Michael Eric Dyson: “U potrazi za Tupac Shakurom”

  6748

  Michel Eric Dyson

  U potrazi za Tupac Shakurom

  Datum izdanja: 01/11/2006

  Izdavač: IBS (biblioteka Knjigafon)

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 168

  Naša ocjena:

  U potrazi za Tupac Shakurom” još je jedno u nizu izdanja Biblioteke Knjigafon. Mnoge biografske knjige poznatih osoba znaju biti zamorne, neinformativne, i prečesto se doimati tek kao produljena ruka žute štampe. Ipak, moram priznati da sam bio ugodno iznenađen ovim izdanjem.

  Doktor Michael Eric Dyson, profesor humanih znanosti i religije te baptistički svećenik već ima iza sebe brojna uspješna izdanja. Knjige poput “Why I Love Black Women”, “I May Not Get There With You: The True Martin Luther King, Jr.”, “Race Rules: Navigating The Color Line”, “Between God And Gangsta Rap”, “Making Malcolm: The Myth And Meaning Of Malcolm X” učinile su ga popularnim u literarnim krugovima a “Is Bill Cosby Right” našao se i na bestseller listi New York Timesa.

  Njegov pristup pisanju Tupacove biografije bio je ponešto drugačiji nego što bi očekivali, iscrpno opisuje i stalno se vraća u njegovo djetinjstvo, traži uzroke njegova problematičnog ponašanja u disfunkcionalnoj obitelji i majčinoj pripadnosti crnim panterama, te sve povezuje s poviješću Afroamerikanaca.

  Muziku podržava

  Donosi i vrlo zanimljiva promišljanja o njegovim tekstovima, detaljno ih analizirajući i iščitavajući iz njih emocije, unutarnje borbe i osobne frustracije. Da ne bi sve ostalo tek na njegovom osobnom stavu, priču mu pomažu sastaviti ljudi koji su bili bliski s Tupacom, pa tako u ovoj knjizi možete naći i razgovore s njegovom majkom Afeni Shakur, glumicom i prijateljicom još iz školskih dana Jadom Pinkett Smith, prvim menadžerom i mentorom Leigh Steinbergom, rapperima Big Sykeom, Mos Defom i mnogim drugima.

  Ukoliko se ubrajate u fanove, ovo je, ako već ne obavezno, onda svakako zanimljivo i intrigantno štivo koje će vam približiti Tupaca i njegov životni put, te mnogim njegovim pjesmama dati kontekst za kojeg vjerojatno dosad niste znali.

  Mnoge stvari vezane uz njega do dana današnjeg ostale su nepoznate i neshvaćene, a Michael Eric Dyson se pobrinuo da barem djelić njih protumači i zapiše za buduće generacije.

  Muziku podržava