Koja iz Disciplin A Kitschme na sudu pobijedio PGP RTS i vratio svoja autorska prava

Muzika.hr
1333

Frontmen benda Disciplin A Kitschme, Dušan Kojić Koja, na sudu je prvostupanjskom presudom uspio povratiti svoja autorska prava.

Na osnovu ugovora koji je s njim zaključila diskografska etiketa Mascom, Privredni sud u Beogradu utvrdio je da Mascom, a ne diskograf PGP RTS ima pravo od OFPS (Organizacija proizvođača fonograma Srbije) ubirati naknadu od fonograma Disciplin A Kitschme. Prvi je put u povijesti, kažu iz Mascoma, jedan srpski sud na temelju Zakona o autorskim i srodnim pravima presudio u korist originalnog proizvođača fonograma i napravio jasnu razliku između proizvođača fonograma i izdavača:

“U obrazloženju presude istaknuto je da je Koja originalni proizvođač fonograma, a da je PGP RTS bio samo izdavač fonograma na nosačima zvuka. Na osnovu toga, pravo na naknadu za korištenje fonograma koje traje 50 godina, pripada Koji, odnosno Mascomu dok im traje ugovor s Kojom, a ne PGP-u koji je sve ove godine tu naknadu ubirao bez osnove.

Muziku podržava

Presuda predstavlja kreiranje nove paradigme u kojoj će originalni vlasnici fonograma dobiti priliku da koriste svoju imovinu u skladu sa zakonom te će imati šire posljedice jer će ohrabriti i ostale vlasnike fonograma da se izbore za svoja imovinska i ljudska prava” kaže Slobodan Nešović Loka, direktor Mascoma.

Sam Koja kratko je prokomentirao: “Očekivao sam ovakav ishod, ništa manje od toga.

Muziku podržava