Ennio Stipčević: “Ivan Lukačić”

  7241

  Ennio Stipčević

  Ivan Lukačić

  Datum izdanja: 01/11/2007

  Izdavač: Muzički informativni centar KDZ

  Jezik: Hrvatski / Engleski

  Br. stranica: 156

  Naša ocjena:

  Hrvatska je kroz stoljeća njegovala glazbenu umjetnost, a postoje i brojni dokumenti koji to potvrđuju. Iako mala zemlja, naročito u prošlosti išla je ukorak s Europom, i danas Hrvatska može biti ponosna na svoju glazbenu ostavštinu, kada je riječ o umjetničkoj glazbi.

  Također postoji i druga strana kovanice vezana za prošlost hrvatske glazbe. Naime, o nekim važnijim skladateljima ima vrlo malo zapisa, koji su otkriveni tek u novijoj povijesti Hrvatske. To je slučaj i sa skladateljem Ivanom Lukačićem.

  Šibenčanin Ivan Lukačić djelovao je u razdoblju baroka, u 17. stoljeću. Glazbenu poduku dobivao je u franjevačkom samostanu Sv. Frane, a pretpostavlja se da je bio vrlo talentiran kada su ga s petnaest godina poslali na daljnje studiranje u Italiju. Mnogi intelektualci, njegovi suvremenici, najnormalnije su odlazili studirati u Italiju i tamo bili u središtu kulturnih zbivanja i informacija.

  Muziku podržava

  Nema puno podataka o njegovom boravku tamo, ali poznato je da se godine 1620. vratio u Hrvatsku i postao kapelnik u stolnoj crkvi Sv. Duje u Splitu, a u Veneciji je iste godine tiskana njegova zbirka “Sacrae Cantiones“, koja sadrži 27 moteta. To je jedina njegova skladateljska zborka radova, posebno važna za hrvatsku kulturu.

  Zbog čega nam je sada posebno zanimljiv Ivan Lukačić? Prvi puta se njegovo ime spominje u leksikonu Johannesa Walthera u 19. stoljeću. Tada se zbirka “Sacrae Cantiones” nalazila u biblioteci jednog njemačkog bibliofila, odakle je dospjela u prusku knjižnicu. Zbog toga je njegovo ime u Hrvatskoj u 19. stoljeću još bilo nepoznato.

  Zanimljiva je povijest te knjige: nakon što se našla u pruskoj biblioteci u Berlinu, našao ju je hrvatsko-američki istraživač Dragan Plamenac. No za vrijeme Drugog svjetskog rata zbirka se ponovno zagubila i još uvijek je bila nedostupna Hrvatskoj. Plamenac je saznao da je mogla biti otpremljena u mnoštvu vagona koji su prevozili knjige u Jagiellonsku biblioteku u Krakovu, ali on nije uspio doći do nje.

  Prolazile su godine i knjiga je stajala na policama biblioteke u Krakovu, daleko od Hrvatske. U priču o zbirci tu nastupa i autor ove knjige, muzikolog Ennio Stipčević. Pisao je biblioteci u Berlinu i tražio dopuštenje za povratak zbirke u Hrvatsku. Također, pisao je i Jagiellonskoj biblioteci u Krakovu. Godine 1983. u knjižnicu Akademije stigao je mikrofilm originalnog prvotiska zbirke “Sacrae Cantiones” Ivana Lukačića.

  Godine istraživanja su se isplatile i Hrvatskoj je vraćena vrlo važna zbirka iz koje se može očitovati glazbeno stvaralaštvo Hrvatske u ranom baroku.

  Ovo je prva knjiga u Hrvatskoj koja govori upravo o skladatelju Ivanu Lukačiću i zbog toga je vrlo važna, posebno muzikolozima i svima koji proučavaju hrvatsku glazbu. Vrlo je važna i za glazbenike instrumentaliste koji izvode glazbu baroka.

  Naime, osim lika i djela skladatelja Lukačića, knjiga daje pregled kulturnih i glazbenih zbivanja razdoblja baroka u Hrvatskoj. Opisuje kako se i zašto skladalo, kojim tehnikama, prema kojim uzorima i tko su bili važni hrvatski predstavnici toga doba. Proučavanje i razumijevanje kulturnog i estetskog okruženja stvaralaštva nekog autora vrlo je bitno za autentično izvođenje te glazbe.

  Cijeli sadržaj knjige je paralelno pisan na hrvatskom i na engleskom jeziku, kako bi nova saznanja odmah bila dostupna i širim europskim i svjetskim krugovima. Tekst prate i mnogobrojne povijesne fotografije gradova, tadašnjih tiskanih izdanja, slika raznih umjetnika i ostalih bitnih materijala.

  Knjigu prati i DVD-izdanje filmaU potrazi za Lukačićem“, u izdanju Glazbene škole Ivana Lukačića Šibenik koji dokumentirano prati knjigu uz slike, riječi i segmente glazbenih izvedbi nekih Lukačićevih moteta.

  Film spominje i kulturna zbivanja i estetiku glazbenoga baroka, djelovanje muzikologa Dragana Plamenca u potrazi za Lukačićevom zbirkom “Sacrae Cantiones” i donosi intervjue osoba koje svjedoče o njegovom radu ili govore o glazbi toga vremena i njenom izvođenju danas.

  Iako nije imao mnogo podataka, autor Ennio Stipčević stvara vrlo zanimljivu knjigu o jednom od najznačajnijih hrvatskih skladatelja rane glazbe. Osim zanimljivog teksta i mnogih novih saznanja koje donosi knjiga, najzanimljivija je činjenica da je Hrvatska mnogo godina čekala da joj se vrati najvažnija zbirka rane glazbe i javnosti u potpunosti, svim poznatim podacima, predstavi skladatelj Ivan Lukačić.

  Muziku podržava