Kako je pad cijene goriva utjecao na turneje – pozitivno!

Muzika.hr - Glasno i jasno!
2023

Kako piše Billboard, izvođači koji su veći dio vremena od jeseni prošle godine proveli na turneji neočekivano su u tih par mjeseci uspjeli uštedjeti milijune dolara. Razlog je pad cijene goriva.

Cijena goriva u padu je od lipnja 2014. što izvođačima na turneji donosi znatne uštede.

Kao primjer uzeli su prosječnu logistiku koja broji 10 kamiona i 4 autobusa, te izračunali iznose na temelju 30 datuma nastupa. Njihova potrošnja goriva kreće se oko 47 litara na sto kilometara, no za nju svakih 15-16 tisuća kilometara plaćaju 22 tisuće dolara manje nego prije.

Muziku podržava

Prema njihovim procjenama, ako ovako ostane, u ljetnim mjesecima kada je na cesti tisuću autobusa i deset puta više kamiona industrija bazirana oko turneja mogla bi uštedjeti više od 15 milijuna dolara.

Fielding Logan, menadžer koji nadgleda turneje Erica Churcha i The Black Keys, kaže da je od rujna do prosinca prošle godine ušteda zbog pada cijena goriva bila itekako vidljiva: “Troškovi goriva niži su za 25%, imali smo 33 nastupa i uštedjeli oko 30 tisuća dolara. Ušteda bi vjerojatno bila i nešto veća, no kako je cijena goriva pala – povećali smo broj kamiona na turneji”.

Muziku podržava
Stisni