S prvim danom novog mjeseca došli su na red najbolji koncerti u srpnju. Rezimirali smo sve događaje i, premda izbor nije bio lagan, potrudili smo se izdvojiti upečatljive kao što smo napravili u našem lipanjskom pregledu.

Mjesec je bio vruć ne samo zbog visokih temperatura nego i velikog broja koncerata održanih ususret ljetu, dok su se čekali dugo priželjkivani tjedni godišnjeg odmora.  Dok pod klimom iščekujemo početak nove koncertne sezone i hvatamo se za ljetne festivale koje možemo uhvatiti, odlučili smo sabrati dojmove i izložiti vam ukratko najbolje provode prošlog mjeseca. Eminema smo ulovili u Milanu, a unutar države potegnuli do Šibenika i Tabor Film Festivala. Saznajte kako su se proveli naši novinari.

1Repetitor na krovu MSU

foto: Siniša Miklaužić

“Ako ste Repetitor gledali nekoliko puta, u različitim prostorima i pred različitim brojem publike, bit će vam jasno da krov MSU nije bio iznimka: spoj njihovog zvuka i energije naprosto je monumentalniji od bilo kakve utvrde armiranog betona. No, čak i kada svoja očekivanja gradite na iskustvu njihovih prethodnih koncerata, Repetitor može ugodno iznenaditi. Kao što je Boris koncert zaokružio bez mnogo sentimentalnosti: ‘hvala za sve ove godine’, te iste riječi publika može reći Repetitoru”, zaključila je Barbara Dolenc nakon nastupa u sklopu Ljeta u MSU.

2Eminem u Milanu

foto: Facebook

Ono što nam je Eminem pružio u subotu bilo je puno više od koncerta. On je, kao i Mr. Porter, bio energičan i neprestano su komunicirali s publikom, vriskovi uzbuđenja i oduševljenja su često bili glasniji i od glazbe, i svi su bili u neprestanom gibanju. Bez playbacka, samo on i mikrofon, i neprestana ekstaza 100 tisuća ljudi. Otišao je u svom stilu, cerekajući se sa srednjim prstom visoko u zraku. Suze su tekle nekoliko puta; jednom od sreće što je u stvarnosti jednako dobar kao što sam ga zamišljala, jednom od šoka kada sam negdje usred koncerta shvatila gdje sam, i na kraju kada sam uz prve taktove klavira na “Lose Yourself” shvatila da će milanskoj avanturi uskoro doći kraj.“, pisala je Inga Đuđik o večeri za pamćenje u Milanu.

3Pipsi na Tabor Film Festivalu

foto: Facebook

„Uz nikad prigodnije uzvike o izvedbi tog nesretnog “Nogometa” koju ovdje ipak nismo doživjeli, a niti nema potrebe za time – Pipsi su kroz korektnih gotovo dva sata i dva bisa uspjeli pobijediti neumornu kišu te rasplesati mnoge koji su iz Zagreba potegnuli samo na spomenuti nastup. Slušajući sjajan posljednji album “Walt” sa singlovima “Dementor” “Htio bi da me voliš” i “Bi li ili ne bi”, mislim da sam upotpunila listu slušanja Pipsa na najčudnijim mjestima po Hrvatskoj, od podruma, rijeka, advenata i krovova pa do dvoraca – vrijeme je za malo odmora. Lažem, svi realno znamo da ću na prvi idući koncert kad se za to ukaže prilika – sa ili bez “Nogometa”. Takav su bend, nema tu pomoći“, pisala je Nina Vrdoljak po povratku iz Velikog Tabora.

4The National na Šalati

foto: Monika Bračević

“Bend je gledao, tri kućice s toncima napokon su odmarale, Matt je ispio svoju tko zna već koju pivu, a koncert za fanove dobio je svoj naklon. Zvuk je tijekom koncerta bio čist, bez ikakvih problema instrumenti i vokal jednako su se čuli na tribini i u prvim redovima, ali svoju funkciju ipak je podredio onome što The National čini ljudima. Taj završni trenutak u kojem “I’Il explain everything to the geeks” diže tenzije i čini Šalatu velikim zborom, objašnjava zašto su oni potrebni nama, a i mi njima. Kao što smo u tekstu već nekoliko puta rekli, malo mi, malo oni – emocije, tuga, ljutnja, grljenje, ironija, smijeh, gubljenje i traženje – to je uostalom život s The National”, osvrt je kolege Kuštera na upečatljivi kraj koncerta i sinergiju benda i publike.

5Maideni u Areni

foto: Božidar Breški

“Bend je u poodmaklim godinama svjež, razigran i muzički potpuno uigran te je predvođen jednim od najboljih vokala otkad je rock muzike. Dickinson ne samo da je odlično pjevao prije trideset godina, on odlično pjeva i danas. I to uz standardni štimung. Zapravo, određene poprilično zahtjevne dionice danas uživo izvlači puno bolje nego ’80-ih godina. Koliko god to bizarno, možda i smiješno zvučalo, ali “Aces High” i “Flight Of Icarus” sinoć su u Zagrebu vokalno bolje izvedene nego u Long Beach Areni 1985. godine kad je snimljen antologijski “Live After Death” album. Pa vi sad vidite kad je to Maidene trebalo gledati”, Ivan Miočić je imao puno riječi hvale za antologijski koncert Maidena u Areni.

6LP na Tvrđavi kulture

foto: Šibenska tvrđava

“Još je nešto osobito za kantautoricu LP, naime, njena pojava tjera te pomisliti na razne poznate osobe koje ona svojim kretnjama, izgledom ili nečim već nerijetko priziva, tako su mnogima, gledajući nju, na um pali Bob Dylan, Michael Jackson, Slash, Prince, Diva Plavalaguna… i meni, svakako, gore već spomenuti Kekec. Zanimljivo je kako ih se sjetite, a kako to nimalo nije bitno za ono što od LP dobijete, jer je ona zapravo vrlo autentična i svoja u svojim izvedbama”, dojmovi su Maje Biloglav koju je šarmantna LP u potpunosti očarala.

120 Shares