Linić odbija PDV od 5 posto na koncerte ulaznice

Muzika.hr
2945

I dalje nije jasno hoće li se izjednačiti porezni uvjeti za kino ulaznice i ulaznice za koncerte. Ministar financija Slavko Linić izjavio je za Dnevnik.hr kako ‘osobno smatra da je pet posto zaštitna stopa i ne bi trebalo biti predmet da koncerti i ostalo se uvrsti u tih pet‘.

Savjetovao je ministar Linić glazbenike da su se trebali na vrijeme organizirati, kao što su to učinili filmaši, a na njegovu je izjavu reagiralo predsjedništvo Hrvatske glazbene unije.

“Hollywoodski lobi je očito dovoljno jak da može izravno utjecati na odluke hrvatske Vlade, za razliku od Ministarstva kulture RH, čiji je prijedlog da se uvede PDV od 5% na ulaznice za koncerte odbijen.

Muziku podržava

Napominjemo da vladama europskih zemalja nije trebao nikakav pritisak WTO-a (World Trade Organization) da izjednači ulaznice za koncerte s kino ulaznicama, pa su te Vlade takvu odluku donijele samostalno, vodeći se isključivo zdravom logikom.

Također znamo da WTO nije uvjetovao Vladi RH da mora uvesti povlaštenu stopu PDV-a od 5% na novine i časopise, pa je ipak Vlada samoinicijativno i samostalno donijela takvu odluku.

S obzirom da je Ministar financija tu odluku podržao, bez da se pozivao na WTO, očito su mu novinski izdavači bitno važniji od glazbenika” stoji u izjavi koju potpisuju Husein Hasanefendić, Nikša Bratoš, Olja Dešić, Neven Frangeš i Bruno Krajcar.

Podsjetimo, prije par dana udruga koncertnih promotora najavila kako će Hrvatski sabor izglasat će nižu stopu PDV-a za ulaznice.

Muziku podržava