J. Randy Taraborrelli: “Michael Jackson – Između čarolije i ludosti”

  4611

  J. Randy Taraborrelli

  Michael Jackson - Između čarolije i ludosti

  Datum izdanja: 01/11/2009

  Izdavač: Menart

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 592

  Naša ocjena:

  …neslužbena je biografija Michaela Jacksona, potpuno prikladna naziva, koji ujedno sažima lik i djelo nedavno preminulog i neprežaljenog ‘kralja popa‘. Autor biografije je cijenjeni američki novinar i komentator J. Randy Taraborrelli, ujedno i autor 13 bestsellera sve redom biografija slavnih ličnosti.

  Knjiga je nakon 2004. g. izašla u dopunjenom obliku, a hrvatski je
  čitatelji među prvima u svijetu imaju prilike pročitati.

  Biografija je nadasve opsežna, podijeljena u 12 poglavlja i premda je vrlo precizna i dokumentaristička, s istraženim i provjerenim detaljima, u njoj nećete pronaći fotografije, dodatke, diskografiju niti ikakve privatne zapise ili nešto slično, zbog čega se uistinu na trenutke doima suhoparnom te kao da joj nešto nedostaje.

  No u biti je jedno od najboljih i najmjerodavnijih djela napisanih o Michaelu. Razlog tome leži u međusobnome poznanstvu autora i Michaela, koji seže u 1970. godinu kada su se upoznali nakon jednoga od nastupa Jacksonove ‘petorke’ u Philadelphiji. Taraborrelli je s Michaelom napravio stotinjak intervjua, nekoliko je puta sa njime razgovarao, a već tridesetak godina radi na istraživanju i sažimanju njegova života i rada.

  Zanimljiva je činjenica da je jedna od prevoditeljica knjige na hrvatski jezik i Mirela Priselac Remi, pjevačica Elementala, koja za knjigu kaže kako je puna sočnih detalja, intrigantnih preobrata te kako pratimo Michaelov život i preobražaj od mladog i darovitog Michaela, čarobnog i nadahnutog umjetnika sve do Ludog Jacka i distanciranog čudaka, sve nam se više čini kako zapravo čitamo scenarij za kakav fantastičan film.

  Ova biografija nam nudi detaljan i kronološki uvid u život Michaela Jacksona kao ‘čuda od djeteta‘, transformaciju od nadarenog karizmatika i humanitarca do povučenog čudaka od kojega javnost zazire i strahuje od njegova idućeg poteza… Doznajemo kakvo je bilo Michaelovo djetinjstvo kada je stekao svjetsku slavu s braćom, doznajemo ponešto o epizodama sukoba i maltretiranja od strane ‘ambicioznog’ oca Josepha, o Michaelovom seksualnom opredjeljenju i propalim brakovima te odnosu s Lisom Marie Presley i Debbie Rowe, o optužbama da je homoseksualac i pedofil, o brojnim estetskim zahvatima…

  Muziku podržava

  Michaelov privatni život bio je često javnosti zanimljiviji od njegove karijere, a ako ste i vi jedni od takvih, nemojte se susprezati od posezanja za ovom knjigom. Detaljne činjenice koje Taraborrelli iznosi, a koje posebno podrobno opisuju padove i posrnuća ‘kralja popa’, temeljene su na istraživanjima i intervjuima sa Jacksonom i mogu posvjedočiti kako se o slavnim ličnostima posredstvom medija uistinu često i lako stvaraju iskrivljene slike i mišljenja te da jednostavno ne možemo vjerovati svemu što mediji plasiraju.

  Sve u svemu, biografija nudi uvid i u život Michaela Jacksona kakvoga javnost nije poznavala, kao krhkog umjetnika, i ipak priča jednu toplu priču o životu ovog ekscentrika koji je uistinu, kako u svome životu tako i u radu, balansirao na tankoj liniji između čarolije i ludosti.

  Muziku podržava