Kerrang! okrunio najbolje rockere

2737

Gotovo paralelno sa najvećom dodjelom pop-priznanja, MTV-jevim VMA, u Londonu se održala još jedna godi?nja dodjela nagrada za glazbena dostignuća. Riječ je, dakako, o Kerrang! Awards, nagradi koju dodjeljuje istoimeni renomirani britanski rock-magazin. Dvanaesta po redu, ova manifestacija okupila je 25. kolovoza u The Brewery u Londonu znatno manji broj uzvanika nego WMA, njih petstotinjak, i to isključivo VIP gostiju.

Uz domaćine Juliette Lewis i Stuarta Cablea, kao prezenteri su nastupili i Grant Nicholas, Skin, Korn, Dave Grohl, Thomas i Marco iz Nightwisha, te mnogi drugi. Za razliku od prošle godine, kada su se lovorikama okitili uglavnom stanovnici Otoka, kao Darkness, Muse i Lostprophets, ove godine bilo je nemoguće ne primjetiti dominaciju američkih bendova.

Green Day će ovu godinu zasigurno u svoje dnevnike upisati kao ‘Hell of a Year’, jer su si sa 7 milijuna (legalno) prodanih primjeraka svojeg albuma “American Idiot” osigurali brdo nagrada i priznanja gdje god da se pojave, pa tako i ovdje, gdje su im pripale dvije: za najbolju svirku uživo (Best Live Act), i druga nagrada zanimljivog imena – za najbolji bend na svijetu (Best Band on the Planet), ma što god mi mislili o tome…

Muziku podržava

Svoj trenutak dočekali su i My Chemical Romance, koje je jedan kritičar zgodno opisao kao ‘kombinaciju Black Flaga i Buffy – ubojice vampira’. Dečki su također uboli dvije nagrade: za najbolji video (za “Helena”), te za najbolji album – za svoj milijunski “Three Cheers For Sweet Revenge”. Foo Fighters, po mnogima jedan od najvećih rock-bendova na svijetu u zadnjih desetak godina, osvojili su nagradu u kategoriji najboljeg singla za “Best Of You”, dok su Trivium proglašeni najboljim međunarodnim newcomerom godine.

Pionir industrial rocka i sila koja pokreće Nine Inch Nailse, Trent Rezor, primio je priznanje nazvano Classic Songwriter, i to za svoj neosporni doprinosa i utjecaj u toj glazbi; u kojoj je (usudim se reći) najbolji već gotovo 20 godina.

No kako bi neke nagrade ipak ostale na otoku, postoje i kategorije Best British Newcomer, ove godine uručena bendu Bullet For My Valentine; dok je za Best British Band proglašen Funeral For A Friend. Britanske rock-legende Iron Maiden, zahvaljujući svojoj 25-ogodišnjoj karijeri upisali su svoje ime u Kerrang! Hall of Fame.

Po prvi puta ove godine dodijeljen je i trofej za životno djelo, uručen Jazu Colmanu i njegovim Killing Joke, koji su od svog debi albuma 1980. godine označili mnoge nadolazeće rock-bendove, uključujući i Metallicu, Nine Inch Nailse i Foo Fighterse, pa stoga i ne čudi da je tu nagradu prezentirao upravo Dave Grohl.

Kao vrhunac čitave večeri, uručena je i najsjajnija od svih nagrada – Icon Award. Nju je, sasvim zasluženo, odnio samoprozvani God Of Fuck, shock-rocker Marilyn Manson. Ovom nagradom Marilyn Manson okrunio je i time simbolično završio svoju glazbenu karijeru, iz koje se (kako sam kaže) povlaći, ne bi li se više posvetio karijeri filmske i režiserske zvijezde.

Nagrade su dodijeljene u 8 kategorija, dok je posebnih priznanja dodijeljeno pet, čiji točan popis, zajedno sa popisom svih nominiranih i pobjednika donosimo u nastavku teksta

Posebna priznanja:
1. Icon Award – Marilyn Manson
2. Classic Songwriter – Trent Reznor
3. Lifetime Achievement Award – Killing Joke
4. Hall of Fame – Iron Maiden
5. Services to Metal – Roadrunner Records

Nagrade po kategorijama:
1. Best British Newcomer – Bullet For My Valentine
ostali nominirani:
Fightstar
Towers Of London
Nine Black Alps
The Ga* Ga*s
2. Best International Newcomer – Trivium
ostali nominirani:
Eighteen Visions
Emanuel
Lordi
Still Remains
3. Best Single – Foo Fighters – ‘Best of You’
ostali nominirani:
Green Day – ‘American Idiot’
System Of A Down – ‘Bring Your Own Bomb”
My Chemical Romance – ‘I’m Not Okay (I Promise)…’
Nightwish – ‘Nemo’
4. Best Video – My Chemical Romance – ‘Helena’
ostali nominirani:
Green Day – ‘Holiday’
System of A Down – ‘Bring Your Own Bomb’
Good Charlotte – ‘Chronicles of Life and Death’
Weezer – ‘Beverly Hills’
5. Best Album – My Chemical Romance – ‘Three Cheers For Sweet Revenge’
ostali nominirani:
Green Day – ‘American Idiot’
System Of A Down – ‘Mezmerize’
Foo Fighters – ‘In Your Honor’
Trivium – ‘Ascendancy’
6. Best Live Band – Green Day
ostali nominirani:
Rammstein
System Of A Down
Slipknot
Avenged Sevenfold
7. Best British Band – Funeral For A Friend
ostali nominirani:
Feeder
Stereophonics
Placebo
Cradle Of Filth
8. Best Band On The Planet – Green Day
ostali nominirani:
My Chemical Romance
System Of A Down
HIM
Foo Fighters

Muziku podržava