“Dečak iz vode – Monografija Milana Mladenovića”

  22578

  Flavio Rigonat

  Dečak iz vode - Monografija Milana Mladenovića

  Datum izdanja: 01/11/2004

  Izdavač: L.O.M.

  Jezik: Srpski

  Br. stranica: 158

  Naša ocjena:

  Kako to često biva nepošteno prema onima koji su itekako zavrijedili, tako jedna od najintrigantnijih priča ex-yu rock’n’rolla nikada nije dobila pošteno dokumentiranu biografiju. Ekatarinu Veliku možemo ograničiti ex-yu okvirom isključivo u kontekstu prostora iz kojeg su potekli, nikako glazbenom, jer ono što su stvarali nadilazilo je rock standarde osamdesetih svojstvene ovim prostorima. Kako je jednom netko rekao – da su bili iz Londona ili Manchestera i radili istu stvar, sigurno bi bili svjetske zvijezde.

  Njihov frontmen Milan Mladenović, nažalost prerano preminuo od raka u studenome 1994. godine, privukao je pažnju jednog beogradskog izdavača (često nazivanog glavnim akterom tamošnjeg knjižarskog undergrounda). On je Flavio Rigonat i izdavaštvom se počeo baviti od samoga dna još u osamdesetima, kad je pokrenuo kuću Haos.

  Nakon sredine devedesetih osvanulo je bolje vrijeme za njegov posao, riješio se raznih dugova, i promijenio ime firme u Lom. Odlučio se posvetiti izdavanju knjiga pomalo selektivnom metodom. Nazovimo ju jednostavno – ‘izdavaštvo iz gušta’.

  Muziku podržava

  Nije se želio baviti stvarima koje mu nisu zanimljive, već samo nečime što na njegovoj ljestvici vrijednosti prelazi određeni prag. Barem u većini slučajeva. No, da se vratimo Milanu Mladenoviću i ovoj monografiji “Dečak iz vode“.

  Milan je, još dok je bio živ, pitao Flavia da li bi želio objaviti njegove pjesme. Njih dvoje bili su povezani preko Milanovog strica, Flaviovog očuha. Međutim, za vrijeme Milanovog života ideja nikad nije realizirana do kraja. Tek nakon njegove smrti, Flavio je počeo raditi na tome i prikupio mnoštvo fotografija sa svih strana – Milanove rodbine, djevojaka, itd.

  Želio je upariti idealnu fotografiju sa svakom pjesmom, uz to kronološki i sa smislom. Spletom okolnosti uspio je skupiti sve potrebno i tako je prvo izdanje zbirke pjesama “Dečak iz vode” ugledalo svjetlo dana. Očekivano, knjiga je privukla velik interes, a za tim prvim izdanjem zaredalo se još pet, obogaćenih dodatnim pjesmama, intervjuima i slikama.

  Ovo šesto izdanje (iz 2004. godine) istovjetno je četvrtom dopunjenom izdanju iz 2001. godine, razlika je jedino u novim koricama. Moram priznati da se lako uočava velik trud i ljubav uloženi u pripremu i sam koncept.

  “Dečak iz vode” sadrži sve tekstove Milanovih pjesama, uključujući one najranije, kao i one s njegovog solo projekta “Angel’s Breath” (snimljenog u ljeto 1994. u Sao Paulu u Brazilu). Upijajući taj spoj riječi i slika, jednostavno osjećate veliko poštovanje, užitak, čak i ponos, što imate sve na jednom mjestu, i to u ovako stilski ugodnom izdanju. A tek kada počnete razmišljati o smislu samih tekstova, ovako rudimetarnih, prvobitnih, bez glazbe u pozadini, možete Milana gledati iz sasvim novog kuta. Sofisticiranost, bol, težina, emocije, rock’n’roll – sve je majstorski uspio sažeti u svoje stihove.

  A ti stihovi, kao i albumi EKV-a, stvaraju jedan osjećaj i atmosferu jedinstvenu baš za njih, bez pokušaja da budu kratkotrajno trendovski. Uostalom, oni nikad nisu niti pokušavali biti u trendu ni sa kime ovdje. Ovi stihovi pričaju jednu sasvim posebnu priču jednog rođenog Zagrepčanina koji je pokušao napraviti nešto drugačije od ostalih, od većine. Ovi stihovi govore da je bio pjesnička duša, pustolov duhom, istražitelj nepoznatog, bez obzira kamo ga to odvelo.

  Nedostatak kvalitetnih biografskih izdanja o Ekatarini Velikoj u tiskanom obliku, koje sam spomenuo na početku, definitvno olakšava ova monografija.

  Iako “Dečak iz vode” nije biografskog karaktera, njezin sadržaj je, sam po sebi, itekako vrijedan dokaz da je ovdje jednom postojao arhetipski frontmen modernog rocka, koji se odvažio napraviti nešto drugačije.Dovoljan razlog da tiraž i ovog šestog izdanja bude zagarantirano razgrabljen.

  Muziku podržava