Kod Gatuza na predstavljanju novih pjesama

1924

Gatuzo, poznati rock duo koji iza sebe ima dva albuma, a uskoro priprema izlazak trećeg studijskog uratka.

Tim povodom, 20. siječnja je u studiju Croatije Records bilo organizirano preslušavanje njihove tri nove pjesme. Pjesme – u kojima je dosljedno nastavljena tradicija garažnog zvuka koji su Gatuzo do sada predstavljali – ujedno će biti i singlovi.

Oni govore“, “Kad mozak eksplodira” i “Virus“, snimljene pod produkcijskom palicom Gorana Martinca, zvuče spremno da budu lansirane na radio valove. Na preslušavanju su bili prisutni i članovi benda, Damir Trkulja – Šiljo, i Goran Martinjak. Pridružio im se i basist Mario Rašić koji je također muzicirao na navedenim pjesmama.

Gorane, kad izlazi novi album, zna li mu se naziv?
Još nemamo naziv, to nam je uvijek problem. Mislim da će on doći tek na kraju. A trebao bi izaći, nadamo se, na jesen. Na ljeto snimamo.

Šiljo kaže da imate sedamnaest novih pjesama. Koliko će ih se naći na albumu?
To ne znamo, moramo vidjeti i trajanje svih tih pjesama,i hoće li uopće stati na jedan CD. A mi stalno radimo nove pjesme. Probat ćemo snimiti što više, pa možda bude i dvostruki album.

Muziku podržava

Je li bilo promjene u glazbenom pristupu albumu “!” i novom uratku?
Ne bih rekao da je to promjena u pristupu, koliko promjena u razvijanju kao bend. On je drukčiji nego dosadašnji albumi, ali ti sebe ne možeš promijeniti. Vjerujemo da je novi album zreliji, i da je bolji.

Da moraš birati između The White Stripesa i The Black Keysa, između ta ‘two man benda’, koji bi izabrao?
The Black Keys, iako bih ja rekao da mi više zvučimo kao The Strokes. Jedina poveznica između nas i Keysa jest da smo oboje ‘two man bendovi’. Nedavno sam bio na njihovom koncertu u Torinu i bilo je stvarno odlično. Progurali smo se do prvog reda!

Jesi pokupio što od stila sviranja Particka Carneya?
Nažalost nisam.

Šiljo, koji je razlog tvojeg odlaska iz Majki?
Pa, nekako smo se razišli. Kraj je bio na jednom koncertu gdje sam se razočarao u cijelu tu priču. Ne bih htio pričati o tome zato što se to previše povlači po medijima, a to je više žuti trač.

Koja je najvažnija lekcija koju si naučio u Majkama?
Rad s ljudima, te sam vidio sebe kako funkcioniram u bendu. Također i snimanje u studiju. I koncerti… Puno je iskustava.

Postoji li razlika u pristupu snimanju novog Gatuza i prethodnih albuma?
Na snimanju prvog albuma, kojeg smo trebali snimati u jednom studiju, izgubili smo godinu dana, te sam ja psihički potpuno pao u depru… onda smo išli na kompromis da to produkcijski ne treba biti sasvim dotjerano, a ustvari nismo bili zadovoljni. Sad smo rekli – makar album ne izašao pet godina, nećemo ga izdavati dok ne budemo zadovoljni sa snimljenim! A i ovdje smo točno znali što želimo. To je razlika.

Kako ste zadovoljni s Mariom Rašićem na basu?
Super smo zadovoljni, zato što je on vrhunski basist. Uz njega je klavijature svirao Lipa, i s obojicom smo zadovoljni. Mislim, te dionice na basu sam mogao i ja odsvirati, ali sam baš htio da idemo s ljudima koji to znaju raditi.

Muziku podržava