Koncertna sezona nikad nije bila jača, ali vrijeme je da na kratko zastanete, uzmete predah i obratite pažnju na dvije glazbene poslastice koje se kroz idućih 10-ak dana spremaju u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.

Vraća se mračni folk rocker King Dude!

Raspoloženi ste za mračni folk rock? Nema problema. King Dude, plavooki vrag Mefisto s akustičnom gitarom, odjeven kao Johnny Cash s atmosferičnim glasom, vraća se u Zagreb idući četvrtak, 30. svibnja, a ovoga puta ga zaista nemojte propustiti.

Muziku podržava

Što trebate znati o njemu? Thomas Jefferson Cowgill karijeru je započeo u blackened death metal bendu Book of Black Earth, a potom nastavio istraživački pohod kroz neofolk/gothic americana solo vode.

U vrijeme kad je američka folk glazba izgubila doticaj sa svojim krvavim korijenima, King Dude je uspio rasvjetliti tamu sa seksom, smrti, ljubavlju, ludošću i Luciferovim svijetlom. Od 2006. njegov predani rock ’n’ roll je bio i poruka, ali i njegov medij prema publici kojom se obraća svojima grlenim baritonom dok pjeva đavolje stihove koje tako predano kroji.

Dijelio je pozornicu s mnogima, ponajprije s grupama Ghost i Earth čime je povećao fan bazu i realno, uspio u naumu da mnogi dobiju želju čuti ga iznova i iznova. Između ostalog, imao je i nekoliko kolaboracija s Chelsea Wolfe u koje ćete se instantno zaljubiti, poslušajte samo “Be Free” i sve će vam biti jasno.

Stvarajući miks biblijskog prizvuka od izolacije, otkrivenja, nade i spasenja, King Dude je brendirao unikatan brend američke folk rock glazbe u kojoj se isprepliću elementi brit folka, americane, countrya & bluesa, a sve to je s vremena na vrijeme presvučeno teškim ovojima metal prizvuka što rezultira neobičnim modernim himnama pop prizvuka.

Par dana kasnije stiže Lydia Lunch – kultno ime njujorške no wave scene

Lydia Anne Koch, poznatija kao Lydia Lunch, također je najavila povratak u Zagreb, nakon sedam godina. U Vintage Industrial Bar stiže 2. lipnja sa svojim bendom Big Sexy Noise (J. Johnston, I. White) s kojima obilježava 10 godina od s/t albuma prvijenca.

Nastup ove kultne i kontroverzne persone koja je obilježila trajanje kratke, ali utjecajne njujorške no wave scene sredinom 70-ih godina, još jedna je Vintage preporuka koju vrijedi popratiti.

Njezin prvi bend bili su Teenage Jesus and the Jerks, a krajem 70-ih paralelno s glazbenom započinje i filmsku karijeru. Ipak, pravi, ozbiljan korak u glazbi počinje pokretanjem svog labela Widowspeak koji je objavljivao njezine brojne radove – od glazbe do spoken word projekata.

Nakon prošlog koncerta, mediji su je prozvali najsnažnijom ženom na pozornici uživo, a kako i ne bi, kad je zanat kovala uz Nicka Cavea, Thurstona Moorea, Kim Gordon, Marca Almonda, Einsturzende Neubatuen, Henryja Rollinsa i mnoge druge. Iza sebe ima puno izdanja, od glazbenih, do spisateljskih, glumačkih…

U svakom slučaju, u pitanju je jedan od onih nastupa koji bi te također trebali zaintrigirati čak i ako dođeš samo ‘turistički’. Vidimo se u Vintageu!

Ulaznice za koncert King Dudea iznose 50 kn u pretprodaji, odnosno 65 kn na dan koncerta, a za Lydiu Lunch 50 kn u pretprodaji ili 70 kn na dan koncerta. Zaprati i Muzika.hr Instagram jer možeš osvojiti ulaznice za oba koncerta!

Muziku podržava