Klimatske promjene su godinama vodeća globalna tema, nažalost, ona o kojoj se mnogo priča, a malo djeluje. Vodeći znanstvenici koji se bave globalnim zatopljenjem upozorili su da nam vrijeme ubrzano istječe te da imamo samo dvanaest godina da ograničimo porast zemljine temperature.

Kako stvari stoje, worst case scenariji kakve smo navikli viđati u znanstveno-fantastičnim filmovima uskoro će se obistiniti, a velika pošast ili katastrofa neće biti uzrokovana vanjskim čimbenicima, već ćemo je izazvati mi sami. A u pitanju je naizgled malena brojka od jednog Celzijevog stupnja.

Globalno zatopljenje, najjednostavnije rečeno, znači povećanje Zemljine temperature. U posljednjem stoljeću, točnije, nakon industrijske revolucije, temperatura planeta se povećala za 1°C. Znanstvenici upozoravaju da se povećanje temeprature mora ograničiti na 1,5°C u sljedećih desetak godina, inače prijeti drastično pogoršanje u poplavama, sušama, ekstremnim vrućinama i svjetskom siromaštvu.

Pariškim sporazumom se cilja ograničiti efekt staklenika, temperaturne i ekonomske promjene suzbijanjem porasta globalne temperature ispod 2°C. Potpisalo ga je 196 zemalja svijeta koje do 2020. moraju razviti plan kojim će regulirati razinu globalnog zatopljenja.

Jaz između politike i znanosti koji je imao presudan utjecaj, posljednjih se godina dodatno produbio, pa je američki predsjednik Trump najavio istupanje iz Pariškog sporazuma. Iako je uvelike samorazumljiva činjenica, ističem da je Amerika najveći proizvođač štetnih plinova i uzročnik brojnih ekoloških katastrofa.

Dosad je javnost uvelike ignorirala ugrožavanje ekosustava. Veliki koraljni greben je službeno proglašen mrtvim prošle godine, ali je uskoro smrt tog najvećeg sustava živih organizama ustupila mjesto senzacionalnijim vijestima. Klimatske katastrofe poput topljenja polarnih kapa, poplava, gladi i siromaštva lako ignoriramo jer se događaju negdje daleko od nas. Glavno da se razgovara o najezdi smrdljivih martina.

Glazbenici imaju ključnu ulogu kada je riječ o dopiranju do mase. Njihovo se mišljenje čuje i može proizvesti neku vrstu promjene. Broj poznatih osoba koje javno istupaju i kritiziraju globalno zatopljenje nije pozamašan, ali je vrijedan. Ovo su neki od glazbenika koji godinama upozoravaju da ne skrećete pogled od najvećeg problema današnjice.

1. Pearl Jam

Eddie Veder, ali i ostali članovi Pearl Jama poput gitarista Stonea Gossarda godinama aktivno djeluju kako bi smanjili emisiju ugljika. Zalažu se za korištenje obnovljivih izvora energije, a Eddie često sudjeluje u humanitarnim organizacijama za različite ekološke grupe.

2. Anohni

“Predložena ‘sigurna’ gornja granica od 2°C samo je minimum potreban za očuvanje čovječanstva. Svijet će i dalje svjedočiti izumiranju biljnih i životinjskih vrsta, uništenju velikih zemljinih površina i porastu masovnih migracija.”

3. Thom Yorke

“Živimo u vremenu kada ne možemo ignorirati globalne klimatske promjene i bitne probleme koji utječu na svakog od nas. Danas slušamo najveće gluposti na radiju i slušamo isprazne celebrityje i njihove isprazne izjave kojima nastoje sve zaboraviti. Što je ok, ali osobno to ne mogu učiniti.”

4. Green Day

“Odrasli smo u ogromnom industrijskom gradu. U ranoj sam dobi vidio kakvu štetu naftna industrija čini zraku kojeg svakodnevno udišemo.” ističe Billie Joe, a Mike poručuje: “Ne moraš biti aktivist kako bi cijenio čistu vodu.”

5. Massive Attack

Robert “3D” Del Naja iz Massive Attacka sudjelovao je u stvaranju filma La Fête est Finie, mračne satire o lobiranju za fosilna goriva koje čine vlade zapadnih zemalja. 3D je snimio soundtrack za film zajedno s hip hop bendom Young Fathers.

6. Gojira

“Danas se srećemo s najvećim izazovom od svih: Kako se razvijati kao ljudska vrsta, a ne biti parazit vlastitom planetu, jedinom domu kojeg imamo. Mantra o potomcima kojima ostavljamo svijet je za buduće generacije, a u metaforičkom smislu se nadamo da će djeca u nama rasti, razvijati se i aktivno sudjelovati u stvaranju značajnijeg svijeta punog suosjećanja.”

7. Joni Mitchell

Joni je još sedamdesetih pjevala o štetnosti ispušnih plinova u “Big Yellow Taxi”. Otad je nastavila istim stopama i aktivno se zalaže za očuvanje okoliša. Zagovarala je povećanje svijesti o ulozi obrazovanja u suzbijanju ekoloških katastrofa te otvoreno govorila o šteti koju primjerice proizvodi eksploatacija  urana.

8. Pixies

Pixiesi nisu bili daleko ispred svog vremena samo u glazbi koju su stvarali, već su prepoznavali velike promjene koje su se događale u okolišu još dok nije bilo ‘in’ govoriti o tim temama. Pjesma “Monkey Gone to Heaven” smatra se jednom od himni svih zelenih akcija: “There’s a hole in the sky and the ground’s not cold and if the ground’s not cold, we’re all gonna burn”.

9. Jack Johnson

Simpatični glazbenik s Havaja jedan je od najosvještenijih glazbenika u ekološkim pitanjima. Surađuje s brojnim zelenim neprofitnim organizacijama i aktivno radi na povećanju obrazovanja o pitanjima okoliša. Osnovao je neprofitnu organizaciju kojom podupire okolišne, umjetničke i glazbene sadržaje u školstvu. Jedan je od prvih glazbenika koji je pokrenuo tzv. ekološke turneje za odgovorno skladištenje otpada i redukciju CO2.

10. Linkin Park

Članovi benda uvijek se aktiviraju u humanitarnim akcijama za pomoć žrtvama poplava i tsunamija. Osim što su prikupili više od 6 milijuna dolara za oštećena područja, osobno su sudjelovali u gradnji kuća u New Orleansu  i Haitiju.

116 Shares