Branko Uvodić o Springsteenu

  3732

  Dave Marsh

  Bruce Springsteen - Dva srca

  Datum izdanja: 01/11/2011

  Izdavač: Menart

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 600

  Naša ocjena:

  Teško je naći muzičara koji je svoju privatnost tako dobro čuvao kao Bruce Springsteen i teško je naći novinara koji mu se, iz ovih (službenih) i onih (privatnih) razloga, tako dobro prikrao kao Dave Marsh.

  Marsh je poznat kao dugogodišnji glazbeni novinar koji je često imao kontroverzne stavove i rečenice, od kojih je najpoznatija ona o grupi Queen kao o fašističkom bendu. Stil mu je često jezičav, bezobrazan i direktan, a takav je bio i u intervjuu za Muzika.hr.

  Pa ipak, kada piše o Springsteenu, čovjek dobiva dojam o Marshu kao o blagom novinarskom janjetu koji ni mrava ne bi zgazio, nešto kao o rockerskoj verziji Branka Uvodića. Marsh više piše kao veliki poštovatelj, a manje kao novinar, a “Dva srca” dvije su knjige o različitim fazama Springsteenove karijere uz koje su dodana poglavlja o Springsteenovom životu na početku 21. stoljeća.

  Nakon što se pročita Marshova knjiga, teško da će se dobiti barem okvirno konkretan uvid u to kakav je Bruce Springsteen kao umjetnik, čovjek, kolega, prijatelj. Ako očekujete intervjue s članovima E-Street Banda, u knjizi toga nema. Neshvatljivo mi je da je Marsh ignorirao višedesetljetna prijateljstva koje je Springsteen njegovao s Federicijem, Stevenom Miamijem, Clarencem Clemonsom i ostalima, a s pozicije glazbenog novinara nejasno je kako je mogao ignorirati u najmanju ruku sjajan prateći bend.

  Marshovo štivo iscrpno je, iscrpljujuće i nezanimljivo za čitanje. Razumljivo je da Springsteenova biografija nije po principu ‘Sve ću vam reći’ kao što je to, primjerice, Richardsova, no ovakvo štivo od preko 600 stranica više je meditiranje o Springsteenu i njegovu radu nego njegova biografija. I kad spominjem Richardsa, odnosno dijelove njegove autobiografije u kojima priča o muzici koju voli i koju stvara, iz tih riječi zrači velika radost prema glazbi, dok u Marshovoj knjizi neke zarazne radosti nema, što je paradoksalno ako se sjetimo kako je Bruce u svojim pjesmama znao slaviti radost života i slobode.

  Situaciju spašava hrvatski novinar Hrvoje Horvat, čiji je pogovor za hrvatsko izdanje suvisao, pitak, zabavan, dubok, topao i inspiriran tekst. No, “Dva srca” ne ubraja se ni u srednju kategoriju glazbenih biografija, a osobni je dojam da bi, samo da mu se dadne prilika i resursi koje je imao Marsh, Hrvoje Horvat cijelu biografiju napisao zanimljivije i, ako se uzmu njegove dosadašnje knjige o Azri i Stonesima, to bi bila kvalitetna knjiga i na svjetskoj razini.

  Muziku podržava