Laibach nije prošao bez cenzure u Pyongyangu

Stjepan Vrečko
3777

Grupa Laibach održala je prvi od dva najavljena koncerta u Pyongyangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje, čime su postali prvi strani rock bend koji je ondje nastupio.

Njihov koncert prvotno se trebao održati u Glazbenom konzervatoriju Kim Won Gyun no zbog velikog je interesa prebačen u kazalište Ponghwa gdje ih je u 45-minutnom nastupu gledalo oko 1500 posjetitelja.

Među njima je bilo i oko 150 stranih državljana – diplomata, djelatnika raznih udruga i turista – dok su ostatak publike činili domaćini.

“Teško je reći tko je sve bio u publici, nije bilo previše vojnih uniformi i visoko pozicioniranih dužnosnika” kaže Simon Cockerell čija je turistička agencija organizirala put za strance na Laibachov koncert.

Kultni slovenski bend između ostalog izveo je “Edelweiss” i “Do-Re-Mi” iz mjuzikla “Moje pjesme, moji snovi”, no bez cenzure nije išlo: kako piše Times.si pozivajući se na novinara Juru Tepinu iz 24ur.com, “Final Countdown” promijenila je prateću videoprojekciju, “Eat Liver” dijelove teksta, a “We Will Go to Mount Paektu” (obrada sjevernokorejske skupine Moranbong) otpala je s repertoara zbog toga ‘što nije u tempu u kojem je izvornik’. “Arirang” izvedena je bez zbora jer je za ondašnje prilike nedopustivo da ženski zbor stoji iza ‘bijelog’ izvođača i prati ga u pjesmi.

Drugi koncert na rasporedu je sutra, 20. kolovoza.

Muziku podržava