Karlovačko RockOff predstavlja Auguste

Muzika.hr
401

Gordana Marković i Ivana Lulić dvije su kantautorice koje pod imenom Auguste zajednički stvaraju glazbu već četiri godine te ih krase bogati glazbeni aranžmani koje se baziraju na intrikantnim vokalnim djelovima koji nimalo ne bježe od plitkog, ali ženstvenog popa.

Iako su prvo počele kao dvojac, ubrzo se djevojkama priključuje i cijeli bend te Auguste ulaze u novu fazu autorskog stvaranja te na prvom albumu koketiraju s indie folkom, jazzom dok i dalje čvrsto stoje na pop teritoriju. Auguste su na našem rooftopu s nama popričale uoči njihovog nastupa na Karlovačko RockOffu.Najbolji koncert koji ste gledale u zadnjih godinu dvije?
Ivana: Ove godine sam bila na milijun genijalnih. Prvo me brutalno oduševio Glen Hansard u Lisinskom. Znači, nagovarali su me da idem, i toliko sam bila oduševljena, bila sam najsretnija na svijetu kad sam išla doma. I onda sam bila na Mumford and Sons sama u Beču i onda su mi postali najdraži bend. Stvarno iskustvo za doživjeti i novi album mi je postao super nakon što sam ih čula live. A onda sam bila na Springsteenu u Milanu, i on ih je sve zasjenio (smijeh). Znači ispred mene su sjedili dedica i bakica, negdje tak 80ak godina. Baka je imala maramu s američkom zastavom, a deda je bio u kockastoj košulji s tregerima. I skaču ispred tebe, plesali su cijeli koncert. I onda normalno da je i meni bilo dobro kad vidiš njih kako se dobro zabavljaju.
Gordana: Ove godine sam bila na Umbria Jazz festivalu u Italiji, tamo je bio Joey Alexander. To je mali dječak, sad mu je 13 godina. Jedan od najperspektivnijih od jazz pijanista. Mali je tako prekrasan, svira toliko zrelo i toliko dobro, ja sam bila oduševljena. Vratila sam se u apartmen nakon koncerta, i nisam znala što bih rekla cimericama. Kad dijete od 13 godina ima takav pristup i s takvom lakoćom svira, zapitaš se o sebi i svojem pristupu glazbi. Mali je genijalac.

Čime bi se bavile da se ne bavite glazbom?
Gordana: Prvo sam se u životu bavila s ritmikom i plesom, uvijek sam htjela bit na sceni ali onda sam vidjela curu kako svira gitaru pa sam i ja htjela bit kul kao i ona, pa sam nakon toga krenula na pjevanje. Ali glazbu doživljavam kroz druge izvedbene umjetnosti, mislim da samo glas i glazba su mali dio onoga što ti kao cjelokupan izvođač moraš predstaviti svojoj publici.

Muziku podržava

Misliš da danas toga nedostaje na sceni?
Gordana: Fali mi izvođača koji su onako iskreni i koji rade sa srcem bez ugrožavanja svog umjetnčkog integriteta, bez kompromisa i nekakvih podilaženja. Izdvojila bih Renatu Sabljak, slušat i gledat. Jako mi je kompletna i kao osoba je u cijeloj toj izvedbi bilo solo ili u mjuziklu. Kod nje osjetim ono što volim osjetiti kod izvođača.
Ivana: Uvijek se sjetim Backstreet Boysa, bila sam najveći fan u Hrvatskoj (smijeh). I onda me uvijek smetalo kad su ih drugi omalovažavali zbog toga što oni samo pjevaju, pa me smeta kad kažu da pjevači nisu na istoj razini ko pravi izvođači, ali opet mi je draže kad je netko autor jer onda vidiš kuda ide kao glazbenik i od kuda dolazi.

Kad predstavljamo bendove volimo navesti par bendova za koje, ako ekipa sluša, znamo da će im se svidjeti i vaš bend. Koja bi to bila tri benda koje, ako čitatelj sluša, može bez straha poslušati vas i znati odmah da će te mu se svidjeti?
Gordana: Meritas i Pavel definitivno, i Norah Jones u nekom ranom razdoblju.
Ivana: Ali sad imamo više bendovski zvuk, nije toliko ogoljen kao Norin.

Što Auguste sluša trenutno?
Gordana: Trenutno sam na Gregory Porteru. I pjevam Huljića i mjuzikl jer sam u “Pacijentima” (smijeh). Ali ne slušam puno, ali kad se zakačim onda više analitički prilazim tome i studiozno sve to nekako promatram da vidim što se točno događa.
Ivana: U zadnje vrijeme puno slušam The Milk Carton Kids, nešto akustično i prekrasno. I puno Amos Lee i Norah Jones. I naravno Mumford and Sons.

Jedna stvar koju ste si zacrtale da ćete ostvariti do kraja života?
Gordana: Htjela bih otići na Northcap, na sjever Norveške!
Ivana: Htjela bih biti sretna i radit stvari koje će mi biti super.

Muziku podržava