Vežeš li glazbu uz mjesto? Vežeš li iskustva uz određene prostorije ili pak dvorane? Kada doživiš nešto lijepo ili značajno, osjećaš li povezanost s prostorom u kojem se navedeno dogodilo?

Ja sam, iskreno, nostalgičan naspram mjesta koja su za mene bila značajna. Svaki povratak na mjesto zločina nužno je i povratak u iskustvo, pa tako i nije za čuditi da sam objeručke prihvatio zadatak pisanja o desetoj obljetnici jednog toposa susjedne nam Ljubljane. Negdje tamo sjeverno od  parka Tivoli, pored jedne sasvim obične prometnice, smjestio se jedan trg. A na tom trgu, trgu Prekomorskih Brigadi, smjestila se dvorana, prostorija, kino. Kako želite. Ime nosi po kvartu u kojem se nalazi, a taj kvart je – Šiška.

Kino Šiška i koncerti bendova u zenitu popularnosti

Šišku sam prvi put posjetio već sada zbilja davne 2011. godine kada sam putem forumskih tema prvo otkrio glazbu pa i najavljeni koncert irskih God Is An Astronaut. I taj prvi put u Šiški sam itekako zapamtio. Manje zbog propisnog ozvučenja i posebne, stepeničaste dvorane. Šiška je naime još tamo od prvih dana imala svoj – đir. Često u Zagrebu pada zajebancija na račun urbanih Slovenaca i njihove urbane kulture. Šiška je upravo okupljalište takvih. Koncerti najrazličitijih kalibara uz najrazličitije tipove ljudi, noise svirka u srijedu, ambijentala u četvrtk i metal u petak. Ne nužno tim redosljedom. Šiška kroz svoja vrata dovodi svu moguću glazbu urbanog tipa. I to u zenitu popularnosti.

The Game, Kino Šiška
foto: Urska Boljkovac
Muziku podržava

Lako za jedan God Is An Astronaut koji je kasnije više puta pohodio Zagreb. Šiška je, 2013. godine dovukla Tame Impalu, bend koji je do dana današnjeg daleko od Zagreba. Primjera ima još, ali ovo nije natjecanje na relaciji Ljubljana – Zagreb. Hrvatska metropola ima “svojeg konja za glazbenu trku” na drugim poljima. Ovo je mali memo na sve one trenutke koje je dvorana stvorila u prvih deset godina postojanja. Kako ne bi sve ostalo na pukim naklapanjima jednog dečka koji je godinama nagovarao prijatelje i nepoznate da ga voze u Ljubljanu, mi smo mailom malo proćaskali s Matjažem Mančekom, čovjekom koji stoji iza glazbenog programa Šiške. On nam je ispričao kako je sve to počelo, kada je Šiška dobila preduvjete za egzistenciju…

Početak Šiške i organizacijski tim

“4. veljače 2008. s odlukom gradskog savjeta grada Ljubljana bio je formiran javni zavod s nazivom Center urbane kulture Kino Šiška, registriran 15.4.2008. Onda je krenula intenzivna akcija priprema na investiciju, pridobivanja svih papira za renovaciju, koja je startala u rujnu 2008.“

Matjaž Manček, Kino Šiška
Matjaž Manček, organizator programa Kina Šiške

Možete pretpostaviti da je renovacija bila uspješna, da je novac skupljen i da je u interesu grada i njegovih stanovnika, ovakva nova Šiška otvorila svoja vrata. Spominjao sam deset godina bogatog i kvalitetnog programa. Ako vas je zanimalo tko se krije iza organizacijskog tima, Matjaž otkriva tko je režiser iza kulisa…

“Unutar centra djeluje ekipa Kina Šiška – 10 zaposlenih s par desetina redovitih honorarnih suradnika. Vođe programa –  pored mene odgovornog za glazbu, tu je još kolega koji vodi performativni program i kolegica koja vodi vizualni i multimedijski program – stvaramo većinu programa, znači u vlastitoj produkciji ili koprodukciji s vanjskim ekipama, a bitan dio programa stvara se u vanjskoj produkciji, koja ipak ide kroz sito i koordinaciju unutrašnjeg programskog teama.”

