Steve Stockman: “U2 – Duhovno putovanje”

  3563

  Steve Stockman

  U2 - Duhovno putovanje

  Datum izdanja: 01/07/2009

  Izdavač: Bono Records

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 280

  Naša ocjena:

  Pogled u dušu benda, tako bi se u svega nekoliko riječi mogla opisati knjiga o duhovnoj strani jednog od najpopularnijeg benda svih vremena. Nije tajna niti su U2 ikada skrivali kako se u pozadini njihovog glazbenog stvaralaštva krije kršćansko, odnosno religijsko nadahnuće. Prezbiterijanski kapelan Steve Stockman ispričao je priču o irskome bendu kroz prizmu njihove duhovnosti.

  Škola Mount Temple poznata je po svom strogom, protestantskom vjerskom odgoju. Četiri irska tinejdžera iz miješanih protestantsko-katoličkih obitelji osnovali su 1976. godine preteču današnjeg U2. S jedne strane Bono, The Edge, Larry i Adam susreli su se sa svijetom rocka otvarajući polako vrata svih pratećih mu poroka, a s druge su strane rijetko kada (izuzev Claytona) izostajali sa sastanaka karizmatske kršćanske zajednice Shalom.

  Zatvorena zajednica s vremenom je postala fanatična, a kada su U2 objavili prvi album “Boy”, čak im je savjetovala da se ostave rock glazbe i u potpunosti posvete služenju Bogu. Prestati svirati ili ne? Zahtjev su ocijenili drastičnim i napustili zajednicu i upravo su taj dualizam i razdor koji su tada nastali, po Bonovim riječima, ostali sveprisutni tijekom čitave njihove karijere bitno određujući njihov rad i pjesme.

  Željeli su biti predani vjernici, ali željeli su napraviti nešto i u svijetu rock glazbe: malo je glazbenika koji piju, puše i psuju, a da su im religijski motivi i Biblija primarne sastavnice života i rada.

  Stockman nije nikada pričao s bilo kojim članom benda, no svoju je zadaću napisao besprijekorno. Pročitavši desetke knjiga, novinskih članaka i intervjua objavljenih unazad dvadesetak godina te vjerojatno preslušavši čitav glazbeni katalog, izvukao je sve potrebno kako bi postavio ključna pitanja pokušavajući pronaći prikladne odgovore na njih.

  Muziku podržava

  Glavna zamjerka ide postavljanju teza koje su prilično često nategnute, jer ponekad je teško razlučiti što su Stockmanova osobna razmišljanja, a što njegova analiza Bonovih razmišljanja. Ipak, osnovni zaključak čitave knjige, premda vrlo smion, glasi kako bi sama Crkva trebala iz pjesama U2 ponovno naučiti što točno znači biti kršćaninom.

  Najveći naglasak u knjizi stavljen je, posve očekivano, na Bona skupa s njegovim humanitarnim angažmanom koji je očito postao neraskidiv od glazbe. Za dolje potpisanog, Bono Vox jedna je od najlicemjernijih osoba na svijetu, utjelovljenje definicije prvog smrtnog grijeha, no “U2 – Duhovno putovanje” ipak je Stockmanovo osobno viđenje i tumačenje njihove duhovnosti i morala iz perspektive vjernog obožavatelja.

  Muziku podržava