili Jazz) zvuči kao mačje cviljenje, to znači da vi jednostavno niste naučili slušati tu muziku po njenim pravilima.”

Znanstvenici i su na 66 volontera različitog stupnja muzičkog obrazovanja testirali sposobnost da čuju različite kombinacije nota kako bi utvrdili na koji način ih doživljavaju – kao ugodne ili čak i poznate.

“Otkrili smo da slušateljima zvukovi koji nastaju kombinacijom nota trebaju biti poznati prije nego što čuju pojedinu notu. Ukoliko im note nisu zvučale poznato zvukove su doživljavali disonantnim ili neugodnima” rekao je McLachlan te dodao: “Ovo otkriće predstavlja preokret u dugogodišnjoj teoriji da fizikalna svojstva uha određuju kakav zvuk pronalazimo ugodnim.”

Najzanimljivija stavka ove studije jest da je ukazala na važnost treniranja mozga da mu se svide različite kombinacije nota, bile one jazza ili rocka. Dakle, ima nade i za one koji “Gangnam Style” smatraju muzikom.

Ili riječima profesora McLachlan: “Ova studija je pokazala da u slučaju muzike, ljepota je u mozgu slušatelja.”

Tekst: Tina Šilović

Muziku podržava