Na današnji dan, 9. rujna 1992., dogodio se jedan od najprepoznatljivijih trenutaka grungea: tijekom nastupa Nirvane na MTV Video Music Awards Krist Novoselic nokautirao je samog sebe bacivši bas-gitaru u zrak, a kada ju je gravitacija krenula vraćati dolje – on ju je dočekao glavom.

U blogu na Seattle Weekly, Novoselic se prisjetio slavnog incidenta: uoči nastupa sjedio je u backstageu i ubijao vrijeme ispijajući toplo pivo. Otišao je do Kurta Cobaina i Courtney Love koji su malom Frances sjedili za stolom. Oni su mu prepričali kako su zezali Axla Rosea u prolazu dobacujući mu kako će baš on biti kum djetetu, što se frontmanu Guns N’ Roses nije baš svidjelo.

Muziku podržava

Kada je došlo vrijeme za izvesti “Lithium”, Novoselic priznaje da nije bio baš ‘čist’: “Uštekali su me u neki bas koji je zvučao katastrofalno, nisam čuo samog sebe, a zvuk se pretvarao u buku”. Kako bi spasio situaciju, Novoselic se odlučio na stari trik – bacanje basa u zrak. Po vlastitom priznanju, uspješno ga je bacio nekih sedam metara uvis, ali njegovo hvatanje nije prošlo baš najbolje.

Uspio je izdržati nastup do kraja, a onda ga je preuzelo medicinsko osoblje. “Iza njih je stajao Brian May iz Queena, a u ruci je držao čašu fino ohlađenog šampanjca. Pozdravio sam se s liječnicima i pridružio Mayu. Par trenutaka kasnije došao je Grohl provjeriti u kakvom sam stanju i mora da se iznenadio kad me vidio kako ispijam šampanjac s Brianom Mayom.”

Muziku podržava