Kristov vodič kroz pokvareni sustav

  3685

  Krist Novoselic

  Grunge i građani - Popravimo tu pokvarenu demokraciju

  Datum izdanja: 01/04/2012

  Izdavač: Šareni dućan

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 139

  Naša ocjena:

  Kurt Cobain u povijest je ušao kao mesija alternativne glazbe, Bob Dylan generacije X, Dave Grohl najveća je rock zvijezda današnjice, s reputacijom koja se množi sa svakom dodatnom suradnjom i bendom, dok je Krist Novoselic uvijek bio ‘onaj treći’.

  Basist najvažnijeg alternativnog benda 90-ih je nakon Nirvane svirao s pokojim bendom, napisao poneku pjesmu, no svoju strast našao je u političkom aktivizmu koji je okrunio s knjigom “Of Grunge and Government: Let’s Fix This Broken Democracy”, kod nas prevedenom kao “Grunge i Građani – Popravimo tu pokvarenu demokraciju“, izdanu u nakladi Šarenog dućana.

  Krist je tek nekoliko stranica posvetio Nirvani i svojim kolegama, dok se veći dio uvoda koncentrirao na osobne utjecaje: Kerouaca, Black Flag, alternativnu scenu 80-ih, prvi Irački rat i lokalni aktivizam koji ga i do danas fascinira. Knjiga nakon uvoda teče više kao mini vodič kroz pokvareni američki politički sustav nego kao memoari glazbenika, kut iz kojeg Krist rijetko i nastupa – tek nekoliko puta spominje JAMPAC i druge organizacije i suradnje kroz koje je kao glazbenik pokušao utjecati na izborni proces, nepravedne zakone i uredbe i diskriminaciju.

  Nekoliko riječi posvetio je i godini dana provedenoj u Jugoslaviji, ovlaš spomenuvši bogatu lokalnu glazbenu scenu i sve što je pristizalo sa zapada – Zadar gdje je pohađao gimnaziju imao je veći kontakt s punk-rockom koji je stizao iz Londona nego zabit Aberdeena u SAD-u. Iako to u samoj knjizi ne spominje, osim promjene imena iz amerikaniziranog Chris natrag u Krist (radikalniju promjenu nismo vidjeli otkad je TNT-ovac Grunt postao Grunf) posjet Hrvatskoj 1993. prilično je utjecao na njegovo poimanje ljudskih prava i potrebu da se utječe na politički sustav vlastite zemlje.

  Daleko od akademskog pristupa, Krist ne bježi od populizma i ideala i unatoč borbi protiv nacionalizma, ne suspreže se od prikrivenog ekscepcionalizma i otvorenog prizivanja američkih ideala koji proizlaze iz Ustava: sloboda govora, okupljanja i političkog djelovanja. Posebno je fasciniran nižim funkcijama i razinama pa tako predlaže uključivanje u lokalne stranačke predizbore i aktiviranje okružnih ogranaka vlastite organizacije ili stranke.

  Muziku podržava

  Pristup mu je američki liberalan i iako na trenutke prelazi u granice libertarijanizma, otvoreno podržava Demokratsku stranku i njihove kandidate. Onoliko koliko prezire prljavo politikantstvo (iscrtavanje granica izbornih jedinica, marginaliziranje trećih stranaka) toliko strastveno se zalaže za promjenu pokvarenih dijelova sustava i bez cinizma i beznađa predlaže fundamentalne reforme sustava bez ulaženja u zamku senzacionalizma – njegove ideje kreću od predizbora do okružnih i državnih izbora, bez mnogo izleta u idealističke pokušaje promjene nacionalnih izbora.

  Dajući primjere sveučilišta, gradova, saveznih država i tek u manjoj mjeri drugih nacija, Novoselic ostaje na zemlji i postavlja si realne ciljeve, ulažući najviše energije u promidžbu alternativnih sustava glasanja – proporcionalnog zastupanja i instant runoff (ili alternative vote) sustava koji bi bolje služili pravednijem biranju zastupnika.

  Grunge i građani” brzo je, pitko i jednostavno štivo koje bih toplo preporučio svakom srednjoškolcu koji u jedno poslijepodne želi saznati koji su osnovni problemi američkog izbornog sustava i kako on osobno može pomoći. Nažalost, obavezan uvjet je da taj srednjoškolac bude Amerikanac, jer za nas strance ovih 130-i-sitno stranica lako se zamijeni s ponešto googlanja – Krist Novoselic ovdje nije u ulozi rock zvijezde, nego samo političkog aktivista.

  Muziku podržava