Moderna tehnologija čini čuda i u glazbenom svijetu. Jedan od primjera su koncertni hologrami ili barem pokušaji istih kojima nas unazad nekoliko godina bombardiraju na sve strane.

Da odmah u početku pojasnimo – hologrami su zapravo slike koje se izrađuju pomoću lasera obasjavanjem predmeta. One tako ostavljaju dojam trodimenzionalnosti, točnije dubine pravih predmeta.

Muziku podržava

Uz pomoć njih, Tupac Shakur je 2012. nakratko ustao iz mrtvih na kalifonijskom Coachella festivalu, uz pomoć pojačanja Snoop Dogga i Dr. Drea. Doduše, ne radi se o hologramu u pravom smislu riječi jer u pitanju nije bio pravi hologram već 2D verzija 2Paca na jako skupom zaslonu, uz pomoć tehnike “Pepper’s Ghost” iz 19. stoljeća, nazvane po znanstveniku i izumitelju Johnu Henryju Pepperu. Tehnika se bazira na odrazu i danas se koristi u svrhu stvaranja iluzija.

Isto se dogodilo i s nastupima Gorillaza 2005. na MTV Europe dodjeli nagrada te na 48. dodjeli Grammyja, ali i na kratko ‘oživjelog’ kralja popa, Michaela Jacksona, 2014. na Billboardovoj dodjeli nagrada.

Nešto malo drugačije dogodilo se s Queenovcima koji su 10. godišnjicu mjuzikla “We Will Rock You” 2012. nastojali proslaviti uz hologram Freddieja Mercuryja na nekolicini nastupa povodom obilježavanja ove obljetnice. Doduše, ovo je na kraju ispala kao video projekcija, usprkos velikim najavama.

Bio je tu i slučaj s hologramom Ronnieja Jamesa Dia koji je prošle godine stao na pozornicu uz članove Dio Disciples za vrijeme izvedbe “We Rock” na Wacken Open Air Festivalu. Međutim, sve je dobilo nastavak kada je ove godine bend na Facebooku najavio svjetsku turneju “Dio Returns” kroz koju bi hologram ponovno bio stavljen u prvi plan. U našoj anketi, mnogi su dali svoj glas da je to zapravo izraz nepoštovanja prema liku i djelu izvođača.

Osim preminulih glazbenika, bilo je slučajeva i sa živima, oko kojih ne postoji takva etička dilema, ali su interesantni primjeri. Jedan od takvih primjera je hologramska Mariah Carey koja je zapalila Zagreb, ali i Njemačku, Poljsku, Crnu Goru i Makedoniju – u tih se pet zemalja istovremeno odvijao njen hologramski nastup.

Osim nabrojanih slučajeva, sličnu tehnologiju sada najavljuju i neki neaktivni bendovi. Najnovija vijest je ona oko švedskih pop legendi ABBA koji za iduću godinu najavljuju ponovno okupljanje na pozornici, ali u digitalnom obliku i kroz virtualnu turneju koja je tek u pripremi. Za projekt će se koristiti slična tehnologija kao u slučaju 2Pac-a, a sve je za švedske novine Expressen potvrdio član ABBA-e, Benny Andersson, koji je izjavio: “Trebat će nešto vremena, jer treba vremena da se digitaliziraju lica”.

Na kraju krajeva, kako tehnologija jača, iz godine u godinu možemo očekivati zaista velike pomake i stvaranje još realističnijih primjeraka nego do sada. U svakom slučaju, ovakva digitalna forma i virtualna stvarnost itekako se nametnula kao trend, a ako se tako nešto ljudima sviđa i spremni su izdvojiti novac iz džepa možda i ne bi trebalo biti toliko diskutabilno. Ipak, mi ćemo postaviti pitanje biste li i sami posjetili ovakve performanse s koncertnim hologramima da vam se pruži prilika?

Muziku podržava