Unatoč bogatstvu, slavi, talentu i uspjehu, poznati glazbenici su barem po jednoj stvari isti kao i mi ostali, obični, mali ljudi. Kada su u pitanju ljubavne veze i brakovi, sav novac svijeta ne može zaštititi od problema, od onoga što se obično zove divnom, slikovitom metaforom ‘slomljeno srce’.

Neuzvraćene ljubavi, nevjere, ljubomora, neplanirane trudnoće, borbe s depresijom…, kada su ljubavni odnosi u pitanju, slavni glazbenici nisu zaštićeni, nisu imuni na probleme iz stvarnog svijeta. I oni pokušavaju balansirati obiteljski život i posao, brinu se za djecu, vole i prekidaju, varaju i bivaju prevareni. I, ponekad, rade pjesme o tome. O svojim sretnim ili nesretnim ljubavima.

Najpoznatiji svjetski glazbenički par, Beyoncé i Jay-Z, nedavno je prošao pravi mali privatni pakao o kojem se djelomično moglo nagađati i iz njezinog prošlogodišnjeg albuma “Lemonade”, a sada je on najavio da njih dvoje opet snimaju zajedno i da bi ono što je počelo kao svojevrsna zajednička terapija, a pretopilo se u stvaranje glazbe sada moglo postati i zajednička ploča.

Muziku podržava

Par je već itekako radio zajedno, a pjesma koja je udarila temelje njihovom zajedničkom glazbenom djelovanju snimljena je 2003. godine, u vrijeme kada im je ljubav još bila svježa, mlada i, hm, luda. Legenda kaže da je Jay-Z improvizirao stihove koje je otpjevao tj. odrepao budući da se sve zbivalo u tri ujutro, noć prije nego što je finalna snimka Beyoncéinog prvog albuma “Dangerously in Love” trebala biti poslana izdavačkoj kući. Pjesma je bila ogroman hit i pokazala je da par, osim u privatnom, može dobro funkcionirati i u profesionalnom životu.

Beyoncé i Jay-Z su trenutačno najpoznatiji glazbenički životni i profesionalni par, ali ni izdaleka nisu jedini, a i glazbena je povijest krcata ljudima koji su od svog partnera osim ljubavi, potpore i razumijevanja dobivali i vrlo konkretnu pomoć u onome čime se inače bave.

Régine Chassagne i Win Butler upoznali su se davno, još 2001. kada je Butler sa svojim srednjoškolskim kolegom Joshom Deuom oformio Arcade Fire kao duo. Ona je pitala može li se pridružiti bendu, a Win je, kako priča kaže, bio osupnut kada ju je čuo kako pjeva. Postali su par u punom smislu riječi dvije godine kasnije, za vrijeme snimanja perfektnog prvog albuma “Funeral”, a otad nisu prestali zajedno stvarati glazbu. Iako je težak i obojan crnilom, čak se i kroz “Funeral” probija određena iskra zaljubljenosti koju je nemoguće ne primijetiti i koja djeluje kao fini kontrapunkt prevladavajućem mraku. Ljubav stvarno čini čuda.

Veliki Tom Waits sigurno ne bi bio toliko velik da nije bilo njegove životne družice Kathleen Brennan. Upoznali su se 1978. dok su oboje pokušavali ostvariti glumačke karijere, a vjenčali su se dvije godine kasnije. Prvi projekt na kojem su surađivali bio je film “One from the Heart” za koji je Tom radio soundtrack, a Kathleen pisala scenarij. Nakon toga su zajedno radili na nekoliko soundtracka i brojnim pjesmama, a Tom Waits je jednom izjavio – ‘Nisam oženio samo prekrasnu ženu, oženio sam i kolekciju ploča’. Napisao je hrpu pjesama o njoj i za nju, a možda je najpoznatija “Johnsburg, Illinois” nazvana po njezinom rodnom gradu. Njihov najstariji sin sada svira bubnjeve u očevom bendu pa ova sretna ljubavna priča tako ima i pozitivan obiteljski nastavak.

