Johnny Black, Hugh Gregory, Andy Basire: “Rock & pop kronologija”

  3891

  Johnny Black, Hugh Gregory, Andy Basire

  Rock & pop kronologija

  Datum izdanja: 01/11/2006

  Izdavač: Naklada Uliks

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 342

  Naša ocjena:

  Blacku, Gregoryu i Basireu bilo je dovoljno samo nekoliko stranica da me uvjere kako na policama moram napraviti mjesta za još jednu enciklopediju glazbe. “Rock & pop kronologija” sadrži fenomenalno obrađenu povijest rock i pop glazbe vodeći nas kroz desetljeća najuzbudljivije zabavne kulture današnjice.

  Ona nam ne nosi samo kronologiju rocka i popa već i razvoj filma te najvažnijih društvenih događaja koji su obilježili svijet u posljednjih 50 godina (od vjenčanja i pogibije Lady Di, ubojstva Johna Lennona, ovce Dolly, terorističkih napada na njujorške blizance itd.).

  Ono što nam ova enciklopedija nudi je činjenica da je na izvanredno ažuran i zanimljiv način opisano kako su glazba i društvo jednako utjecali jedno na drugo i koliko je rock (i u manjoj mjeri i pop) dotaknuo sve sfere društva. Osim toga, u knjizi možete naći na tisuće informacija i zanimljivosti za koje sigurno niste čuli, što je razlikuje od ostalih enciklopedija takvoga karaktera.

  Muziku podržava

  Recimo, ma gdje biste samo saznali da su Iron Maiden bili prvi bend koji je nastupio u popularnoj glazbenoj emisiji Top of the Pops. Ne biste sigurno ni saznali za to da se pjevač Dead Kennedysa, Jello Biafra, kandidirao za guvernera ili da je Axl Rose svoje pravo ime saznao s nepunih 20 godina.

  S industrijalizacijom i razvojem masovne komunikacije mijenjali su se i ljudi, a tako i široka publika koja je imala važan utjecaj na cjelokupnu glazbenu kulturu. Na poseban su način ovdje opisane i radikalne promjene za vrijeme 50-ih godina kada se javila nova generacija mladih ljudi, buntovnih i srčanih, oslobođenih društvenih normi kojima su glazbenici poput The Beatlesa, Elvisa Presleya ili The Roling Stonesa pomogli da se liše društvenih stega, da naglas izražavaju svoje osjećaje i otvoreno govore o erotici. Bilo je to vrijeme prve kontracepcijske pilule i vrijeme seksualne revolucije.

  Knjiga obuhvaća i popularnu glazbu poput hip-hopa, countrya i bluesa, metala, disca i punka; sve od Bill Haleya, Black Sabbatha, New Kids On The Block preko Red Hot Chili Peppersa do Britney Spears, dokazujući nam da je to nesumnjivo bilo jedno vrlo kreativno i plodonosno razdoblje.

  Rock je bio glasan odjek svog vremena, a ujedno i poruka svom vremenu; izrastao je iz bunta i progovorio o mnogim tabuima. Istovremeno je dizao na pobunu i pozivao na mir, prosvjedovao i ljubio, bio nasilan i nježan… kako god da su iz raznoraznih pobuda nastajali različiti pravci u toj glazbi i nicale brojne grupe u beskonačnom nizu kroz godine, kako god da su ideje jačale ili se pak pretvarale u nešto sasvim drugo, čak nestajale – glazba je ostala jer ona nije samo zvuk i mrtva riječ.

  Glazba, kao i svako umjetničko djelo, ne nosi svoju poruku sama po sebi, već s tlom, na tlu i u vremenu iz kojeg je nikla. Porukom koju nosi ova je enciklopedija postala stvar koju svaki pravi ljubitelj glazbe mora imati!

  Muziku podržava