“Lazaretto” Jacka Whitea najbrže je objavljeni vinil u povijesti

Muzika.hr
2271

Za Jacka Whitea ovogodišnji Record Store Day ostat će zauvijek u sjećanju.

Naime, u Nashvilleu tijekom raznih događanja u i oko njegovog Third Man studija ispisana je glazbena povijest.

U 10 sati ujutro u subotu 19. travnja popeo se na pozornicu Blue Rooma u svom studiju kako bi snimio limited-edition singl sistemom direktno-na-acetatnu-ploču. (Njegov Blue Room je jedini prostor na svijetu u kojem se nastupi uživo mogu snimiti odmah direktno na vinil.)

Nakon nastupa masteri su odnešeni u tvornicu United Record Pressing u Nashvilleu gdje su se počele tiskati 45-ice koje su potom isporučene u Third Man store ispred kojeg su stotine obožavatelja čekale u redu. Na jutarnji koncert White je došao u pratnji dvojice tipova koji su bili obučeni kao likovi iz popularne televizijske policijske serije ’70-ih godina prošloga stoljeća, “Chip”. Ulaznice za koncert planule su za svega 23 sekunde.Nastup je počeo s naslovnom pjesmom “Lazaretto” i s prvim singlom s albuma “High Ball Stepper“, da bi potom White snimio “The Power Of My Love” Elvisa Presleya za B-stranu. Tijekom nastupa na jednom ekranu moglo se vidjeti kako napreduje snimanje na acetatnu ploču.

Ploče su napustile zgradu!“, pisalo je njemu kad je cijeli proces bio završen.

Muziku podržava

Isprva smo htjeli svirati i snimiti ovih par stvari i otići na spavanje” obratio se White publici, te se nadovezao: “Ali mislimo da bi ste htjeli da ih odsviramo još nekoliko.

Započeo je s “Dead Leaves And The Dirty Ground” The White Stripesa i nastavio s “Freedom At 21” i “Three Women”, pjesmama s debitantskog solo ostvarenja “Blunderbuss”. Zatim je solo na akustičnoj gitari odsvirao otpjevao “Weep Themselves To Sleep” te “Love Interruption””.

Odsvirao je i novu pjesmu “Just One Drink”, potom “Hotel Yorba” The White Stripesa i zaključio koncert s još jednom novom pjesmom, “Would You Fight For My Love”.

Vratio se nakon 3 sata i 55 minuta u crnoj limuzini i u pratnji dvojice policajaca motorista, kako bi osobno prodao prve kopije 7″ vinila.

Bilo je potrebno svega 3 sata 55 minuta i 21 sekunda od trenutka kad je bend zasvirao na pozornici Blue Rooma do onoga kad je limitirani vinil izašao iz pogona.

Tako je dotični 7-inčer postao najbrže snimljen, tiskan, objavljen i pušten u prodaju vinil u čitavoj povijesti glazbe.

Muziku podržava