Ekspertiza nad Davidom Bowiejem

  3388

  Paul Trynka

  Starman - David Bowie biografija

  Datum izdanja: 01/11/2012

  Izdavač: Menart

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 442

  Naša ocjena:

  Možemo samo spekulirati oko toga što je potaklo ‘zlatnu’ generaciju rocka iz ’60-ih i ’70-h da gotovo kolektivno krene pisati (auto)biografije (Novac? Nostalgija? Recesija?), no u ovo doba očekujemo, ili smo već dobili, biografije (bilo original ili prijevod) Keitha Richardsa, Neila Younga, Roda Stewarta, Petea Townshenda, Brucea Springsteena, a nedavno je izdana i biografija “Starman” čiji je autor renomirani glazbeni novinar Paul Trynka.

  Hrvatsko izdanje prijevoda donosi kuća Menart, kojemu je jedina omaška najava rijetkih fotografija na poleđini knjige (unutar knjige nema fotografija).

  Porast broja izdanih rock (auto)biografija u zadnje vrijeme može se nazvati modni hir, ali postoje knjige koje će se čitati čak i kad taj hir prođe. U taj krug može se slobodno ubrojiti i “Starman“.

  U četiristotinjak stranica teksta čitatelj može vrlo zorno upoznati život i djelo Davida Bowieja, na tako minuciozan način da se može reći da je ovo definitivna njegova biografija i vjerojatno jedan od najboljih komada rock publicistike.

  Muziku podržava

  Zapanjujuće kako relativno često Trynka piše ili prenosi riječi drugih o Bowieju kao o čovjeku s više ambicije i manje talenta koji ‘krade’ dobre tuđe melodijske fraze, a s druge strane ne može se reći da Trynka nije empatičan pisac, koji majstorski kombinira kritičku oštricu s ljudskom blagošću. Trynka također mnogo pažnje pridaje Bowiejevom odnosu prema svojim kolegama-konkurentima: Marcu Bolanu, Lou Reedu, Johnu Lennonu, Iggyu Popu, kao i pratećim muzičarima Micku Ronsonu, Carlosu Alomaru, Stevieju Rayu Vaughanu te svojim partnericama i u konačnici svojoj djeci.

  Trynka izbjegava biti sudac, a također se solidno drži izvan vode tračeva i žutila, iako je Bowiejev svojevremeno razuzdan životni stil dao podosta materijala i za takav pristup, a glad publike za takvim pikanterijama ne jenjava.

  Iako o samim Bowiejevim albumima recenzentski govori tek na kraju knjige, Trynka prema njima nema milosti: od 29 studijskih, grupnih i live projekata preko trećina njih ima ocjenu ‘jedan’ ili ‘dva’, odnosno, točnije, od 29 albuma, četiri su od Trynke zaslužila jedinicu i sedam dvojku.

  Starman” je biografija teške kategorije, jer govori o kompleksnom umjetniku/vizionaru/poduzetniku, koji se odlično prilagođavao situacijama oko sebe i s te strane traži poznavanje i razumijevanje konteksta događanja.

  Starman” je miljama daleko od bilo kakve idolatrije ili romansirane biografije, već je duboka biografska analiza kakvu zaslužuju vrhunski umjetnici, ne samo u rocku, već i u drugim žanrovima glazbe ili granama umjetnosti.

  Muziku podržava