Što biste rekli, tko je najbogatiji glazbenik ovog desetljeća? Točan odgovor pomalo je iznenađujući, obzirom na to da dotično glazbeno ime nije imalo hit od 2009. godine, ali je zato došao do parice na drugi način.

Nakon što je objavio listu glazbenika koji su najviše zaradili u 2019. godini, Forbes je proglasio i najbogatije glazbenike u posljednjih deset godina, na temelju podataka o turnejama iz Pollstara, na temelju podataka Nielsena o tome koliko se njihova glazba “konzumirala” te na temelju razgovora s menadžerima, agentima i samim zvijezdama. Pogledaj tko su najveći bogatuni u svijetu glazbe.

 

10Lady Gaga – 500 mil. dolara

Filmski, televizijski projekti i, naravno, impozantni nastupi te uspješni albumi doveli su Lady Gagu među najplaćenije glazbenike desetljeća. Film “A Star Is Born” jedan je među top 10 najprofitabilnijih filmova u 2010. godini.

 

9Katy Perry – 530 mil. dolara 

Kako joj je to uspjelo? Samo je u turneji “Prismatic Tour” dobivala 2 milijuna dolara po nastupu, a turneja je uključivala 126 koncerata. Tu su, naravno, i razni angažmani van glazbene branše.

 

8Paul McCartney – 535 mil. dolara 

Beatle koji je ostvario najuspješniju solo karijeru. Prošle je godine njegov album “Egypt Station” dospio na prvo mjesto ljestvice Billboard 200, što mu je uspjelo po prvi put nakon 36 godina, kada je 1982. izbacio album “Tug of War”.

 

7Jay-Z – 560 mil. dolara

Prvi milijarder u svijetu glazbe izgradio je bogatstvo, ne samo zahvaljujući glazbi, već zahvaljujući i kompaniji Roc Nation, sportskoj agenciji Roc Nation Sports, noćnom klubu i brendu šampanjca Armand de Brignac, glazbenom streaming servisu Tidal te mnogim drugim poslovnim pothvatima. Dakako, i simbioza s Beyoncé mu je pomogla u stvaranju bogatstva.

 

6Elton John – 565 mil. dolara 

Rocketman trenutno poprilično dobro gura svoju posljednju turneju “Farewell Yellow Brick Road”, s kojom je krenuo u rujnu prošle godine, a uključuje tristotinjak koncerata diljem svijeta.

 

5Diddy – 605 mil. dolara

Puff Daddy, P.Diddy, Puffy, Diddy, kako vam je god milo, svoj je posljednji album izbacio 2006. godine, ali mu zato parica sjeda na račun zahvaljujući i Ciroc votki.

 

4U2 – 675 mil. dolara

Turneja koja je U2-u priskrbila najviše novaca je “360° Tour”, koja je trajala od 2009. do 2011. te koja je irske rockere dovela i u Zagreb 2009. godine.

 

3Beyoncé – 685 mil. dolara

Destiny’s Child joj je možda donio slavu, ali je najveću slavu stekla solo karijerom. Osim što joj glazba donosi novce, Beyoncé zarađuje i kao zaštitno lice Pepsija i L’Oreala. Uz to, ima i svoju kompaniju Parkwood Entertainment, preko koje Beyoncé producira filmove, glazbe i prodaje odjeću.

 

2Taylor Swift – 825 mil. dolara 

Taylor Swift desetljeće je započela žestoko s osvajanjem četiri Grammyja, kada još nije navršila niti 21 godinu. Iz godine u godinu je sve više rasla te je postala najplaćenijom glazbenicom današnjice.

 

1Dr. Dre – 950 mil. dolara

Iako je u posljednjih deset godina objavio samo jedan album te je jedva išao po turnejama, američki reper i producent Dr. Dre svoju zaradu može zahvaliti ogromnom business pothvatu koji cvijeta – brend slušalica i ostale audio opreme Beats. Brend je pokrenuo 2006. godine, a otkupio ga je Apple Inc. prije pet godina.

View this post on Instagram

Which color would you choose? @billieeilish

A post shared by Beats by Dre (@beatsbydre) on