Henry Rollins: “Upadaj u kombi – Na putu s Black Flagom”

  6540

  Henry Rollins

  Upadaj u kombi - Na putu s Black Flagom

  Datum izdanja: 01/08/2006

  Izdavač: Mlinarec & Plavić (biblioteka Brijačnica)

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 405

  Naša ocjena:

  Dnevnik Henryja Rollinsa “Upadaj u kombi” o petogodišnjem životu na cesti s pionirima američkog hardcore punka Black Flagom sigurno će iznenaditi sve one koji na glazbeni svijet gledaju kroz prizmu krilatice sex, drugs & rock ‘n’ roll. Naime, Rollinsovi dnevnički zapisi doimaju se poput kakvog izvješća s bojišnice.

  Neprijatelji su različiti: dosada, zamorne cjelonoćne vožnje, nemogući uvjeti stanovanja, glad, nasilju skloni murjaci, a često i sama publika koja psovkama, niskim udarcima ili ‘tuševima’ pljuvačkom i čašama punim urina nerijetko dovodi mladog Henryja ‘do ruba’.

  Rollins o stanju na ‘bojišnici’ izvještava iz smrdljivih tour kombija ili s vlažnih podova na kojima, često budan ili promrzao, dočekuje jutra. Upravo opisima tih skučenih ‘punk rock rovova‘ daje nam do znanja u kojoj je mjeri prisiljen živjeti u vlastitoj glavi, jedinom slobodnom ‘prostoru’ koji mu je na raspolaganju. A mentalni ‘prostor’ s vremenom sve više kontaminiraju frustriranost, gađenje i mržnja prema životu, okolini, katkad i ostalim članovima benda.

  Muziku podržava

  Nota bene, Rollins nikad ne krije činjenicu da se u bendu osjeća poput uljeza, često ostavljajući dojam otuđenosti od ‘braće po oružju’. Ustvari, jedini dijelovi dnevnika koji odišu kakvom-takvom pozitivom su kratke, hiperrealističke epizode intenzivnih, često brutalnih svirki kojima bend direktno u glavu isporučuje svoju poruku okupljenoj i najčešće malobrojnoj publici.

  Ova vam knjiga neće biti posebno zanimljiva ukoliko niste fan Henryja Rollinsa, Black Flag ili barem razdoblja u kojem je bend djelovao, tim više što ima podosta ponavljanja (takva je uostalom i priroda ‘posla’ neglamurozne grupe), opisa monotonih radnji (vožnje, lijepljenja plakata, unošenja/iznošenja opreme) koje su Flagovci morali obaviti kako bi mogli zasvirati pred publikom te negativnih i (samo)destruktivnih emocija.

  No, ako ste fan, onda je ova knjiga obavezna lektira jer u sebi obuhvaća tri stvari: Rollinsov autoportret umjetnika kao mladog gnjevnog čovjeka, njegovo viđenje života i rada Black Flaga te situacije na američkoj hardcore punk sceni u prvoj polovici osamdesetih godina i konačno, kao svojevrstan bonus materijal, u knjizi je reproduciran velik broj fotografija i postera čime se stječe odličan uvid u vizualni identitet benda.

  Muziku podržava