Darko Rundek: “Uhovid”

  6580

  Darko Rundek

  Uhovid

  Datum izdanja: 01/06/2009

  Izdavač: Durieux

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 155

  Naša ocjena:

  “dUhoviduhovi” – sve pjesme i songovi, drugo je izdanje sabranih stihova Darka Rundeka. Prvi je puta zbirka objavljena 2001. godine i obuhvaćala je sve stihove nastale do 2000. godine. Kultna ličnost novovalne scene i frontmen nikad prežaljenog Haustora čije se uspješnice i danas doimaju jednako svježima i angažiranima, sabrao je svoje stihove u zbirku koja obuhvaća kronološki poredane pjesme sa albuma od samih početaka Haustora, preko Rundekove samostalne karijere pa sve do njegova sadašnjeg rada i posljednjeg albuma u sklopu projekta Cargo Orkestar.

  Zbirku otvaraju stihovi s albuma “Haustor” iz 1981.godine, među kojima se nalazi i naslovna pjesma “Duhovi“, pisana na kajkavštini, ujedno prva od domaćih rock pjesama na dijalektu. Slijede stihovi s albuma “Treći svijet” iz 1983. i “Bolero” iz 1985. godine koji progovaraju o problemima radničke klase, egzila i otuđenosti. Pa tako nailazimo na stihove po mnogima najljepših i najemotivnijih Rundekovih ostvarenja poput “Šejna“, “Šala od svile” i omiljene “Ene“.

  Tajni grad” iz 1988. godine posljednji je album Haustora koji je obilježen napuštanjem socijalne i političke tematike, a kao najupamćenija pjesma s tog albuma izdvaja se “Ula Ulala“.

  Nakon toga uslijedila je Rundekova samostalna karijera (u egzilu, od 1991. godine živi i radi u Parizu) i veliki povratak albumom “Apokalipso” 1997. godine. Naznake udaljenosti od domovine i lutanja, kako privatna tako i profesionalna, očigledna su na stihovima uglazbljenima na albumu “U širokom svijetu” iz 2000. godine. (“Africa”, “Costarica”, “Otok”, “Zagrebačka magla”).

  Muziku podržava

  Nakon toga u zbirku su uvrštene pjesme koje je Rundek pisao i skladao u sklopu svog kazališnog rada, pjesme korištene u radio-dramama i predstavama između 1983. i 1995. godine (“Hazjajin“, “Dadilja“, “Vražje staklo“, “Pjesma drvosječa“…).

  U zbirku su uvršteni stihovi svih pjesama s albuma “Ruke” iz 2002. godine, koji ujedno označava i početak multinacionalnog izričaja i projekta Cargo Orkestar. Rundekovo su djelo također i sve pjesme s posljednjeg albuma Cargo Orkestra iz 2006. godine “Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da“.

  Zbirka završava takozvanim ‘putujućim pjesmama’, pjesmama rastanka, napuštanja i odlaska. Bitno je napomenuti kako je nekolicina pjesama nastala u suradnji sa Srđanom Sacherom, također jednim od suosnivača Haustora.

  Zbirka kao cjelina odaje Rundeka kao vrsnog tekstopisca, čemu svi koji su ikada bili skloni Haustorovoj lirici mogu potvrditi. Dojam zaokruženosti i cjeline Rundekova rada ipak ćemo pronaći u socijalnoj, a posebice emocionalnoj angažiranosti njegovih stihova, stihova koji nam uvijek donose osjećaj marginaliziranosti ali i svjetovnosti.

  Ali bez obzira na Rundekove brojne i dokazane talente, pa tako i pjesništvo, ipak je teško njegove stihove čitati na papiru jer jednostavno navode da ih se zapjevuši i tako crno na bijelo čine se kao da vape za glazbom, pomalo kao riba na suhom…

  Muziku podržava