Jon Spencer: “Novi album bit će Blues Explosion u pravom smislu”

1575

Rock’n’roll propovjednik Jon Spencer već je mnogo puta bio u našim krajevima, ali prvi put se spustio do mora na ovogodišnjem Terraneo festivalu.

The Jon Spencer Blues Explosion nastupili su trećeg dana festivala i pružili nam još jednom dobru porciju rocka, a pred sam nastup uspjeli smo razgovarati sa Jonom koji nam je između ostalog najavio i skorašnji novi album.

U dvadesetogodišnjoj karijeri koja je posljednjih godina nakon albuma “Damage” bila obilježena odmorom, trojac je postavio temelje za mnoge rock bendove koji su nastali zadnjih desetak godina. Tako utjecajan bend uvijek je lijepo pogledati uživo, a posebna je čast pričati s frontmenom takvog benda. Pa evo što nam je Jon rekao…

Već si nekoliko puta bio u Hrvatskoj, kako ti se sviđa ovdje?
Jako mi se sviđa. Ovdje je drugačije nego u većem dijelu Europe. Vrlo mi je lijepo ovdje i uvijek se dobro osjećam kod vas.

Prvi put si na našem moru. Kakvi su dojmovi?
Odlični. Uspio sam se čak i malo okupati. Jako je vruće, pa mi je to dobro došlo. Šteta što je bilo kratko. A i jučer smo bili na večeri u samom centru grada pored katedrale. Malo smo prošetali i mogu reći da je Šibenik prekrasan grad.

Bi li se volio vratiti ovdje na godišnji?
Nikad ne znaš. Volio bih.

Muziku podržava

Imaju li uopće glazbenici vrijeme za godišnji odmor ili se stalno samo mora snimati i svirati?
Ima se vremena i za odmor. Sve ovisi kako si organiziraš vrijeme. Mi znamo uzeti pauzu kako bismo se u miru odmorili maksimalno koliko nam treba.

Kako ti se čini sam Terraneo kao festival?
Tek sam stigao ovdje, ali mogu reći da zasad sve štima, sve je kako bi trebalo biti. Nažalost, jučer smo kasno stigli, putovali smo iz New Yorka, pa nisam imao snage malo pregledati što se događa na samom festivalu. Odmah nakon večere išli smo spavati. Volio bih danas malo prošetati i u opuštenoj atmosferi vidjeti što se događa.

The Jon Spencer Blues Explosion nisu izdali album već jako dugo, od “Damage” iz 2004. Zašto?
Radili smo druge stvari. Nakon spomenutog albuma imali smo veliku svjetsku turneju, prošli smo sve moguće države i gradove, odsvirali veliku količinu koncerata, jednostavno je došlo do malog zasićenja. Ipak smo zajedno svirali od 1991. zbog čega smo svi željeli krenuti nekim drugim pravcima, isprobati neke druge projekte. Raditi s drugim ljudima, raditi drugačiju glazbu, to nam je svima bio motiv. Tako smo uzeli pauzu, a većinu tog vremena sam proveo s Mattom Verta-Rayom u bendu Heavy Trash. Snimili smo tri albuma i svirali na mnogim mjestima.

Kako svi ti side-projekti utječu na rad Blues Explosiona?
Ne bih mogao reći da direktno utječu na Blues Explosion, ali sve može biti dodatna inspiracija, i moje sviranje s Heavy Trash i Judahovo sviranje s Cat Power i Russellovo sviranje sa Josephom Arthurom. Sve to malo po malo utječe na našu svirku, ali to je vrlo blag utjecaj.

Kad možemo očekivati nove pjesme?
Vrlo skoro. Album je gotov i trebao bi izaći sredinom rujna, a zvat će se “Meat and Bone”.

Što bi nam mogao reći o novom albumu?
Sa snimanjima smo počeli u listopadu prošle godine u prelijepom analognom studiju Keyclub u Benton Harboru u Michiganu. Miksali smo u New Yorku. Sve smo radili sami, nismo imali nikakvog šminkerskog producenta sa strane ni glazbene goste. U osnovi, novi album je Blues Explosion u pravom smislu, sve smo radili sami, vratili smo se samoj srži benda iz čega je sve nastalo.

Ima li koja anegdota sa snimanja koju bi podijelio s nama?
Uf… Ne znam, i nema baš. Baš smo ozbiljno prionuli poslu, pa nema nekih velikih i zanimljivih priča. Najčešće su dobre priče kad na albumu imaš ponekog gosta, ali kako mi nemamo, teško je pronaći neku dobru priču.

Na koncertima često znaš ‘progutati’ mikrofon…
Pjevam kako pjevam i to se često može osjetiti na mikrofonu kao da ga zlostavljam. Jednostavno, to je moj stil, uvijek to radim.

Dosad si već surađivao sa mnogim glazbenicima. Imaš li koju posebnu želju za suradnjom, a dosad je nisi ostvario?
Jako dobro pitanje. Baš smo nedavno pričali o tome. Veliki sam fan kanadskog DJ-a Kid Koale iz Montreala i pričali smo nešto o suradnji. Veliki sam njegov fan i jako bih volio da se to i ostvari.

Budući da moramo završiti, imaš li za kraj kakvu posebnu poruku hrvatskim fanovima?
Volim vas i nadam se da ćemo se ponovno vidjeti vrlo skoro kad nam izađe novi album. Nakon rujna i izlaska “Meat and Bone” ponovno krećemo na turneju, pa ne bi bilo loše da se ponovno družimo.

Muziku podržava