Dosadne zečje bakanalije Nicka Cavea i seks u svim varijantama

  3680

  Nick Cave

  Smrt Bunnya Munroa

  Datum izdanja: 01/09/2009

  Izdavač: Šareni dućan

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 222

  Naša ocjena:

  Nick Cave je nakon punih 20 godina ukoričio svoju prljavu maštu u romanu “Smrt Bunnya Munroa” u kojem donosi priču u skladu s novim trendom ovisnosti o seksu, dakako, uz dovoljnu dozu crnila.

  Dvadeset godina nakon književnog debija, australski mračni kantautor, glavno ‘sjeme zla’ australsko, napisalo je svoju drugu podužu pjesmu, što sa sigurnošću možemo reći za roman “Smrt Bunnya Munroa”, jer on problematizira sve dosadašnje fascinacije i preokupacije Cavea kao glazbenika i glazbenoga autora – ljubav, razvrat, smrt i bizarnost.

  Njegov protagonist sredovječni je nimfoman, otac koji vrlo brzo u romanu ostaje udovac, a proganja ga duh nedavno preminule žene kojeg ovaj pokušava otjerati onim što najviše voli i što najbolje zna – životinjskim seksom kao obrambenim mehanizmom. Seks je glavna narativna poveznica za psihički nestabilnog Bunnya kojem i samo ime ima seksualne implikacije i koji živi od danas do sutra sa svojim malenim sinom koji je nerijetko glas razuma i njegove savjesti koju nema jer štogod da Bunny radi, seks mu je na umu.

  Teško je govoriti o tome koliko je Bunny projekcija neke određene Caveove sposobnosti, no kroz njegov je lik iznio cijeli niz jezičnih varijanti i termina vezanih uz muško spolovilo, spomenuto na doista gotovo svakoj stranici. Štoviše, tek je nekoliko stranica u kojoj se ne spominje na ovaj ili onaj način. Međutim, glavni leitmotiv, kao što bi bio Bloomov krumpir koji se provlači radnjom, u Caveova je protagonista Kylie Minogue i opsesija njezinim sisama i prćastom guzom, ona je poput imaginarnog melema za svaku bol. Neobično, ali zanimljivo je pritom spomenuti da mu je jedna od muza i seksualnih maštarija bila Avril Lavigne.

  Muziku podržava

  U svojoj priči koja je doista vrlo čitka i probavljiva, autor ne donosi ništa novo i nešto za što bismo se mogli uhvatiti, pa se priča o Bunnyu i Bunnyu Mlađem koji se premještaju s mjesta na mjesto i obojica se na svoj način, doduše iz različitih razloga, bore s uspomenom izgubljene majke i žene, svodi na puko smišljanje epizoda u svrhu popunjavanja stranica, a kao podradnja nameće se divljanje serijskog ubojice u odijelu vraga koji na simboličkoj razini predstavlja Bunnyevu pravu osobnost. Bludni Bunny je opisan ironično u 33 poglavlja, dakako, s biblijskim konotacijama u kojima iskupljenje i reformacija dolaze sa samim zaključkom.

  Narativna struktura vrlo je jednostavna i knjiga ima svoj kontinuitet i dosljednost, no glavna bolja je predvidljivost i ponavljanje motiva koji zasjenjuju glavnu premisu i naposljetku je teško razaznati koja je ona uopće. Međutim, preporuka je uzeti knjigu u izvorniku jer hrvatski prijevod Denisa Peričića nevjerojatno umanjuje kvalitetu čitanja svojim manjkavostima poput direktnih prijevoda i nelogičnostima kakve si diplomirani anglisti ne bi smjeli dopustiti.

  Moramo početi živjeti bez kompleksa zvijezda i medijski prisutnih imena jer s ovim na umu u strahu od vlastitog znanja ili neznanja, a posljedično reakcije koju bi naš artikulirani stav izazvao, libimo se njihova (ne)djela loše ocijeniti.

  Muziku podržava