Kadar po kadar: Pink secira društvo bojama, drogom i (ne)suptilnim porukama

1980

Pink je vjerojatno jedna od podcijenjenijih glazbenica popularne glazbe unatoč luđačkom talentu: odlična vokalistica i akrobatkinja kroz svoju videografiju komunicira drukčije priče od svojih idealiziranih kolegica kakva se nikad nije ni trudila postati. Nedavno je na dodjeli nagrada MTV Video Music Awards nagrađena prestižnom nagradom za dostignuće u videografiji Michael Jackson Vanguard Award i svega nekoliko tjedana kasnije objavila najbolji spot dosadašnje karijere. Naslovna pjesma novog albuma “Beautiful Trauma” daje popartističko-narkomanski pogled u disfunkcionalnu vezu poistovjećenu s ovisnošću i emocionalnom traumom. Sve se odvija na vrlo zajebantski, ali itekako jako jako jako subjektivan način. Ako ste propustili sva pozivanja na blažena i prosvijećena stanja, mi smo odradili posao za vas i dešifrirali ovaj videospot.

1. Kadar prvi

Znači, ovako: Pink se radom zorom budi u svom ružičastom krevetu, u svom ružičastom svijetu kao kakva Barbie, ali poznavajući ovu žemskinju – neće biti sve tako gnjusno slatko. A prvi je dokaz tome rotirajući uvodni krupni plan što će sve filmoljupce podsjetiti na nezaboravan kadar Marion Crane u “Psihu” nakon što je Norman Bates ubije pod tušem. Znate, rotirajući kadar centriran oko oka. Znači netko je ovdje… Nenormalan? Sekundu poslije vidi se da nije sve prema očekivanja: par iz snova spava odvojen dok frajer kojeg utjelovljuje Magic Mike XXX Channing Tatum, onaj čija su ‘oprema’ i trbušnjaci zadraškali maštu previše ljudova pred raznim ekranima. U brzini se ne primijećuje da mu je dizalica podignuta do nebesa što oduševljava Pink i razveseljuje joj dan pa mu kao prava Vilma Kremenko kreće spravljati doručak.

2. Kadar drugi

A momak kao momak, u svoj svojoj muškosti, dan započinje jutarnjom kavicom začinjenom cugom iz ploske čita novine dok ga ženica služi i počinje s kućanskim poslovima.  Nda…

3. Kadar treći

Nimalo očajnu kućanicu ne tangiraju uloge i stereotipi pa vidimo da kemija koju je noć prije zgutala radi svoje: manjak koordinacije i koncentracije se vidi u kuhanju i peglanju jer se zdrobila od previše psihoaktivnih i psihodeličnih droga. Kako znamo? Hajmo malo pogledati kako warholovske jarke boje odaju kemiju.

4. Kadar četvrti

Nakon što iz kuhinskog elementa uzme jednu od stotina bočica tableta, Pink se predozira i metaforički prosipa bijeli kemijski prah po kuhinjskom podu: eskstatično ti jutro bilo, Roža! Ovdje kreće partija swinga pod neonskim zelenim svjetlima – malo jutarnje extaze, ha? Ginger Hart (kombinacija Ginger Rogers i Alicie Hart, pravog imena pjevačice) i Fred Hart (Fred Astaire i Carey Hart (suprug pjevačice) sinkronizirani su pokretom u savršenom, popartističkom svijetu gdje se problemi veze manifestiraju u banalnim sitnicama koje se mogu nadići sljubljivanjem duša. Kroz kemiju. Better living through chemistry, kaže stara poslovica…

5. Kadar peti

Par tako pleše do spavaće sobe gdje Tatuma Pink u idućem trenu pronalazi u ormaru – obučenog u žensku odjeću. Žena preoduševljena uskače u odijelo i na glavu si stavlja fedoru ne bi li posve zamijenili uloge kao muškarac i žena. Ozbiljna politička poruka gdje se odbacuju tradicionalne uloge žene i muškarca kao i zastarjeli modni kodovi: rod je proizvoljna kategorija a najbolje ćemo se uvjeriti u to kad se oslobodimo društvenih nametanja i pravila po kojima moramo u javnosti igrati, a do tog će doći upravo kada se čovjek opusti uz listić tripa.

6. Kadar šesti

A što to sve najbolje komplementira nego alkohol, jel da? E, pa par nakon parade u odaji snova odlazi do dnevnog boravka s finim filmskim barom gdje se razbijaju u margaritama i lajnama bijelog što će odati jive kao nabrijanija varijanta plesa.

7. Kadar sedmi

Lajne koje se ne vide ali razumiju iz gestikulacija i manira par reže skupim, fensi pićencima ali kasnije i antidepresivima. Pink ih miksa s cugom i pod tušem pada u nesvijest pod utjecajem svih supstanci koje joj očito kompenziraju nezadovoljstvo vjerojatno prouzročeno manjkom komunikacije i tjelesnog kontakta jer je muž nekoliko puta sugerirao da toga nema. Sjetimo se da spavjau u odvojenim krevetima kao uzoran američki par iz predgrađa 1950/60-ih.

8. Kadar osmi

E sad, prakse moderne psihoterapije postale su kontroverzne nedavno zahvaljujući istraživanjima i rezultatima koji pokazuju da depresiju, anksioznost i traume najbolje i najefikasnije liječe MDMA i psihodelici. Par u sljedećoj igrici izraženoj kroz distorzije, kontraste boja i titrajuću sliku večera tripove i svoje karnalne, one životinjske nagone pokazuju kroz simbolične sado-mazo igrice: mješavina koke, mrme i tripova od njih radi seksualne predatore i u priču gdje je zabavnije u troje uvode egzotičnu azijsku dominu.

9. Kadar deveti

Gotska kineskinja s bičem i u lateksu pridružuje se paru u seksualnim istraživanjima nakon večeri uživanja u drogama… Ono, pred jutro kada se počnete „skidati“ a tjelesni nagoni preuzmu kontrolu nad glavom i genitalijama. Sve je obasjano crvenim svjetlima: bojama strasti i pohote što u kombinaciji s plavom i ljubičastom oblikuju vrlo stimulativan kontekst.


Par partija dugo u idući dan kada liježe negdje u vrijeme ručka: after je završio, serotonin se istrošio a svaki atom snage iscrpio u seksualno-plesnim egzibicijama dok je čeoni režanj stavljen u hibernaciju.

Cijeli je spot jasno oblikovan kao vizualna metafora za mužev manjak privrženosti i pokazivanja nježnosti, iako je žena doslovce ovisna o ljubavi: kokain i ljubav oboje potiču djelovanje dopamina i norepinefrina i time imaju jednak učinak na mozak: osjećaj uzbuđenja ali i ovisnosti o dopaminskom djelovanju.

Ovo nije prvi put da se u popularnoj glazbi suptilno obrađuju utjecaji droga pa je tako Britney Spears 2011. pred koncert u Zagrebu objavila spot koji suptilno promovira korištenje trave.

Žene su zatripale na najjače a mi se samo smješkamo.