I bi – rock

  3098

  Susan Masino

  Neka bude rock - priča o AC/DC

  Datum izdanja: 01/04/2011

  Izdavač: V.B.Z.

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 316

  Naša ocjena:

  Premda se o ovom bendu toliko toga napisalo, toliko toga se zna da se čovjek, kada izađe nešto novo, bilo glazbene, bilo literarne forme, uvijek zapita što li se još ima za reći, uvijek, ali baš uvijek ispadne da se – ima.

  Jedna od osoba koja definitivno ima šta za reći o AC/DC novinarka je Susan Masino, koja ih osobno zna od 1977., i svoja je svoja iskustva s njima, a i sve ostalo što se izdogađalo prije i poslije nego ih je ona upoznala, složila u knjizi, uz pomoć kompetentnih joj kolega, i više nego idealnog naziva.

  Knjiga, u biti biografija, već na prvi pogled otkriva kako se radi o pravom, rockerskom štivu, koje se može staviti pod ruku i s njim se uputiti u šetnju, na kamping, na plažu ili na bilo koje drugo mjesto pogodno za opuštanje.Lagana za nošenje, mekanih korica, ugodna za ‘transport’, ova knjiga štivo je koje sebi nudi jednu od najbolje sročenih priča o neuništivom bendu za sve generacije. Lagana i za čitanje, vrlo sistematično posložena, s (pre)brojnim detaljima iz karijere ovog benda, za koje će mnogi, uvjeren sam, prvi puta čuti. Od trenutaka kada je malo tko slutio kakav će biti utjecaj AC/DC, preko uspona i padova, tragičnih događaja, pa sve do katapultiranja među besmrtnike, gdje su još i dan-danas.

  Ima tu opuštenijih sadržaja, poput nekih anegdota iz života ovih velikana, što uvelike pospješuje protočnost knjige, Iako se radi o klasičnoj biografskoj storiji, knjiga je literarno uobličena, podijeljena u tridesetak poglavlja, što također omogućuje ljepše, lakše i opuštenije praćenje sadržaja ‘utisnutog’ na 316 stranica, kojeg obogaćuju i fotogalerije. Crno-bijele. Baš kakve trebaju biti i baš – rockerske.

  Muziku podržava

  Sve skupa bez ikakvih naznaka šundovsko-kičasto-napirlitanih karakteristika, pa se i s te strane može reći da je pogođena joj bit i da magnetizira već na prvi pogled. O sadržaju sve najbolje. Isto kao i o koncepciji i formi poslagivanja. Možda bi se moglo prigovoriti eventualno ‘prerazbacanom’ i prezgusnutom, čak i alibi nabrajanju diskografije, no stilom kojim je knjiga poslagana ipak nekako i logičnom.

  Moglo bi se o knjizi još raspisati u mnogo redaka, potrošiti puno vremena, i našeg, i još važnije, vašeg, no smatram da je to u potpunosti nepotrebno, jer (skoro) sve što treba reći o AC/DC nalazi se u njoj. Tek na kraju pohvaliti kompletnu ekipu koja je krenula i uspješno obavila ‘misiju’ izdavanja prve (!), ako sam dobro upoznat, knjige o AC/DC na hrvatskom jeziku.

  I dodati jedan od poznatih ‘citata’, koji se i u njoj nalazi: “…Neka bude rock i bi rock…”.

  Muziku podržava