Cynthia Lennon: “John”

  5689

  Cynthia Lennon

  John

  Datum izdanja: 01/12/2006

  Izdavač: Naklada Ljevak (biblioteka Pop)

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 326

  Naša ocjena:

  John” je knjiga koju je Cynthia Lennon napisala o svom bivšem suprugu, pokojnom Johnu Lennonu. Već u uvodu knjige Cynthia primjećuje nešto što je apsolutno istina, a to je činjenica da je njena uloga u životu glazbene legende gurnuta u drugi plan.

  Kad se spomene životna pratilja Johna Lennona, svima je prva asocijacija Yoko Ono, premda su se Cynthia i John upoznali još u srednjoj školi, kasnije se vjenčali i dobili sina Juliana, a Cynthia je svjedočila usponu The Beatlesa od klinaca praznih džepova do statusa najpoznatijih svjetskih glazbenika.

  Ova je knjiga stoga ujedno i biografija Johna Lennona i autobiografija Cynthie Lennon u kojoj ona s podvojenim osjećajima velike ljubavi prema Johnu i duboke ogorčenosti zbog odbacivanja i zanemarivanja priča o svom životu i braku (odnosno brakovima).

  Muziku podržava

  John Lennon je tako u knjizi prikazan kao čovjek s najmanje dva lica. Jedno je ono nježnog i brižnog supruga i oca, velikog romantika i šaljivca. Drugo je lice hladnog i emocionalno neuračunljivog čovjeka, koji će radije na najgori mogući način povrijediti bliske osobe nego se suočiti sa životnim problemima i vlastitim osjećajima.

  Sudeći po ovoj knjizi, Lennona je slava duboko promijenila. Na početku se lako poistovjetiti s njim, običnim, bistrim dečkom iz pomalo nesređene obitelji. Nije teško zamisliti da se i mi ne bi kao i John i Cynthia snalazili u kretanju visokim, dekadentnim krugovima koje je sa sobom donijela iznenadna slava te da bi jednako kao i oni na sve to gledali sa cinizmom, ali i s dozom strahopoštovanja.

  Posve nam je razumljivo i da su se Lennoni nakon što su kupili ogromnu kuću još uvijek najbolje osjećali u malim, jednostavno uređenim prostorijama (“As great as you are man, you’ll never be greater than yourself” ide jedna Dylanova pjesma).

  Kasnije, kako je Lennon postajao sve slavniji i bogatiji, i njegovo je ponašanje postajalo sve dekadentnije i ekscentričnije. Premda se u to doba borio i pjevao za mir u svijetu i ljubav za sve ljude, a druge strane se potpuno udaljio od ljudi koje je volio i koji su voljeli njega: svoje žene, ali i svog sina, prijatelja, sestara i ostale obitelji.

  Cynthia kao glavni faktor koji je doveo do promjene u Johnovu ponašanju i rastave njihovog braka ističe Johnovo uzimanje droge, u prvom redu LSD-a. Unatoč tome pjesma “Lucy in the Sky with Diamonds” ipak nije o LSD-u, nego je o slici koju je nacrtao mali Julian, a kad su ga upitali što je na slici on je jednostavno rekao: “Moja prijateljica Lucy na nebu, s dijamantnima”. Zanimljiva je i anegdota kako je navodno The Beatlese na njihovoj prvoj američkoj turneji u čari marihuane uveo Bob Dylan.

  Ova knjiga uz odnos Cynthie i Johna donosi i kronološki prikaz karijere The Beatlesa, od početaka kao Quarrymen, prvih nastupa u klubu Casbah, koji se nalazio u podrumu kuće Petea Besta, preko ključnog gastarbajterskog djelovanja u Hamburgu, legendarnih nastupa u klubu Cavern, proboja u Londonu, senzacionalnog uspjeha u SAD-u i ‘beatlemanije’ nevjerojatnih razmjera koja je zavladala, pa sve do raspada grupe.

  Cynthia je u knjizi malo zagrebla i u odnose između samih članova The Beatlesa, pridajući najviše važnosti odnosu Johna i Paula. Također, i Cynthia daje naslutiti kako je veliku ulogu u raspadu ‘famozne četvorke’ imala nametljiva Yoko Ono, uz koju se Lennon počeo drugačije ponašati.

  U knjizi ćete saznati puno i o mnogim drugim ljudima oko The Beatlesa, ‘petim’ članovima, menadžerima, šoferima, ženama i zloglasnoj teti Mimi, kao i mnoge anegdote vezane uz jedan od najslavnijih rock sastava.

  No, u svojoj biti to je knjiga koja pokazuje kako izgleda kad vam muž, srednjoškolska ljubav, postane jedna od najpoznatijih osoba na svijetu, te kako se jako teško nositi s tolikom slavom i ostati normalan.

  Muziku podržava