Steve Appleford: “The Rolling Stones – To je samo rock’n’roll/Priče o pjesmama”

  6163

  Steve Appleford

  The Rolling Stones - To je samo rock'n'roll/Priče o pjesmama

  Datum izdanja: 01/11/2006

  Izdavač: IBS (biblioteka Knjigafon)

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 340

  Naša ocjena:

  Nazvana prema istoimenoj pjesmi i albumu The Rolling Stonesa iz 1974. godine, knjiga “To je samo rock’n’roll” autora Stevea Appleforda priča neobično iscrpnu i podrobno opisanu pozadinu snimanja svih albuma Stonesa, zaključno s “Bridges To Babylon”. Sve zajedno, cjelina od tri i pol desetljeća stvaranja nekih od najistaknutijih arhetipskih albuma u rock kulturi ovdje je ispričana detaljno, ponekad čak i previše zanesenjački, ali svakako dosljedno i dovoljno kritički nastrojeno.

  Predložak, prema kojem je ukalupljena priča oko svakog albuma, složen je tako da počinje s opisom atmosfere određenog razdoblja koje je okruživalo Stonese. Zapravo je to svojevrstan opis perioda vremena neposredno prije i za vrijeme snimanja određenog albuma.

  Dotiču se i privatne i javne spletke njihovih života. Tako čitatelj dobiva vrlo dobru uvertiru u pozadinu svakog albuma, jer točno može znati kako su se stvari odvijale – bile one pozitivne ili negativne. Upivši sve te informacije, dolazite na detaljano opisivanje, pjesmu po pjesmu. Taj dio se više bavi tehničkim stvarima, od kojih većinu teško da ste mogli zapaziti površnim slušanjem određene pjesme.

  Muziku podržava

  Čitatelj se ne mora složiti baš sa svakim opisom ili ocjenom pjesme, te ih prihvatiti kao apsolutni sud, već treba gledati na njih kao na samo još jedan subjektivan osvrt autora knjige, a svoje vlastite zaključke izvlačiti iz osobnog dojma koji stekne o određenoj pjesmi ili albumu.

  Uz svoj osvrt, autor je dodao i neke više objektivne komentare osoba kao što su Bobby Womack, Ray Manzarek ili Marianne Faithfull. Komentari često bivaju vrlo zanimljivi, pa tako iz njih ponekad možemo dobiti neki potpuno drugačiji dojam o Stonesima (ili barem Glimmer Twinsima – Jaggeru i Richardsu), kao sebičnim gadovima koji ne žele priznati zasluge drugima, već samo sebi.

  Međutim, smatram da najbolji dodir s tekstom ove knjige možete steći fokusiranjem na određeni album, tj. na određeni odlomak (naravno, krenuvši od početka). Prema tom receptu, najbolji način je da album prvo preslušate s velikom dozom koncentracije, a tek onda posvetite pažnju čitanju. U suprotnome, pogubit ćete se u moru informacija čitajući sve u komadu i nećete moći razlučiti bitne pojedinosti.

  Svakako bi vam moglo zasmetati često ponavljanje istih činjenica, kao npr. ponavljanje ‘slabijih’ strana Briana Jonesa koje se u prvom dijelu knjige ponavljaju na iritantan način.

  Još jedna stvar koju moram spomenuti je zamjetljiv broj pogrešaka koje se pojavljuju (kako ne zamijetiti navode kao što su: Altamont je blizu Liverpoola, ili K.D. Lang je muškarac?). Originalno izdanje sadržavalo je i veći broj slika, od kojih su u ovom našem izdanju ostali samo popratni komentari, pa tako usred teksta ponekad uskoči rečenica vezana za sliku – a slike niotkuda. Nadam se da će drugo izdanje biti lišeno takvih propusta, jer doista narušavaju ukupni dojam.

  No, u svakom slučaju, u knjizi “To je samo rock’n’roll” pronaći ćete i saznati mnoštvo zanimljivih i novih informacija, možda čak steknuti i drugačiji dojam o The Rolling Stonesima.

  Muziku podržava