Michelle Mercer: “Footprints – The Life And Music Of Wayne Shorter”

  4087

  Michelle Mercer

  Footprints - The Life And Music Of Wayne Shorter

  Datum izdanja: 01/12/2004

  Izdavač: Algoritam

  Jezik: Engleski

  Br. stranica: 320

  Naša ocjena:

  “Svijet na Waynea Shortera gleda kao na kakvu tajanstvenu zagonetku, ali kroz ovu knjigu Michelle Mercer možemo odgonetnuti tu misteriju i bolje ga razumjeti. Slijedeći tragove otkrivamo bit sjajne kreativnosti koja nam se uvijek doimala složenom i nedokučivom, glasnika svjetla i uzvišene istine”, rekao je Shorterov suradnik i prijatelj Carlos Santana, a zabilježeno je na omotu knjige “Footprints” Michelle Mercer.

  Književnica i glazbena novinarka koja objavljuje u The New York Timesu, The Wall Street Journalu, The Village Voiceu i Down Beatu, Michelle Mercer u svojoj knjizi, za koju je predgovor napisao sam Wayne Shorter, a uvodnu riječ Herbie Hancock, donosi priču o Shorterovom životu i djelovanju obilno se koristeći njegovim, ali i izjavama njegovih prijatelja i suradnika.

  To je do sada najobuhvatnije djelo o ovom slavnom glazbeniku, višestrukom Grammyjevcu i jednom od najutjecajnijih saksofonista, potkrijepljeno fotografijama iz raznih razdoblja karijere. Osim detalja o glazbenom, ona piše i o najznačajnjim događajima iz Shorterova privatna života koji su utjecali na njegovu karijeru. Značajan prostor zauzimaju podaci o intenzivnom proučavanju i prakticiranju budizma koje je zauzelo važno mjesto u njegovu svakodnevnom životu: “Spoznao sam da u ljudima postoji neka otmjenost koju ne možemo dokučiti, bez obzira čime se bave, te sam se počeo otvarati prema humanijem pristupu”.

  To je imalo i značajan utjecaj na njegovu glazbu, a izravan primjer je skladba “Elegant People” što ju je skladao za Weather Report. Prakticiranje budizma pomoglo mu je da, osim alkoholizma i poteškoća u braku, prebrodi i nekoliko velikih tragedija: smrt brata, trubača Alana, tešku bolest i smrt kćeri Iske, te gubitak supruge koja je poginula pri padu zrakoplova. Jedno poglavlje govori o pomoći što ju je pružao Tini Turner koja je također prakticirala budizam, te je, kad bi pobjegla od nasilnog supruga Ikea, boravila u Shorterovu domu.

  Michelle Mercer je napisala i opširniji popratni tekst za istoimeni dvostruki kompakt disk koji uz knjigu upotpunjuje sliku o ovom iznimnom umjetniku. Album donosi presjek najznačajnijih snimaka Shorterove karijere, od prvih snimaka s Artom Blakeyem iz 1960. preko glazbe s prvih samostalnih albuma do snimaka s vlastitim sastavom iz 2001. zahvaljujući kojima je vratio popularnost i na velika se vrata vratio u elitno jazz društvo.

  Izdavač: Algoritam, 2004.

  Muziku podržava