Ovoga ljeta možete obići Dalmaciju posjećujući dalmatinski festival i mediteranska kina, a nude se i kina uz rijeke Karlovca i Zagreba. Šumoviti Tuškanac nudi glazbene filmove, baš kao i kino Gradec koje se drži slogana: ‘Tko pjeva, zlo ne misli!’.

Već smo vam najavili ljetne festivalske programe u kojima se uglavnom prikazuju premijerne projekcije, a sada vam predstavljamo programe ljetnih kina u kojima najčešće možete vidjeti reprizne projekcije, no zato uglavnom besplatno i to u osvježavajućoj atmosferi na otvorenom prostoru.

Dalmatia Film Festival

Dalmatia Film Festival
Dalmatia Film Festival foto: Facebook

Turistička Dalmacija nudi Dalmatia Film Festival, ljetni festival čija je jedna od kategorija posvećena promotivnim turističkim filmovima. Osim tih filmova, na besplatnim projekcijama na otvorenom nude se i razni igrani i dokumentarni filmovi. Festival se od 2016. odvija svakog ljeta u nekoliko dalmatinskih gradova. Dosadašnja su mjesta održavanja bila Sutivan, Pirovac, Omiš, Makarska i Split, a za naredne godine je u planu uvođenje novih gradova. Jedna od specifičnosti festivala je i vlastita filmska produkcija, u kojoj je do sada nastalo nekoliko dokumentarnih i kratkih filmova, a trenutno su u pripremi i dugometražni projekti.

Muziku podržava

Nakon uvertire s dječjom video radionicom i filmskim programom u Makarskoj, DFF službeno započinje s trodnevnim festivalskim događanjima u Sutivanu, od 20. do 22. srpnja. Prva večer festivala posvećena je premijeri filma “Likemeback”(“Lajkaj i ti mene”) koji je talijansko-hrvatska koprodukcija s radnjom smještenom u Dalmaciji, a projekciji će biti nazočna filmska ekipa. Druge i treće večeri su na rasporedu kratki igrani filmovi, a od dugometražnih premijera tu je hvaljeni belgijski triler ”Pod sjenom sumnje” i najnoviji francuski blockbuster ”Šifra: Vučji zov”.

Nakon Sutivana, festival se početkom kolovoza seli u Pirovac, gdje DFF ima i svoju spomen ploču u koju se svake godine urezuje naziv nagrađenog filma. Završni program DFF-a će se održati u gradu Splitu početkom listopada. DFF u narednim godinama planira proširiti svoj program sa zimskom sezonom i gostovanjima u gradovima Dalmatinske zagore i u Zagrebu, gdje bi se predstavio presjek najboljih filmova, a u planu je i međunarodni pitching. Program festivala potražite na službenoj stranici i Facebooku.

Ljetna pozornica Tuškanac

Ljetno kino Tuškanac
Ljetna pozornica Tuškanac foto: Facebook

Zagrebačka Ljetna pozornica Tuškanac (Dubravkin put bb) nedavno je bila mjesto održavanja Fantastic Film Festivala, a još ovaj vikend nudi besplatne projekcije filmova Revije europskog filma. Nakon toga na programu su filmovi Zagreb Film Festivala koji će se prikazivati od 16. do 25. srpnja, a poslije toga slijedi izbor filmova s Festivala mediteranskog filma Split.

U sklopu redovitog programa Ljetne pozornice Tuškanac, Prvi red do mora filmova, i ove godine do rujna prikazivat će se niz recentnih hitova, a u kolovozu gledatelje dodatno očekuje i niz projekcija glazbenih filmova u suorganizaciji Time Out Croatia. Filmovi na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuju se od 21:00, 21:30 ili 21:50 sati, ovisno o gostujućem festivalu ili filmskom programu. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac od 20 sati po cijeni od 30 kuna. Ulaz na projekcije filmova iz programa Revija europskog filma slobodan je do popunjenja kapaciteta – vrata se otvaraju u 21 sat. Projekcije su dog-friendly. Raspored projekcija potražite ovdje.

Riječno kino uz Karlovačko

Riječno kino uz Karlovačko
Riječno kino uz Karlovačko foto: Facebook

Riječno kino uz Karlovačko odvijat će se na čak sedam različitih lokacija u Karlovcu, Dugoj Resi, Ozlju, Slunju, Kamanju i Petrovoj gori u četiri filmska tjedna od 14. srpnja do 11. kolovoza u organizaciji Kinokluba Karlovac. Sve počinje ove nedjelje, 14. srpnja u 21:30 na Foginovom kupalištu karlovačkom premijerom dokumentarca ”IKEA for YU” Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić. Film je proputovao razne festivale, a vrijedi spomenuti da je Marija Ratković Vidaković posebno vezana uz Riječno kino jer ga je ona i osnovala.

