Kada glazbenici postanu čitatelji – Pero Galić i Ivan Šibenik čitali ‘tulumašima’

Muzika.hr
1205

U posljednje vrijeme bili smo svjedoci čestih napisa kako se u Hrvatskoj premalo čita.

Sve je prezentirano iznimno katastrofično pa stoga i ne čudi da se u pitanjima novinara struci koja ima više uvida u situaciju inzistira na ponavljanju teze da učenici nedovoljno čitaju kao što se to dogodilo ovih dana u jednom razgovoru sa školskom knjižničarkom. Glavna zadaća školskih knjižničara je uz razvijanje informacijske pismenosti i poticanje čitanja.

Kakve veze ima glazba i poticanje čitanja? Jedan od više projekata poticanja čitanja koji se provode unutar školskih knjižnica diljem Hrvatske, ‘Tulum s(l)ova‘, imao je glazbeno čitateljsku završnicu. Kako bi se djecu 22 školske knjižnice koja su, kao pravi volonteri, godinu dana hodala u svojim lokalnim zajednicama čitati iz užitka na najrazličitija mjesta: vrtiće, udruge s djecom s posebnim potrebama, staračke domove, trgovine, gradske trgove, druge knjižnice, planinarske domove, planinske vrhove, muzeje, odjele za bolesnu djecu u bolnicama, manifestacije poput dana grada, Špancirfesta nagradilo, osmišljena je za kraj ciklusa završna svečanost.

Na toj svečanosti kod Glazbenog paviljona na zagrebačkom Zrinjevcu učenicima su za nagradu čitali Pero Galić iz Opće opasnosti i Ivan Šibenik iz Replice dajući time podršku nastojanju da se kod učenika razvije pozitivan stav prema čitanju. Naime, oni su odabrani na temelju rezultata jedne brze ankete među učenicima u školi u kojoj je projekt osmišljen, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec.

Osim što su Pero i Ivan djeci čitali poeziju, obojica su se uhvatili i gitara pa su otpjevali i po dvije pjesme, a mladi čitatelji su im se također pridružili u pjevanju. Pero je i izrijekom naglasio važnost brige o mladoj publici, a Ivan je bio ugodno iznenađen činjenicom da ima tako mlade obožavateljice koje poznaju i stihove pjesama u gradu u kojem još nisu nastupali te je obećao da će svakako doći s bendom.

Muziku podržava

U sklopu svečanosti bila je formalno proglašena najuspješnija školska knjižnica, izbor je pao na onu u kojoj je projekt osmišljen, no zapravo je ovakav koncept svečanosti u kojoj su sva nazočna djeca bila nagrađena uživanjem u slušanju čitanja i pjevanja njihovih omiljenih pjevača, kraćem druženju s njima i dijeljenju ‘tulumaške’ torte bio nagrada svima koji su mogli doći u Zagreb.

Glazba i čitanje definitivno idu zajedno!

Muziku podržava