Gustav Elijah Åhr, poznat pod aliasom Lil Peep, bio je jedan od najpoznatijih predstavnika Soundcloud rapa – kontroverznog žanra koji je u samo nekoliko godina evoluirao u pravi glazbeni fenomen za čiji je porast popularnosti najzaslužnija generacija Z. Dok taj glazbeni pravac i kod kritičara i publike najčešće ima negativne konotacije zbog upitne umjetničke vrijednosti, a često je kritiziran i ismijavan zbog pretjerane repetitivnosti i nedostatka originalnosti, Gustav je u svojoj kratkoj karijeri uspio stvoriti glazbeni izričaj zahvaljujući kojem se istaknuo u moru drugih Lil – repera.

Predstavnik novog žanra

Prije njegove tragične smrti koja se dogodila na današnji dan, 15. studenog prošle godine, glazbeni mediji ovog su Amerikanca rođenog u New Yorku prepoznali kao prevodnika tzv. emo-rapa koji može alternativni rock ponovno učiniti popularnim među današnjim tinejdžerima. Zašto baš alternativni rock? Naime, Gustav je predvodnik podžanra glazbenog pravca koji spaja lo-fi i trap beatove s elementima alternativne glazbe.

Muziku podržava

Reper koji kao svoje idole navodi Avenged Sevenfold, My Chemical Romance i Pierce The Veil. Njegova su EP izdanja poznata po sempliranju glazbenika kao što su Beach House, The Cure, Boards of Canada i Death Cab For Cutie. Čak se i na njegovim najvećim hitovima “Benz Truck” i “Awful Things” umjesto tipičnih trap syntheva čuju mračne električne gitare i bass, dok potonja pjesma više zvuči kao nešto čemu je mjesto u eri kad su neki od najpopularnijih rock bendova bili Good Charlotte i Blink 182. Pažnju šire javnosti dobio je 2016. godine objavljivanjem EP-ja “Hellboy”, koji ga je odmah predstavio kao dašak svježine u moru drugih Soundcloud repera.

Glazba i imidž inspirirani ’90-ima

Za razliku od ostatka pripadnika već spomenutog žanra, Åhr je vrlo rijetko koristio svoju glazbu kako bi veličao nihilizam i materijalizam. Njegova glazba nije bila prikladna za kasnovečernje partyje i klubove, već za slušanje u zamračenoj sobi dok smo potpuno sami. Teme o kojima je progovarao bile su depresija, tjeskoba, izolacija i ljubav. Zahvaljujući takvoj iskrenosti i ranjivosti njegovi su se fanovi s njime mogli poistovjetiti i u njemu pronaći ne samo glazbenog idola, već i nekog tko ih razumije. Njegova se glazba nije mogla u potpunosti definirati, već je obuhvaćala čitav spektar žanrova. Takav je bio i njegov modni izričaj.

Iako prekriven tetovažama, posebice na licu, rijetko ga se moglo vidjeti s ogromnim zlatnim lancem oko vrata. Umjesto toga, vidljivo je bio inspiriran modom koja je bila tipična za punk i grunge supkulturu, što je dodatno ojačalo njegov imidž i učinilo ga posebnim. To je prepoznao i modni svijet te mu je takav edgy izgled omogućio da na Pariškom tjednu mode nosi reviju Balmaina, što možemo protumačiti i kao svojevrsnu posvetu ’90-ima kad se pojavio kontroverzan heroin-chic trend.

Utjecaj na popularnu kulturu

Njegova je popularnost došla do vrhunca nakon objave gitarama dominiranog prvog studijskog albuma “Come Over When You’re Sober Pt.1” koji je objavljen samo tri mjeseca prije nego je preminuo od predoziranja fentanilom, koji je bio poguban i za Maca Millera, Whitney Houston, Princea i Toma Pettyja. Ipak, Gustavova je glazba danas sve utjecajnija, što se vidi i sve većom popularnosti glazbenika kao što su Billie Eilish i Juice Wrld koji svojim imidžem također odskaču od tipičnih pop i rap zvijezda.

Iako je imao samo dvadeset i jednu godinu, Gustav Åhr je ostavio trag u popularnoj kulturi kao glazbenik koji je ovom desetljeću donio redefiniciju rap zvijezde i široj mlađoj publici približio alternativnu gitarom dominiranu glazbu.

171 Shares
Muziku podržava