Paul Stenning: “Iron Maiden – 30 Years Of The Beast”

  3885

  Paul Stenning

  Iron Maiden - 30 Years Of The Beast

  Datum izdanja: 01/09/2006

  Izdavač: Chrome Dreams / Trolik

  Jezik: Engleski

  Br. stranica: 320

  Naša ocjena:

  Trideset godina karijere najvećeg metal benda u povijesti je dovoljno duga obljetnica koja je potaknula Paula Stenninga da objavi njegovu iscrpnu biografiju. Iako neautorizirana, ova se biografija može smatrati poprilično vjerodostojnom, obzirom da je Paul vrhunski poznavatelj prilika u heavy metalu.

  On je naime, ugledni novinar, koji je ‘specijalizirao’ rock i heavy metal, a surađuje s poznatim magazinima kao što su Metal Hammer, Terrorizer, Record Collector ili Metal Maniacs, te sa mnogim internet stranicama.

  A i ovakva njegova djela nisu novost, pošto je do sada već objavio biografije nekih rock bendova, kao što su Guns N’ Roses, AC/DC i My Chemical Romance.

  Muziku podržava

  Kao i u slučajevima prije, autor se i ovdje bavi sitnim, manje poznatim detaljima iz života sadašnjih i bivših članova Iron Maidena, koji će čitatelje sigurno dosta zanimati.

  Naravno, ima tu i masa poznatih podataka, a posebno su zanimljive izjave ljudi koji su ili bili u bendu ili su bili vezani uz njega od samog nastanka, preko izlazaka prvih albuma, pronalaska idealne postave ili razdoblja u kojima su objavljivani najbolji albumi. Zajedno su proživljavani dane najveće slave, koja je stigla u osamdesetima, ali i okolnosti kada je ona bila u opasno silaznoj putanji.

  Tako se, npr., mogu saznati neke manje poznate stvari oko Bruceovog odlaska i angažmana novog pjevača Blaze Bayleya, s kojim je bend, kako je općepoznato, prošao najteže razdoblje u svojoj povijesti.

  Srećom, to nije potrajalo beskrajno dugo, a kako su tekli ‘pregovori’ o Bruceovim i Adrianovim povratku 1999. godine, također je jedan od zanimljivijih dijelova koji se može pročitati, i među njima ima detalja koji i nisu bili baš tako poznati.

  Knjiga se sastoji se od 320 stranica i na njima može se pronaći i manje važnih, ako takvih uopće ima, ali i ne manje zanimljivih stvari vezanih uz bend, a i retrospektivna foto galerija u središnjem dijelu knjige sigurno će naići na odobravanje. Gledajući u kompletu, ovo će svakako biti dobrodošlo štivo mnogim Maidenovim fanovima za utvrđivanje poznatih i upijanja nepoznatih detalja.

  Knjiga se, inače, može nabaviti kod nas, a ako će netko to što je na pisana na engleskom i nije prevedena doživjeti kao negativnu stranu, onda bi pozitivna svakako trebala biti njezina cijena, koja je samo 85 kuna.

  Muziku podržava