Muzika.hr preferira glazbu, ali odaje priznanje i tihim majstorijama poput filma – “Mjesto tišine”

U svijetu punom bučnih i ‘spektakularnih’ horora u kojima sve vrvi od napete glazbe i vriskova glumica, pravo je osvježenje vidjeti i čuti horor u kojem gotovo da nema ni dijaloga ni glazbe. Privlačnost “Mjesta tišine” (“A Quiet Place”)  je u staromodnom scenariju u kojem je najvažniji suspense odnosno napeto iščekivanje, a prijetnja je više naznačena nego pokazana.

Muziku podržava

Autori originalne priče su Bryan Woods i Scott Beck koji su Johnu Krasinskom predstavili ideju o filmu o obitelji koja ne smije napraviti nikakav imalo glasan zvuk, a gledatelj mora dokučiti zašto. Ta ideja zaintrigirala je Krasinskog, poznatog po komičnoj ulozi Jima u američkoj verziji serije “U uredu” (“The Office”), a studio mu je ponudio da preradi scenarij i režira film, što je prihvatio. Već se bavio autorskim radom pa je zajedno s Mattom Damonom napisao scenarij za “Promised Land” Gusa Von Santa, a režirao je i romantičnu komediju “The Hollars”. Ipak, u mladosti nije volio gledati horore jer su ga previše strašili, a onda se morao pripremiti za ovaj film pa je pogledao brdo modernih klasika kao što su “The Witch” i “The Babadook”…

Najvažnija lekcija koju je naučio za film jest da, za razliku od klinaca u slasherima koje toliko kolju da im ni broja ne znaš, u dobrim hororima bitno je razviti likove za koje se gledatelji vežu pa je zato i napetost veća. I sam otac dvoje djece, Krasinski je film sažeo na priču o roditeljstvu i svemu onom što moraš učiniti da zaštitiš djecu u svijetu punom opasnosti. Neki stoga film nazivaju i ‘obiteljskom dramom o žrtvovanju’, ističući da bi se zato mogao svidjeti i onima koji inače ne vole horore.

Krasinski je sebe angažirao za ulogu oca obitelji, a ulogu majke dobila je njegova talentirana supruga, engleska glumica Emily Blunt (“Na rubu budućnosti”). Važnu ulogu u priči filma ima gluha kći zbog koje cijela obitelj zna jezik znakova što joj očito pomaže u preživljavanju, a za tu ulogu angažirana je maloljetna gluha glumica Millicent Simmonds koja je unijela dodatnu kvalitetu u priču o obitelji koja mora ostati tiha ako želi ostati živa.

Osim dobre glumačke ekipe, film se odlikuje i suptilnom režijom. Krasinski nas odmah uvodi u apokaliptični svijet u kojem znamo samo za malu obitelj i opasnost koja im prijeti, a negativac koji im prijeti u filmu se razotkriva postupno, tako da je cijelo vrijeme opasnost utjelovljena u zvuku koji privlači smrt.

Tiho grickajte!

Publika, koja je očito zasićena brojnim neoriginalnim prequelima i sequelima, pozitivno je reagirala na “Mjesto tišine”. Film koji je koštao oko 20 milijuna dolara već je prvog vikenda prikazivanja u SAD-u zaradio 50 milijuna dolara, a scenaristi film već najavljuju da imaju hrpu ideja za nastavak filma. I kritičari su oduševljeni, a “Mjesto tišine” pohvalio je i majstor pisanog horora, Stephen King, nazvavši ga ‘izvanrednim djelom’.

Zasad je jedini problem za “Mjesto tišine” to da doživljaj gledanja i slušanja tog filma u kinu zahtijeva – potpunu tišinu! No multipleksi žive od prodaje kokica koje mlađi gledatelji grickaju za vrijeme svakog filma, pa će mnogi ostati uskraćeni za doživljaj svijeta u kojem vladaju tišina i šaputanje likova. Možda da apeliramo na publiku – suzdržite se od grickanja barem za vrijeme ovog filma! Jer ako radite glasne zvukove – mogle bi vam se desiti strašne stvari…

Vikendom bindžate uz Muziku i Vip Now

94 Shares
Muziku podržava