Kako zvuči fizika čestica: umjetnik Bill Fontana gostuje u CERN-u

Muzika.hr
933

Svjetovi znanosti i umjetnosti odavno su isprepleteni, te ponekad rezultiraju spektakularnim rezultatima poput opusa Leonarda da Vincija, poznatog i kao izumitelja i kao umjetnika.

No u današnje doba društvo izgleda ne dopušta razvijanje tako svestranih
umova gurajući znanstvenike i umjetnike u dvije oprečne krajnosti. Ipak, neke institucije poput CERN-a prepoznaju važnost interakcije znanosti i umjetnosti, te kroz program Collide@CERN iniciraju susret fizičara i umjetnika.

CERN, Europski centar za nuklearna istraživanja sa sjedištem u Ženevi ugošćuje oko 10.000 fizičara i inženjera iz čitavog svijeta. Ovaj centar je isto tako mjesto nastanka najvećeg akceleratora na svijetu, svojevrsnog ‘sudarača’ protona, koji je ranije ove godine odigrao ključnu ulogu u potencijalnom otkriću Higgsovog bozona tj. popularne ‘Božje čestice’.

CERN i voditeljica Collide@CERN programa, Ariane Koek, do sada su ugostili dva umjetnika: digitalnog umjetnika Juliusa von Bismarcka, te koreografa Gilesa Jobina. Novi laureat je američki audio umjetnik Bill Fontana, poznat po svojim eksperimentima sa zvučnim skulpturama u urbanim pejzažima.

Muziku podržava

Bill Fontana toliko je zaintrigiran prostorom u CERN-u da je već smislio radni naslov svog projekta “Acoustic Sound Travel“, u kojem će oponašati protokol znanstvenog eksperimenta. Svake godine na ovaj se projekt prijavi više od 100 umjetnika različitih područja, a zanimanje etabliranih umjetnika poput Billa Fontane za ovakav projekt pokazuje njegovu sve veću atraktivnost za ne-znanstvenike.

“Mislim da su umjetnost i znanost komplementarne aktivnosti” – objašnjava Fontana – “obje traže odgovore na neka temeljna pitanje o prirodi našeg iskustva i percepcije svijeta oko nas.”

Fontana je oduvijek bio zainteresiran za fiziku zvuka, te želi što prije započeti s projektom, slušati CERN i vidjeti kakav bi glazbeni jezik bi mogao pritom otkriti.

Ovakve projekte možemo samo pozdraviti riječima Alberta Einsteina: “Znanje je limitirano, kreativnost je ta koja pokreće svijet – u nadi da će se pokrenuti još sličnih projekata.

Za više informacija o projektu Collide@CERN posjetite Cern.ch, a ukoliko želite sudjelovati u njemu, detalje potražite na Aec.at.

“Tražimo umjetnike s bilo kojeg područja koji digitalno stvaraju i/ili produciraju inspirirani radom CERN-a. Neophodno je da pokažu želju uključiti se s idejama i/ili tehnologijom fizike čestica ili s CERN-om kao mjestom znanstvene suradnje. Možete biti koreografi, performeri, vizualni umjetnici, redatelji ili skladatelji – ono što je svima zajedničko je da svoj rad stvarate i prezentirate digitalno” poručuju iz CERN-a.

Tekst: Tina Šilović
Izvor: Time.com

Muziku podržava