Još prije nekoliko godina smo naučili kako ljeto u Hrvatskoj, barem što se kulture tiče, više ne mora nužno obitavati na moru. Sve veći broj manifestacija nudi sadržaje upravo u metropoli i to u predšpici ili čak špici sezone. Razlog tomu je rast turističkih dolazaka u Zagreb s jedne te, ono bitnije, rast apetita domaćeg stanovništva spram kvalitetnih kulturnih sadržaja.

Upravo se u taj trend smjestio program “Ljeto u MSU”, manifestacija smještena na krovnom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti. Festival posvećen kulturi (glazba, film, performans, izložba te premijerno i književno čitanje) i ove će godine, peti puta po redu, u razdoblju od 2. lipnja do 14. srpnja pružiti posjetiteljima pomno odabranu selekciju najboljeg iz svake kategorije. Najava programa je već neko vrijeme dostupna javnosti, no jutros je sve i službeno predstavljeno na press konferenciji. U društvu Branka Kostelnika, direktora festivala, te nekih od aktera koji će izvoditi ovogodišnji program, novinari i znatiželjnici su imali prilike dobiti kontekstualni uvid u zbivanja i ideje iza kojih se krije ovogodišnji “5 u 1” program.

Glazba u prvom planu
foto: Tomislav Jagar

Ovogodišnji program nudi čak šest nastupa renomiranih sastava iz zemlje i regije, a popis imena već sam za sebe ponešto govori o studioznom pristupu organizatora. Tako će led probiti povratnici na zagrebačke pozornice – Boa. Rad ovog benda ne treba pretjerano predstavljati, a ono što smo čuli od njihova Mladena Puljiza i bendovske novopridošlice Petre Oreč može se smjestiti pod kišobran sintagme “povratak otpisanih“”. Tako Puljiz tvrdi: “Itekako smo aktivni, svirali smo Tvornicu kulture i prodali, s naglaskom na prodali, 1400 ulaznica. Taj koncert će biti ovjekovječen i na DVD-u.” Idući korak – krov MSU, 2. lipnja. Otvaranje manifestacije uz zagrebačke legende fine rock glazbe. Prošla godina bila je godina reuniona, a 9. lipnja stižu povratnici Kojoti, i to nakon nekoliko zagrebačkih nastupa. Bend je u formi i spreman je na nove izazove, tvrdi Alen Marin, frontman novookupljene škvadre.

Muziku podržava

Posebno mjesto na bini krova imat će i Chui, jazz-fusion sastav koji je unutar MSU napravio neke važne korake u karijeri. Toni Starešinić pamti koncert u dvorani Gorgona u sklopu MIMO projekta, a kako je naglasio sam Kostelnik, poseban test snage dobrog fusion zvuka past će na njihovo breme. Naime, u istom terminu repka otvara svoju avanturu na Mundijalu u Rusiji. Tu je i Hladno Pivo. Trideset godina su proslavili dva dana u Domu Sportova, a 30. lipnja sve se seli na krov muzeja. Mile Kekin u šaljivom tonu tvrdi: “…pošto je ovo muzej, mislim da je u redu da mi ovdje sviramo, takvi stari kakvi jesmo”.

foto: Tomislav Jagar

Beogradski Repetitor će u neku ruku nastaviti gdje je Pivo stalo, ali tjedan dana kasnije (7. srpnja). Boris Vlastelica nije bio u mogućnosti prisustvovati druženju, no o Repetitoru se već sve zna. Miljenici zagrebačke publike dolaze po tko zna koji put u metropolu “pojesti” svoju novu pozornicu. Zaigrani Kostelnik je čak otkrio neke od detalja pregovora: “Koncert će trajati 70 minuta!” Sve će zatvoriti sanjivi Mayales i to u žiži ljeta, 14. srpnja. Petar Beluhan kaže: “Čast nam je biti komadić povijesti ovog predivnog muzeja”. I u pravu je. MSU, koncentriran na nove oblike umjetničkog izražavanja, konceptualno spaja različite oblike umjetnosti, a pošto je “Ljeto u MSU” festival podnaslova “5 u 1”, potrebno je naglasiti i ostale sadržaje koje posjetitelji mogu očekivati.

Po cijeni jedne ulaznice, ove godine moći ćete posjetiti čak tri izložbe – onu multimedijalnog umjetnika Tomislava Brajnovića, zatim “Područja doticaja – arhitektura Graza i Zagreba” te “REZ/CUT”, izložbu koja, kroz brojna djela različitih generacija suvremenih umjetnika iz Hrvatske i srednje Europe prikazuje putanju kolaža kroz povijest. Tu su i hrvatski performeri koji će, prije svakog koncerta izvoditi komade koji će se razlikovati tematski. Za kraj, već tradicionalno, nova sezona Ljeta u MSU uključivat će projekcije najboljih filmova sezone MSU kina – Best of Metropolis.

Kroz pressicu, osim bitnih informacija o samim događajima, akteri i organizator su ponudili i svojevrsni uvid u smisao ovakvog festivala, njegovoj visokoj razini ponude i pogledu u njegovu budućnost.

Sve informacije o festivalu (raspored i cijene ulaznica) možete pronaći na mrežnim stranicama muzeja.

86 Shares
Muziku podržava