Zagrijavanje za prave rock memoare

  4149

  Zoran Predin

  Druga žena u haremu

  Datum izdanja: 01/02/2013

  Izdavač: Aquarius Records

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 208

  Naša ocjena:

  Nakon vijesti o problemima sa zdravljem, kao i vijesti da su zdravstvene tegobe uspješno sanirane, poštovatelje rada Zorana Predina razveselila je vijest o izdavanju knjige “Druga žena u haremu“.

  Druga žena u haremu” zbirka je anegdota, putopisa i sjećanja iz Predinova umjetnički dinamičnog života. Stil pisanja je jednostavan i pristupačan pri čemu do izražaja dolazi Predinov smisao za duhovito poentiranje i crni humor. Po tome je knjiga slična autobiografiji Boška Petrovića – obojica njeguju opuštenu, druželjubivu atmosferu, opisuju mnogo raznih osoba koje su upoznali i čije su ih priče dotakle.

  U knjizi Predin naoko nehajno (ne drži se kronološkog reda) pabirči po svojoj prošlosti. Po osobnom ukusu prevelik naglasak je na putovanjima, pri čemu se upada u zamku larpurlartizma opisivanja putovanja, i kao što je kompletan koncept knjige ležeran, katkad su ti opisi predvidljivi i zanimljivi samo onima koji su tamo bili, a katkad Predin uspije ‘napraviti priču’ (ovo potonje je, srećom, češće). Predinov period u grupi Lačni Franz je također dobio značajan prostor, s tim da je teško povezati pričice iz perioda Franza s Predinovim privatnim putovanjima sa ženom i djecom. Starija djeca i prva supruga vrlo su diskretno provučeni, ali zato sve je nadoknadio s pričama o svojoj drugoj obitelji.

  Za rock arheologe bit će najzanimljivije upravo poglavlje o Lačnom Franzu, gdje je Predin relativno jezgrovito ispripovijedao sve što on misli da se treba znati o njegovom najpoznatijem bendu. Pažljiviji čitatelj otkrit će diskretan stav ‘ja protiv njih’, no tako to biva s rock bendovima. Tijek Predinove solo karijere dat će mu za pravo kad kaže da se s Franzom pozdravio jer je htio svirati nešto drugo. Predin je ‘nešto drugo’ svirao (i još uvijek svira) jako dobro.

  Druga žena u haremu” nije sveobuhvatno djelo poput nekih drugih rock (auto)biografija, ali dobro funkcionira kao prvo poglavlje u tom smjeru – tko zna, možda Predin odluči ‘popuniti rupe’ i napisati autobiografiju u klasičnom smislu. Zahtjevnijim čitateljima rock biografija “Druga žena u haremu” bit će pretjerano predvidljiva i bez potrebne doze katarze i (samo)izlaganja.

  U ovakvom obliku, “Druga žena u haremu” vrlo je solidno štivo za plažu ili neke druge trenutke kada život i dokolica maze čitateljeva čula.

  Muziku podržava