Mlada, napaljena i spremna za rock

  3678

  Pamela Des Barres

  Ja sam s bendom - Ispovijesti groupie-djevojke

  Datum izdanja: 01/07/2010

  Izdavač: Fraktura

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 380

  Naša ocjena:

  “Pamela Ann Miller, iz Resede, Kalifornija” – kako samu sebe oslovljava nebrojeno puta, pokušavajući osvijestiti ujedno i promjene koje su se dogodile na njenom životnom putu od naivne i nevine tinejdžerice do strastvene groupie-djevojke.

  A upravo je ovom knjigom postala općeprihvaćenom glasnogovornicom svoje
  generacije i autoritetom u svijetu klasičnog rocka
  , a onaj tko se
  pronađe među recima knjige svakako zauzima svojevrstan status ikone i
  legende.

  Čitatelji s voajerskim sklonostima zavirivanja u tuđe spomenare i dnevnike uživat će u ovome štivu, a ne odmažu niti razne seksualne i ljubavne pikanterije pomiješane s obiljem rock-legendi, alkohola i opojnih sredstava… Sve to ukomponirano je u vrlo prihvatljivim količinama uz dovoljno humora da ne bi bilo tragično, ali i dovoljno iskrenosti i samosvijesti da bude duboko i besramno, u vrlo pitku i zabavnu ispovijest jedne od najljepših i najslavnijih groupie-djevojaka.

  Ja sam s bendom” legendarna je priča o rock’n’roll snovima, dekadenciji, seksu, drogama i ljubavi – sve to iz pera glavne groupie-djevojke rocka i seksualne muze, Pamele Des Barres, poznatije kao Miss Pamela, ili Miss P, koju Dave Navarro u predgovoru ovoj knjizi naziva posebnom, intrigantnom i briljantnom.

  Knjiga je bazirana na ulomcima iz Pamelinih spomenara i dnevnika (koje je vukla posvuda sa sobom) iz najranijih tinejdžerskih dana, od 1962. godine kada je imala 14 godina, do 1974. godine, kada je upoznala svog sada već bivšeg supruga, (britanskog markiza) Michaela Des Barresa iz Silverheada. Dakle, iz prve ruke pratimo kako je to bilo odrastati i sazrijevati krajem ’60-ih. i početkom ’70-ih., u zlatno doba rocka i hipi-pokreta, u doba početaka ženske seksualne slobode i vrhunca slobodne ljubavi.

  Okosnica priče je prijateljstvo ‘sličnih, a različitih’, tj. djevojaka koje su bile posebne i drugačije od drugih, ali imale su iste ambicije, želje i snove – željele su se proslaviti u Hollywoodu i skinuti što veći broj svojih idola. To su bile djevojke kojima je biti ‘groupie’ bio način života, ali i karijera.

  Miss Pamela i još četiri jednako zanosne mlade dame sličnih sklonosti nastupale su kao članice umjetničke groupie-grupe GTO (Girls Together Only) pod mentorstvom slavnog Franka Zappe, kojem Pamela ni u jednom trenu ne propušta iskazati duboku zahvalnost i poštovanje. U tom kolektivu djevojke su prohujale brojnim pozornicama, ali ipak brojnijim backstageovima, after-partijima i, naravno, krevetima…

  Muziku podržava

  Posredstvom Miss Pamele čitatelju je omogućeno da fascinantno zaviri u živote zabavljača i rock-legendi kao što su Jimmy Page, Robert Plant, Mick Jagger, Keith Moon, Jim Morrison, a sve je počelo s manijakalnim obožavanjem The Beatlesa, koje je Pamela tijekom godina sve uspjela upoznati. Ona bez imalo suzdržavanja iznosi potankosti i detalje o svojim burnim vezama i aferama počevši od njoj fatalnog Jimmya Pagea koji ju je, kako sama kaže, ‘vukao’ preko cijelog kontinenta, vezu sa ‘svojim prvim pravim dečkom’ Donom Johnsonom, seksualne eskapade s Mickom Jaggerom, pa sve do braka s Michaelom Des Barresom.

  Opisuje seanse s opojnim sredstvima u društvu karizmatičnog i neponovljivog Jima Morrisona, koncert Elvisa Presleya u Las Vegasu u pratnji Jimmya Pagea i Roberta Planta…

  Knjiga obiluje što poznatim što manje poznatim karakterima čiji su se životi ukrstili s Pamelinim u tom velikom rock cirkusu te je pritom ponekad teško pohvatati ‘tko, s kim, zašto, gdje i kada…’, ali to je upravo vjerodostojan element ove priče.

  Bilo kako bilo, Miss Pamela ne krije da je sve što je ona u suštini željela, bila naklonost i ljubav jedne, njoj posebne osobe, željela je pripadati nekome u potpunosti te se na taj način i predavala svim svojim ljubavnicima za koje je uvijek bila sigurna da je baš ovaj sadašnji ‘onaj pravi’, a na tom kaotičnom putu (iz kreveta u krevet) nastojala je ujedno pronaći i samu sebe i zadovoljiti svoje duhovne potrebe.

  Ovo šarmantno, zavodljivo ali i emotivno štivo obogaćeno je brojnim crno-bijelim fotografijama iz najluđih dana GTO-sica i njihovih idola, te na kraju upotpunjeno epilogom same autorice o tome na koji način sada gleda na svoju neobuzdanu prošlost i gdje se trenutno nalazi u svome životu.

  Muziku podržava