Osim ovog dokumentarca karlovačka publika će moći vidjeti i jedan hrvatski igrani film koji toplo preporučujemo, riječ je o filmu Eduarda Galića ”Za ona dobra stara vremena” u kojoj je jednu od glavnih uloga ostvario Karlo Mrkša. Priča je to o kvartovskim dečkima, generaciji koja izgubljeno luta društvom zahvaćenom kapitalističkom tranzicijom. Treba pohvaliti i novovalni soundtrack filma u kojem se ističu Prljavo kazalište i Film.

U okviru Riječnog kina za djecu najmlađu publiku zasigurno će najviše razveseliti remake legendarnog Disneyjevog animiranog filma ”Kralj lavova” koji na obalu Korane, tik uz drveni most, stiže 27. srpnja. Program sa svim događanjima potražite na ovom linku.

Kino Mediteran

Kino Mediteran
Kino Mediteran foto: Facebook

Kino Mediteran je projekt revitalizacije kina u Dalmaciji čiji je glavni cilj oživjeti kino dvorane i dovesti filmske programe u manje sredine diljem Dalmacije gdje su kina već dugo zatvorena. Projekt se trenutno održava na 26 lokacija, a redovno, kroz cijelu godinu, traje u Bolu, Hvaru, Imotskom, Jelsi, Komiži, Lastovu, Omišu, Pirovcu, Pločama, Podgori i Supetru.

U ostalim gradovima domaćinima programi se većinom održavaju u ljetnim mjesecima, ali i kroz brojna gostovanja tijekom zime. Dugoročni cilj projekta je što više lokacija pridružiti cjelogodišnjoj mreži kina. Kontinuitet prikazivanja ovisi od grada do grada, a može biti od višednevnih gostovanja do redovnih projekcija na tjednoj ili dnevnoj bazi. Rasporede prikazivanja po gradovima potražite na službenoj stranici.

Kino na Savi

Kino na Savi
Kino na Savi, foto: Facebook

Kao što smo u prošlom tekstu o ljetnim kinima najavili, gradonačelnik Bandić najavio je da će od obale Save napraviti ‘Copacabanu, nešto poput Zrća u Zagrebu’. Trenutačno je uspio samo pokrenuti program Ljeto na Savi koji se trebao održavati od lipnja do rujna, ali je nakon odgađanja počeo tek 5. srpnja i odvija se na lokacijama kod Hendrixovog mosta i Mosta slobode. Zasad je relatno živ samo sportski program tijekom dana, glazbeni program (DJ akademija, koncerti) nema puno posjetitelja, baš kao ni besplatni filmski program Kino na Savi.

Kino na Savi održava se na sjevernoj strani Save kod Mosta slobode, za gledatelje su priređene montažne metalne klupice ispred velikog platna na kojem se uglavnom prikazuju art filmovi Discoveryja (odlični ”Dvostruki ljubavnik” i ”Hladni rat”). No, za ovaj vikend najavljuje se domaća hit komedija ”Ustav Republike Hrvatske” te talijanski triler ”Dogman” koji je nagrađen u Cannesu, pa se nadamo da će nakon bolje promocije porasti i broj gledatelja. Raspored projekcija je na službenoj Facebook stranici Ljeta na Savi.

Ljetno kino Gradec

Ljetno kino Gradec
Ljetno kino Gradec foto: Facebook

Popularno zagrebačko ljetno kino odvija se na Katarininom trgu na Gornjem gradu. Za gledatelje su pripremljene plastične stolice, a uz unaprijed plaćeno piće u matičnom kafiću može se rezervirati i stol sa stolicama. Rezervacije se ponekad zaista nužne jer kino zna biti prepuno kada se prikazuju popularni filmovi pa ljudi sjede na dekicama na livadi. Organizatori besplatno prikazuju filmove u suradnji s distributerima, ali i veleposlanstvima pa gledatelji mogu vidjeti i razne strane hitove.

Redovito se prikazuju i glazbeni dokumentarci i koncertni filmovi (”Stop Making Sense”), a ekskluzivno objavljujemo da se ove godine sezona otvara 25.07. projekcijom hrvatskom glazbenog klasika ”Tko pjeva zlo ne misli”. Sezona projekcija trajat će do 01.09., a raspored filmova bit će objavljen u utorak na službenoj stranici i Facebooku.

Muziku podržava