Priča koja nije bila toliko sretna, ali je svejedno iznjedrila nekoliko nezaboravnih pjesama je ona Cher i Sonnyja Bona. Par se upoznao u Los Angelesu dok je Sonny radio kao asistent Philu Spectoru. Zaljubili su se i počeli zajedno raditi glazbu, a šezdesetih i sedamdesetih je njihov duet Sonny & Cher bio silno popularan. Zajedno su snimili pet albuma, išli na turneje, glumili u filmovima, a imali su i dvije televizijske emisije koje su bile među deset najgledanijih u Sjedinjenim Američkim Državama. Brak se raspao 1975., ali pjesme su ostale. Sonny je preminuo 1998., a Cher je tada držala slovo na njegovom sprovodu i odala mu je počast riječima – ‘Duet Sonny&Cher je bio njegova ideja, njegova kreacija, znao je da je to najbolje za nas.’

Kada smo već kod velikih, životnih ljubavi, jedna od takvih je bila i ona Johnnyja Casha i njegove supruge June Carter. Dramatična, ponekad teška, ali svakako životna. Cash i Carter su se upoznali u backstageu 1955., a veliki hit “Jackson” (originalno pjesmu Billyja Eda Wheelera i Jerryja Libera) snimili su dvanaest godina kasnije. Pjesma je dobro prošla na top-listama, a osvojila je i Grammyja 1968. Iste godine je Cash zaprosio June na pozornici, ona je pristala i par je ostao zajedno sve do njezine smrti u svibnju 2003. Johnny Cash je preminuo četiri mjeseca kasnije.

Ljubavna priča koja nije dobro završila bila je ona Tine i Ikea, dobro poznata. Ike Turner je 1957. upoznao Annu Mae Bullock, mladu i ambicioznu pjevačicu čiji su ga mnogobrojni talenti toliko oduševili da se istog časa zaljubio. Ona se uselila k njemu, postali su životni i glazbeni par, a 1962. su vezu ozakonili brakom. Ona je, za potrebe benda, trebala promijeniti ime u Tina Turner tako da je se može nadomjestiti ako ikada ode. Zanimljiv pristup. Zajedno su snimili gomilu uspješnih albuma, imali su brojne hitove, ali ostat će upamćeni po obradi pjesme Creedence Clearwater Revivala “Proud Mary”. Nakon godina zlostavljanja, Tina je konačno uspjela pobjeći od Ikea i razveli su se 1976. Na koncu se sudski uspjela izboriti samo da zadrži ime po kojem je u međuvremenu postala popularna u čitavom svijetu, a Ike je, nakon niza uspona i padova preminuo od predoziranja kokainom 2007. godine.

Ružna je i priča Rihanne i Chrisa Browna, to je još jedna priča o svađama, udarcima, fizičkom i psihičkom zlostavljanju. Par je nekoliko puta prekidao pa onda opet ulazio u vezu, a u svom tom kaosu su uspjeli jedno drugome gostovati na pjesmama i zajedničkim snagama napraviti nekoliko sasvim solidnih hitova. Jedan od njih je i “Birthday Cake“ objavljen na njezin rođendan 2012., a par će uskoro opet prekinuti, ovaj put za ozbiljno.

Neuobičajena je priča Jacka Gillisa i Meg White koji su se upoznali jedne večeri dok je on čitao svoju poeziju u kafiću u kojem je ona radila. Počeli su izlaziti, vjenčali su se 1996., a on je, kao pravi moderan muškarac, uzeo njezino prezime. Godinama su tvrdili da su brat i sestra jer su, iz tko zna kojeg razloga, vjerovali da glazbeni kritičari oženjeni rock duo neće uzeti za ozbiljno, a kada im je prvi put ponuđen ugovor za snimanje odbili su ga jer nisu bili sigurni hoće li moći platiti troškove snimanja. Razveli su se 2000., a njihov zajednički bend The White Stripes je vrhunac popularnosti doživio tek nešto kasnije, nakon albuma “Elephant” objavljenog 2003. Oni su i dalje ostali vjerni priči o bratu i sestri, a bend se konačno raspao 2011. jer je Meg počela ozbiljno patiti od napada anksioznosti.

Mnogo je ljubavnih parova zajednički stvaralo glazbu, neki od njih konstantno, neki samo povremeno. U zajedničkom radu su se okušali i John Lennon i Yoko Ono, Paul i Linda McCartney, Stevie Nicks i Lindsey Buckingham, Thurston Moore i Kim Gordon i mnogi, mnogi drugi, a uvijek je zanimljivo pokušati slušati je tračak ljubavi, kao magijom, ostao i na snimci. Nekad je to zaista moguće.

Muziku podržava