Vikend prognoza povoljno gleda na najveću brucošijadu u gradu koja će FER pretvoriti u divovsku kotlovnicu kojom će proći petnaestak vrsnih izvođača. S headlinerima poput Vesne Pisarović jasno je da ne može biti labavo, a mi smo ovaj put odlučili porazgovarati s Krešom Bengalkom, najiščekivanijim izvođačem uz Vesnu. S Krešom ćemo dočekati jutro, a pitanje je hoće li jutro donijeti kraj.

Od prvih koraka na splitskoj sceni do razvidne producentske i MC karijere, Krešo je bio sažet, ali rječit. Razgovarali smo o regionalnoj sceni, Dalmaciji u medijima, prodaji, i ženama u hip-hopu, a usput saznali i ime budućeg albuma. Što Kreši predstavlja tvrdi đir i zašto je američki trap mekši od europskog, čitaj u nastavku.

Probio si se na scenu, da tako to kažemo, s prvim folderom Kiše Metaka, a široj sceni postao poznatiji s objavljivanjem “Finala”. Međutim tvoji počeci počinju ranije, koliko sam upoznata, od “Krek kuće” i “Sarah Palin”. Kako su izgledali počeci bavljenja hip hopom i kako je tekao tvoj razvoj?

Prve korake u repanju sam napravio još tamo ’99. godine, ali ništa poslovno ozbiljno tad nije bilo ni na vidiku, isključivo sam na to gledao kao hobi. Kasnije sam preko suradnji s Dječacima došao do Kiše Metaka kao prve neke ozbiljnije mogućnosti u kojoj bi se mogao predstavit kao MC, a kroz rad sa Žuvijem i kao glazbeni producent. Danas imam dva solo albuma iza sebe i 3-4 projekta sa strane na kojima radim. Zadovoljan sam svojim angažmanom u repu, izazova ne nedostaje, jedino mi nedostaje para ka i svakom ‘poštenom’ Hrvatu.

Muziku podržava

Kako je izgledala splitska rap scena kad si počinjao i koliko se razlikuje danas? Kroz suradnje u kolektivima i pjesmama vidna je visoka razina potpore.

Kroz život sam uvijek bio više vezan uz ekipu nego uz obitelj, to je valjda neka adolescentska narav koju i danas teško zaobilazim. Potpora ekipe u radu mi još uvijek puno znači, ali i potpora obitelji je tu ključna svakako.

U Kiši si se etablirao kao “prvak tvrdog đira”. Tko ili što je najviše utjecalo na tvoj današnji izričaj?

Najveći utjecaj je definitivno imala njemačka rap i trap scena zadnjih nekoliko godina, kao i francuska. Iz europskih scena sam dosta naučio o tvrdom izričaju. Američki tvrdi đir je trenutno mekši, baš iz razloga što je pretjeraniji od europskog.

Smatraš li se nekom vrstom kroničara splitskih ulica i što misliš o toj tituli? Mislim da si, uz par imena, ponudio istinsku sliku Dalmacije kakvu rijetko imamo priliku vidjeti u medijima. A naletjela sam na komentare “Krešo otac hrvatske književnosti”.

Split i Dalmacija su u hrvatskim medijima zastupljeni na način na koji bi svi htjeli, a to je da sve izgleda dovoljno idilično kako ne bi pali u još veću apatiju. Split nije idilična sredina, kao ni Dalmacija, a ni Hrvatska. Nerealne titule mi ne predstavljaju neko zadovoljstvo, a pozitivan kompliment je uvijek dobrodošao.

Što misliš o budućnosti trapa u Hrvata, a i regionalnoj sceni općenito? Imaš li favorita?

O trapu u Hrvatskoj i regiji mislim SVE NAJBOLJE, kako se i moj budući album zove. Trenutni favorit mi je Fox, definitivno.

Kakvo mišljenje imaš o ženama u hip-hopu, s obzirom da poznatije primjerke u regiji možemo nabrojati na prste ruke. Trpi li domaći hip-hop žene u glavnoj ulozi?

Žene u hip-hopu su nešto najbolje što se hip-hopu moglo dogoditi. Dosta rap izvođača muškog spola negira tu činjenicu, ali žene mogu biti itekako tvrde i lirički i pojavom, puno tvrđe nego 60% repera danas.

Kako se razlikuje samostalno pisanje pjesama u usporedbi s pisanjem pjesama u kolektivu, recimo u Kiši?

Pitanje koje je nezaobilazno u svakom intervjuu. Razlikuje se u tome što u kolektivu moraš svoj ego ostaviti doma, a kad radiš solo onda radiš doma.

Jesi li još uvijek tvrda kmica sad kad imaš ženu-dicu? 🙂

Tvrdoća nije u kvartu niti u bračnom statusu, tvrdoća je u pristupu prema životu.

Zadnji singl se dosta razlikuje od drugih Bengalkinih pjesama. Znači li to neki novi smjer kretanja?

Svaki moj singl koji nije izričito repanje o kriminalu, većini izgleda kao da se okrećem u novom smjeru i to je efekt koji želim postići. Mislim da ću sa 60 godina biti MC koji se najviše puta ‘prodao’ i ‘vratio u igru’.

Sjećam se kad ste nastupali s Kišom metaka na malom stageu Brucošijade FER-a prije 5 godina, to je bio kaos, ljudi su hodali jedni po drugima i plivali u znoju. Dvije godine kasnije ste ponovili istu stvar na glavnoj pozornici, a bome je i KSET gorio prije godinu dana. Što misliš, kako će ove godine biti na Brucošijadi?

Već je ušlo u tradiciju da nastupam gol do pasa i uživam u ‘sauni’. Bit će najtvrđe ikad.

496 Shares
Muziku podržava