Inspirativna druženja s genijalcima i gigovi koje pamte

Death Grips, Kino Šiška
foto: Ales Rosa, Death Grips, Kino Šiška

Sad kad znamo tko su i što su, kada smo se kratko uvukli u štimung dvorane, vrijeme je da Matjažu postavimo i neka drugačija, osobnija pitanja. Ja sam Šišku posjetio 20-ak puta i teško mi se odlučiti koji je od koncerata gore ostavio najjači utisak na mene. Ni Matjaž nije bio od odgovora na takvo pitanje, ali je ipak izdvojio neka imena. Ona će vam uostalom dati i nešto bolju sliku što se sve događa na trgu Prekomorskih brigada…

“Najdraže su uspomene na druženja, priče i iskustva ljudi velikog kreativnog duha, s kojima smo imali vrijeme i priliku da razmijenimo nešto više od golih pozdrava i operativnih komunikacija. Provesti dio dana u društvu karaktera kao što su Kim Gordon, Thurston Moore, Mark Kozelek, Page Hamilton, Nils Frahm, Dan “Caribou” Snaith, Howe Gelb, Stephen O’Malley… može biti veoma inspirativno i kompenzira sve stresove i trošenje energije koju zahtijeva ovakav posao.“

Sunn O))), Kino Šiška
foto: Leonora Bedić; Sunn O))), Kino Šiška

Ja bih osobno tu dodao još genijalni gig Idles, rani dolazak trenutno megapopularnih Jungle i ostalo da ne nabrajamo. Uostalom, popnete li se kružnim stepenicama prema dvorani koja se simbolično naziva “Katedrala” ugledat će te visoki zid prepun postera – uspomena na prošle događaje.

Bogati rujan u sklopu 10. godišnjice

Ipak, u prošlosti se ne živi, pa makar se zvali Kino Šiška. Deseti rođendan neće donijeti retrospektivu, već bogato opremljeni rujan koji uz kriptičnu oznaku “KŠ X” slavi okrugli jubilej.

“10 dana dinamičnog, ambicioznog programa koji odražava raznolik programski spektar i profil 10 godina programa Kina Šiška. Od kvalitetne, nezavisne indie-alternative Operators i Bernays Propaganda, preko povratka globalno najuspješnog slovenskog producenta Gramatika, top elektronskog acta Jona Hopkinsa, do premijere domaćeg horor filma, i postmetalnih odjeka grupa Deafheaven i Touché Amore večer prije. Za ilustraciju našeg profila i stava tu su Sleaford Mods.

Zaključujemo s velikim eventom na otvorenom trgu ispred Šiške, gdje će čitav dan akcije urbanih sportova i muzike za najmlađe kulminirati u nastupu domaćih bendova koji su markirali otvaranja prošlih sezona KŠ – od Koale Voice do Laibacha i ovogodišnjeg Eurosong fenomena – dua Zala i Gašper.”

Eto vam prilike za izlet. Meni iskreno niti jednog do sad nije žao. Nije mi žao što sam skoro poginuo u automobilu s anonimnim Zagrepčanima koji su me poveli s koncerta doma i gotovo se na smrt potukli u svađi za vrijeme vožnje. Nije mi žao cjelonoćnih lutanja nakon koncerata jer prvi bus za Zagreb kreće tek u 4 ujutro. Gore se, iako udaljen 150 km ceste od doma, osjećam kao kod kuće. Vidimo se na KŠ X događaju krajem ovog mjeseca. Touche Amore i Deafheaven su možda i najzanimljiviji kombo deal u Europi ove jeseni za sve ljubitelje glasnoće. Šiška – zna.

Jeftinije ulaznice za koncerte Deafheavena, Jona Hopkinsa i Sleaford Modsa u ljubljanskoj Kino Šiški ulovi putem Muzika.hr FanCluba.

88 Shares
Muziku podržava