Manzarek o kumu samo najbolje, naravno

  4206

  Ray Manzarek

  Light My Fire - Moj život s The Doors

  Datum izdanja: 01/01/2013

  Izdavač: Dallas Records

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 334

  Naša ocjena:

  Već 15 godina poznata knjiga o danima klavijaturista Raya Manzareka s grupom The Doors sada je dobila i svoj hrvatski prijevod.

  Knjiga se komotno može zvati “Moj život s Jimom Morrisonom” jer knjiga počinje Manzarekovim viđenjem Jimove smrti i završava šire opisanim periodom u vrijeme Morrisonove smrti. U sredini se smjestilo odrastanje Manzareka u Chicagu, njegovi glazbeni počeci, dani bezbrižnog istraživanja svijesti, upoznavanje svoje supruge, susret s Morrisonom, osnivanje The Doorsa, snimanje albuma, povremeni ekscesi, turneje i kraj! O daljnjem životu Manzareka i The Doorsa – ništa.

  Manzarek prešućuje činjenicu da smrću Morrisona grupa The Doors nije prestala postojati, pa nema ni jote o daljem Manzarekovom životu ili glazbenom angažmanu. Preostali trio iz The Doorsa snimio je još dvije ploče i to “Other Voices” i “Full Circle”, no ni toga nema u knjizi.

  Osnovni ton knjige je euforičan. Razumljivo je da Ray gaji optimizam sjećanja prema svojim mladim danima, no bujica raznih pozitivnih epiteta može biti iritantna. Manzarek s promjenjivom uspješnošću drži emocionalni odmak od materije kojom se bavi, neke emocionalne rane još nije prebrodio, pri čemu ne drži neki stoički odnos, nego bježi u ostrašćenost. Ray kao spisatelj, unatoč nedostacima, ima duha, drži pažnju čitatelja, daje neke duboke opise stvaranja muzike i to je najbolji kompliment za knjigu.

  Muziku podržava

  Dojam je da je ovo knjiga o Rayevom vjenčanom kumu Morrisonu, on je poput Snjeguljice, a ostala trojica su patuljci, jer u knjizi dominira opis, pogađate koga. Proaktivni, kreativni Morrisonov Dr. Jekyll nazvan je Jim, a njegov Mr. Hyde – Jimbo. Tijekom čitanja najviše smeta Manzarekova ‘produhovljenost’ – čovjek lupeta o uzdizanju, filozofiji, širini uma, uzvišenosti, dobroti, gledanju u sunce, itd., a svako toliko u knjizi slijedi uvreda za redatelja Olivera Stonea (zbog filma o grupi), kao i manje ili više zločesto podbadanje usmjereno prema bubnjaru Johnu Densmoreu, što se može povezati s njihovim konfliktom oko imena The Doors. Manzarek ne propušta naglasiti kako je Morrison htio otpustiti Densmorea, ali, eto, dobri čovjek Ray se ispriječio. Tu su još i besmisleni opisi seksualnih igrica koji knjigu svode na prilično nizak nivo.

  Light My Fire” svakako je zanimljivo štivo, no ne vjerujte svemu što pročitate. Neka vrata percepcije ipak su ostala zatvorena.

  Muziku podržava