Nick Johnstone: “Amy, Amy, Amy – Priča o Amy Winehouse”

  5377

  Nick Johnstone

  Amy Amy Amy - Priča o Amy Winehouse

  Datum izdanja: 01/10/2008

  Izdavač: Naklada Ljevak (biblioteka Pop)

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 183

  Naša ocjena:

  “Amy, Amy, Amy – Priča o Amy Winehouse” neautorizirana je biografija trenutno najveće britanske ženske glazbene zvijezde. Djelo Nicka Johnstonea s pogovorom Hrvoja Horvata nudi uvid u same početke stvaranja Amy Jade Winehouse kao (post-)moderne, od djetinjstva u londonskoj židovskoj četvrti Southgate, preko nevoljkog školovanja u javnim i privatnim umjetničkim školama pa do početaka njezine turbulentne glazbene karijere i nevjerojatnog uspjeha.

  Objavljivanje biografije umjetnice koja je nedavno navršila 25-u i iza sebe ima tek nekoliko godina aktivnoga rada na glazbenoj sceni može se činiti izrazito uranjeno, da to nije upravo Amy Winehouse jer svatko tko je u dodiru sa svjetskom glazbenom scenom i nije u potpunosti izoliran od masovnih medija koji su nas tokom čitave 2007. bombardirali, iz tjedna u tjedan, sa svježim vijestima i skandalima vezanima uz Amy, ne može reći da za njezinu biografiju nema dovoljno ‘štofa’.

  No Johnstone se unatoč njenoj sklonosti ekscesima nastojao držati podalje od ‘tračerskog žutila’ te mladu kantautoricu pokušava prikazati u jednom drugom svjetlu – koliko je to moguće. Cjelokupna slika koju će čitatelj nakon konzumacije ovih redaka steći o naizgled opakoj, prostoj i skandaloznoj pjevačici ponešto je drukčija.

  Muziku podržava

  Amy Winehouse predstavljena je kao iznimno talentirana mlada glazbenica koja ono što radi, radi s dušom. Odrastajući uz hip-hop i r’n’b urbanog Londona te s druge strane uz zvuke melankoličnog jazza i bluesa, stvara nevjerojatnu fuziju tih naoko suprotstavljenih glazbenih žanrova iz čega nastaje podloga za sve što čini danas.

  Slabije informiranog čitatelja možda će iznenaditi pomisao da ova pjevačica uistinu ‘samo želi pjevati…’, da slava nikada nije bila jedan od njezinih interesa, da joj je glazba na prvome mjestu te da radi ono što joj je prirođeno, što nije nikakvo čudo s obzirom na dijametralno suprotnu medijsku sliku Amy Winehouse.

  Od ‘djevojke iz susjedstva’ koja, uz neizbježnu tremu, nastupa s gitarom u lokalnim pubovima i klubovima vidljive su naznake današnje velike zvijezde nakon potpisivanja ugovora za diskografsku kuću Island Records, s jedva navršenih 18 godina.

  Johnstone kronološki opisuje Amynu karijeru u usponu, preko slabo zapaženog albuma prvijenca “Frank“, od suradnje s producentima kao što su Nick Shymansky, Salaam Remi, Mark Ronson sve do zapaženog uspjeha drugog albuma “Back to Black” i apsolutnog proboja na europsko i američko tržište.

  Johnstone navodi trenutke i situacije koje su poslužile kao podloga za nastanak pjesama zajedno s Amyinim trenutnim glazbenim izvorima inspiracije, bili to The Beastie Boys, Sarah Vaughan ili The Ronettes.

  Niti u jednom trenu ne podcjenjujući njezin talent, Johnstone možda ide malo predaleko kada se upušta u analize svake pojedine pjesme s oba albuma, pritom navodeći koji su producenti sudjelovali na nastanku iste i koji je glazbenik pritom poslužio kao možebitna inspiracija uz neizbježno i na trenutke iritantno glorificiranje kako same pjevačice tako i njezinih djela.

  Naravno, ne zaobilazi ni Amyne egzistencijalne krize, kašnjenje na nastupe i otkazivanje koncerata, vrijeđanje fanova i nesuvislo ponašanje na stageu, sklonost depresiji, alkoholu i drogama, uporna nagovaranja na odlazak na ‘rehab’ od strane diskografskih kuća i vlastite obitelji, ljubavne brodolome i sve što ide uz to – jer upravo vlastita životna iskustva njena su jedina inspiracija.

  Pritom je nemoguće posve se ograditi od napornih tabloida pa čitatelj dobiva na uvid također i sve one pikanterije o privatnom životu Amy Winehouse i njezinoga supruga, Blakea Fielder – Civila, od njihova upoznavanja i zajedničkog opijanja, drogiranja, javnih prepirki i razbijanja po hotelskim sobama…

  Biografija je donekle upotpunjena Amyinom diskografijom i fotografijama iz ranog djetinjstva, obiteljskim fotografijama, kao i onim recentnim nakon uspjeha i primitka brojnih nagrada za svoj rad – od talentirane, zaobljene i buntovne tinejdžerice do ispijene, tetovirane dive s predimenzioniranom frizurom koja se slama pod teretom slave…

  Nažalost, ova biografija neće ponuditi fanovima Amy Winehouse apsolutno ništa što o njoj već nisu mogli doznati ili čuti iz sveprisutnog žutila te se bazira uglavnom na preuzetim Amyinim intervjuima i člancima o njoj iz najrazličitijih tiskovina počevši od The Daily Maila pa sve do The Jewish Chroniclea.

  Na trenutke postaje gotovo zamorna i suhoparna u citiranju silnih intervjua i novinskih navoda, a da pritom ne zadire ‘ispod površine’ i jednostavno ne zadovoljava one čitatelje koji žele doznati što se doista dogodilo i što se još uvijek događa s Amy Winehouse, za što će vjerojatno morati pričekati autobiografiju ili barem autoriziranu biografiju.

  Muziku podržava